Löpning Träning 6 inlägg 2283 visningar

Träning inför AXA Fjällhalvmaraton

1967 • Sundsvall
#1
6 april 2014 - 19:47
Gilla
Hej!

Just nu tränar jag för att genomföra Göteborgsvarvet 17/5. Kör efter JOGG.se's program för halvmara med måltid 1:50. Träningen går bra och får jag bara hålla mig skadefri och frisk så tror jag att jag kommer att kunna prestera runt 1:50-2:00 timmar.

Nästa utmaning blir 1/8 då jag ska springa AXA Fjällhalvmaraton. Inser att loppet är oerhört mycket tuffare och tror att det kommer att krävas annan typ av träning för att kunna genomföra det utan att det gör "för ont".

Funderar på att köra vidare enligt programmet för halvmara med tiden 1:50 och byta ut några pass mot rejäla backpass (har fina slalombackar i närheten) samt några fler långpass av lite längre karaktär (30 km) för att vänja kroppen vid längre fysisk ansträngning.

Har inga tidsambitioner utan det handlar mer om att genomföra loppet (fast en tid runt 3,5 timmar/max 4 skulle sitta fint..)

Vad tror ni erfarna löpare om mitt upplägg? Hur skulle ni lägga upp träningen?
Tar tacksamt emot alla tips och förslag!

/Patrik
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
6 april 2014 kl 21:34
Gilla
Mitt tips är att träna på att springa i riktig terräng (dvs skippa elljusspår). Gärna totalt obanat så att du stärker upp fötterna.

Sen så är det ju aldrig fel att springa i backe.

Det kan ju vara en ide att pröva på något mindre trail-lopp för få en förståelse för hur djävligt det kan vara ;)
1980 • Åby
#3
6 april 2014 kl 23:01
Gilla
backe, backe och åter backe... gå upp, spring ner och repetera, gör detta i stökig terräng så vänjer du dig vid att springa så, det är rätt stökigt från toppen av Ottfjället och ner. De flesta tror att det är uppförsbacken som knäcker en, men där handlar det mest om att knalla på, tror inte att nån annan än Kleist sprungit i stort sett hela loppet, de flesta hikar uppför ottfjället på de brantare delarna.

förlägg resten av träning på stig, mer skonsamt för kroppen samtidigt som det driver upp pulsen och dessutom är trevligare än asfalt.

Lycka till, fjällmaran kan vara en härlig upplevelse om du sköter träningen vettigt, det är värt att stanna upp och titta ut över vidderna då och då.
1967 • Sundsvall
#4
7 april 2014 kl 19:39
Gilla
Mattias och Martin, tack för inputen till träningen!

Fastnade i tänket med träningen jag kör nu men ni har så rätt: självklart ska jag träna i riktig terräng! Kollade runt lite i Sundsvall och hittade en hel del uppmärkta trailbanor mellan 8-15 km. Köra dessa i kombination med massor av backträning får bli melodin!

Har sett några klipp från fjällmaran och det ser både fantastiskt och djävligt ut på samma gång. Blir nog en härlig upplevelse
1980 • Åby
#5
8 april 2014 kl 09:08
Gilla
Boka en timme med Andreas Svanebo som bor i Sundsvall, han har hyfsad rutin på fjällmaran och kan samtidigt ge dig lite handfasta tips och inspiration.
Johan Brodén
1981 • Jönköping
#6
8 april 2014 kl 11:55
Gilla
Hehe. Hyfsad rutin =]
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.