Löpning Träning 41 inlägg 7450 visningar

KALLT!

Joachim Rydelius
1985 • Stockholm/Huddinge
#1
12 januari 2014 - 09:09
Gilla
Ska ut och springa en mil tänkte jag och ser att det är -8 grader. Är det något man ska tänka på?
< < < 1 2 3 > > >
Bengt
1979 • Vallentuna
#2
12 januari 2014 kl 09:15
Gilla
Klä dig varmt, men inte för varmt, det får gärna kännas lite kallt den första kilometern, halka inte ;-)...

För några år sedan sprang jag alltid ute på vintern, men har de senaste två åren blivit lite bekväm och kör på löpband när det är minusgrader.
HR
1972 • Stockholm
#3
12 januari 2014 kl 09:26 Redigerad 12 januari 2014 kl 09:27
Gilla
Jag är ganska lättfrusen och behöver tjockare handskar och givetvis mössa.

Idag blir det en "buff" runt halsen men annars två tunna lager och ett windstopper på utsidan - vet av erfarenhet att jag springer mig varm i kroppen ganska fort och mår bäst av att inte ha FÖR mycket på mig. Fryser ofta lite lätt första kilometern.

Buffen kan man dra över munnen om det behövs och värma luften en smula. Blir den för blöt så fryser den ju på framfr munnen men oftast stör det inte, man roterar den och efter ett varv är man framme.

Hä ä bar å kut :)
Joachim Rydelius
1985 • Stockholm/Huddinge
#4
12 januari 2014 kl 09:40
1 Gilla
Tack för tipsen. Tar med mig en halsduk i fickan som buff-ert, nu ska jag kut!
1988 • Luleå
#5
12 januari 2014 kl 10:29
Gilla
I vanlig ordning har henrik satt ord på mina tankar. Men likväl:

Springer ner till -20 i merinounderställ på hela kroppen, vanliga tights, dubbla sockar, funktionströja, mössa, buff över halva nyllet, tunna vantar med windstopperöverdrag och ett par tjockare vantar över det. Sen har jag en bra vinterjaka med vindskydd fram och vädrande bak. Craft PXC storm heter den, tror jag.

10 km i -18 gick bra i denna utstyrsel, trots att man såg ut som en snögubbe därefter. Däremot -16 och kraftig blåst igår var ruggigt jobbigt.
1969 • Bara
#6
12 januari 2014 kl 11:03
Gilla
I Malmö är det +5 grader för närvarande. Luftfuktigheten gör att det trots allt känns kallt. Enda som kan kyla ner mig är kombinationen blåst och iskallt regn. Annars har jag en förmåga att hålla värmen även om jag är dyngsur. Så länge vinden inte tränger innanför jackan gör det inget. Fast det är sällan riktigt kallt förstås.
1965 • Kungsholmen
#7
12 januari 2014 kl 12:52
Gilla
Stanna inte. Just keep going så brukar det mesta ordna sig sen får man anpassa klädsel efter eget tycke med tiden.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#8
12 januari 2014 kl 12:55
Gilla
Handskar är viktigt. Tummvantar är bra skit när det är kallt.
1967 • Halmstad
#9
12 januari 2014 kl 21:42
Gilla
"Varmt" i Halmstad idag, 5+ och solsken. Det får gärna fortsätta... :-)
_
_
#10
12 januari 2014 kl 23:05
Gilla
Jag stavlöpte en halvmara idag i samma kläder som senaste månaderna, dvs underställ i syntet vindkallingar, långa överdragsbyxor (INGA tajts), funktions- t-shirt och en lätt träningsjacka (reflexväst också). Mössan (enkel gratisvariant) var i tunnaste laget när vinden låg direkt på längs Mälaren, men annars blev jag riktigt varm idag också. Minus 8 och 8 m/s nordväst. Längdåkningshandskar funkar bra.
Jag tycker det är viktigast att det inte blåser genom kläderna för det kyler mest.
1980 • Åby
#11
12 januari 2014 kl 23:15
Gilla
tänk på ansträngningsnivån, luftrören kan ta mycket stryk såhär när första ordentliga köldknäppen kommer, kan bli kostsamt för hela vintersäsongen. Buff/halsduk runt halsen är mer eller mindre obligatoriskt i minusgrader.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
12 januari 2014 kl 23:58
Gilla
De flesta som har glömt hur de klädde sig förra vintern tar på sig för mycket. Skydd mot vinden om det blåser är viktigast och "småplaggen" som man kan ta på och av: vantar, pannband/mössa/buff ev halsduk. Händerna tycker jag är svåra, kan behöva ett par tunna och ett par tjocka vantar med ut.
HR
1972 • Stockholm
#13
13 januari 2014 kl 11:25 Redigerad 13 januari 2014 kl 11:25
Gilla
Återkoppling till årets första "köldpass":

Minus 8 grader. Blåsigt runt vattnet.

Klädsel:
Salomon Beanie, Buff, korvad runt halsen.
Patagonia t-shirt, långärmad Salomon, mellantjock modell och en tunn Gore Jacka utanpå, lättaste modellen.
Kalsonger, Shorts och tunnare Salomon överdragsbyxor (luftiga, inte tajta).
Ullstrumpor och dubbade löparskor.
Istället för vanliga handskarna (två lagers, tunna) så tog jag ett par rediga Hestra tumvantar med ylle på insidan och cordura på utsidan, stora och luftiga, modell "Pingvin". Gick knappt att köra bil med: helljus och blinkers samt vindrutetorkare åkte på i varje sväng. ;) Så de åkte av i bilen.

Jag var lite osäker på om jag skulle klara mig (tänkt sträcka ca 15km) med "så lite" kläder - jag fryser ju mycket lätt. Tog med en tunn Craftjacka i bilen för att kunna byta ut Gorejackan innan start vid behov. Men reptilhjärnan ville minnas att så länge det inte blåser igenom yttre lagret så jobbar man sig varm, så Gorejackan fick vara kvar på.

Benen klarar sig alltid, det är det sista jag tänker på.
Överkroppen var kylslagen i ett par korta minuter och höll sedan jämn och bra arbetstemperatur. Efter första milen fick jag ventilera ut lite fukt men i övrigt så blev det varken speciellt svettigt eller för kallt. I princip "perfekt". Det är en fröjd att inte frysa...

Buffen räddade dagen, när det blåste på motvind nära vattnet så var det bara att dra upp till under nästippen och en kort passage över nästippen. Mmm, gosigt.

Dessutom såg jag taktiskt till att springa mellan de andra två och drog fördel av deras konvektionsvärme. ;)

Pingvinhandskarna räddade fingrarna - som jag lättast fryser om och tempen var klockren fram till 15km då jag till och med fick ta av dem någon minut (!) men sedan var det bara tuffa på. Med mina andra handskar hade jag garanterat frusit nästan hela passet. Men ner till minus fyra-fem så är de tunnare handskarna prima; ett avtagbart vindlager om det blir för varmt och nylon/fleece under.

För mig är det som för Oldboy med handskar, skulle gärna haft två par. Är jag osäker tar jag alltid det varmaste paret. Man kan ju alltid lätta lite på dem någon minut.

Det blev 21,5 sällskapskilometer istället för planerade 15. Sista två vart lite fuktigare och segare i kroppen och vid sista stoppet (segt rödljus) började det bli kallt snabbt. Men då var jag ju i princip framme.

Känns som att det gamla vanliga gäller:
Varma tassar, inga bomullsstrumpor.
Vindtätt men gärna "andasmaterial" eller ett trög-genomsläppligt yttre skal för att minska risken för SNABB nedkylning - speciellt om man är fuktig på insidan!
Skydda ansiktet med "löparburkan".
Bra handskar.

Ska jag springa kortare/snabbare så blir det lite annan klädsel då jag räknar med att bli varmare på kortare tid och kan ta att händerna är lite kallare.


Utöver det: inte stå stilla någon längre stund. Gärna möjlighet att reglera ventilation för att släppa ut fukt, lätta på mössan någon minut och handskar likaså. Buffen kan ju ersättas med halsduk.



HR
1972 • Stockholm
#14
13 januari 2014 kl 11:28
Gilla
PS
Hur gick det för DIG Joachim? :)

Det var många löpare ute i söndags - trevligt!
Mötte en och annan som sprang utan handskar (!) och då fick jag nästan titta bort för att inte börja frysa själv. Någon kille sprang med pannband och inte mössa men jag tyckte inte jag såg någon helt barhuvad.

Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#15
13 januari 2014 kl 11:36
Gilla
Jag glömde byxor idag!
Går det att springa bara i långkalsonger? -8,5 grader ute nu.

Långkalsongerna ser ut som löpartajts.... typ.. så det är inte så pinsamt.
Men har någon åsikt om det blir för kallt för benen?
1965 • Eksjö
#16
13 januari 2014 kl 11:46
1 Gilla
Mitt bästa tips är att vid hastig köldknäpp när vintern väl kommer lägga om långpasset lite på rent praktiskt nivå.

Istället för 20 km loop ut och hem så kör jag något i stil med 4 x 5 km med kort mellanlandning i farstun för justering av klädsel och kanske en snabb kopp varm dryck.

Distansen blir densamma och förmodligen vågar jag hålla kanske t.o.m lite lätt högre fart på varje lopp så träningseffekten blir nästan säkert minst lika bra den också.

Någon gång har jag dessutom passat på att även fixa byte i maskinerna i tvättstugan i samband med mellanlandning - man har väl simultanförmåga trots att man är karl. ;-)
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#17
13 januari 2014 kl 11:46
Gilla
Var ute igår i -7 grader, ingen vind men lätt snöfall första kilometern typ.
19 km i 5:37 tempo. Alltså lugnt och relativt långt.

Klädsel:
Merinoull underställs tröja
Kortärmad funktions-tröja över
Vindjacka
Buff runt halsen
Mössa
På benen körde jag mina tjockare lite vaderade längdskidåkar-tights. Inget under förutom trosor så klart.
Benvärmare som jag drog över skorna. Mycket skönt för anklar som lätt fryser annars.
Merinoull strumpor
Dubbade IceBug
På händerna tjockare fingervantar från Craft. Hade dock behövt varmare tum-vantar. Frös ordentligt om fingrarna. Vilket jag borde fattat då mina händer alltid blir kalla...

Jag tyckte jag var perfekt klädd, förutom händerna då.
Lite för varm på överkroppen efter typ 10 minuter, men det gick över och när jag kommit igång var det som sagt precis lagom.

Det hänger ju också rätt mycket på vilket tempo man tänkt hålla. Jag hade helt klart för mycket på mig för ett intervall-pass tex.

Hur gick det för dig?
1982 • Huskvarna
#18
13 januari 2014 kl 12:23
Gilla
Skulle ha kollat här innan jag begav mig ut idag :P klädde mig alldeles för lite och hade ingen känsel i rumpa och lår när jag kom hem, haha, man lär av sina misstag! Men det var skönt iaf att springa i snön och solen sken!
#19
13 januari 2014 kl 13:05
Detta inlägg har raderats
Joachim Rydelius
1985 • Stockholm/Huddinge
#20
13 januari 2014 kl 13:05
1 Gilla
Det gick bra! Körde 12k i lugnt tempo, försökte hålla pulsen nere (varit förkyld stup i kvarten).
Körde underställ, fleece och vindjacka på överkropp och löpartights. Tunna vantar och mössa och en halsduk som jag andades igenom till och från. I varmaste laget med fleece, men bara att öppna jackan i 10 sek så blev det behagligt.
Riktigt gött att springa i snö och kyla och sol!!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.