Löpning Träning 30 inlägg 7225 visningar

Springa med hund

Per R
1983 • Linköping
#1
4 augusti 2008 - 22:12 (Redigerad 4 augusti 2008 - 22:13)
Gilla
Ska vara hundvakt nu på fredag åt en amstaffhona. Vad jag vet så får denna maskin ingen vidare motion. Hon får gå ut och gå max en halvtimme/timme sammanlagt per dag.

Vågar jag mig ut i spåret med jycken och springa runt fem kilometer med tanke på dess fysiska status?

Går det överhuvudtaget att springa med hund?
< < < 1 2 > > >
Sofia Hidendahl
1961 • Östra Frölunda
#21
5 augusti 2008 kl 16:44
Gilla
Springer med två jämthundar och det fungerar fint. De får kissa i början men sedan får de lov att springa och inte hålla på att stanna och nosa på allehanda intressanta saker. Har sprungit upp till 14 km med dem och det är inga problem alls. Man får göra som med andra nybörjare i spåret och ta det lugnt och kort i början.
Ellen Norrvi
1978
#22
5 augusti 2008 kl 18:34
Gilla
Wohoo! Var precis ute med med vår Grand Danois, på första "seriösa" joggingrundan tillsammans! För att vara första gången var han kanonduktig! Några ryck i axeln blev det väl när han promp skulle stanna och nosa (han är lite för stark för att dra med sig!) Men annars gick det hur fint som helst. Absolut inte sista gången!
Ava
1958 • Lindome
#23
6 augusti 2008 kl 12:21 Redigerad 6 augusti 2008 kl 12:22
Gilla
Springer (nästan) alltid med hund. Förut var det schäfer (kopplad runt midjan) och numera en västgötaspets (lös för det mesta). Upp till 15-20 km är inga problem, men så går det inte fort heller ;-)
Anders Fritz
1965 • SAXTORP
#24
6 augusti 2008 kl 14:02
Gilla
Intressant att läsa om andra hundägares löppass med hund! Själv springer jag nästan alltid med en av våra hundar, en tik, blandning Border Collie/Vorsteh. Hon ÄLSKAR att springa! Jag har aldrig sett tendenser till att hon skulle bli trött av vår löpning ännu :-) Hon har hängt med på långpass upp till 25-28 km. Det konstiga är att hon inte vill dricka under löpningen, ngn som varit med om samma? Springen ALLTID med kopplad hund av respekt till vilda djur och människor med hundrädsla.
Jenny
1979 • mölndal
#25
6 augusti 2008 kl 14:28
Gilla
Hej Per! Jag har alltid med mej min hund - en grand danois hane på 4 år och 80 kg!
Det går jättebra! Mitt tips till dej är: ha hunden kopplad, rasta henne innan och låt henne inte stanna under tiden ni springer, om hon inte mår dåligt eller nåt då förstås... Kanske är 5 km lite långt om hon inte är van. Tycker nog gott ni kan promenera de första två. Underlättar för mej om jag alltid har hunden på samma sida och i kort koppel. Om kopplet är långt nog kan du knyta det runt midjan annars funkar det faktiskt att hålla det i handen. Lycka till!
Jenny & Bosse
Angelica H
1978 • Mattmar
#26
6 augusti 2008 kl 15:08
Gilla
Anders: Just vid löpning dricker vår hund gladeligen (om vi pratar vattenpölar/bäckar etc), men vid aktiviteter hon upplever som stressande/krävande så vägrar hon direkt, och det kan vara vid allt ifrån bilåkning till evenemang bland mycket folk och andra saker som avviker från vardagen men i övrigt inte utgör något problem. Nu menar jag inte att din hund upplever stress i form av obehag vid löpning, men kanske tycker den att det är så roligt att den kommer av sig vad gäller drickandet? Så länge den dricker hemma när det är lugn och ro igen så behöver du knappast oroa dig. /Angelica
J.K.
1966 • Jönköping
#27
6 augusti 2008 kl 16:32
Gilla
Se bara till att hunden är kopplad och undvik helst löparspår. Spring hellre på en väg då.
1971 • Brottby
#28
7 augusti 2008 kl 21:36
Gilla
Måste bara gå lite i rottisarnas försvar. Vår rottistik som vi tyvärr fick ta bort för 3 veckor sedan hade definitivt löpkondis - i vart fall under de kallare delarna av året (klart värmekänslig dam). Tog med henne på rundor upp till 25 km. Varje gång jag började rota i mina löpkläder satte hon igång och gny och mysmorra. Hon var förmodligen den enda familjemedlemmen som uppskattade doften av använt Craftunderställ... Hon blev nästan 11 år gammal. 3 månader innan hon somnade in var hon med på en 21 km-runda!
LenaSkimmer
1965 • stockholm
#29
10 augusti 2008 kl 09:15
Gilla
Min Humla , 2,5 årig schapendoes(holländsk vallhund) följer hemskt gärna med på löpturen. Jaghar ett bra koppel jag knäpper runt midjan(köpt på Husbehovet/lantmanna, Rogz) och hon kan absolut springa mer än jag orkar.
Ta det lite lungt om hunden inte är van och har som förväntan att hon inte vet riktigt.

good luck
1973 • Åkersberga
#30
20 augusti 2008 kl 14:02
Gilla
Denna tråd hade jag missat! Wow, en positiv tråd om hundar ;-)

Jag har och har haft flera olika storpudlar. En av dem jag har nu älskar att springa!!! Alltså, hon ser direkt skillnad på vanlig bh och sportbh:n =) Tar man fram pulsbandet börjar hon springa i cirkel och gnälla – det är verkligen det bästa hon vet!

Jag springer lite långsammare när jag har hunden med mig (vilket jag har 90 % av joggingturerna eftersom jag inte står ut med att se hennes ledsna uttryck om hon inte får följa med!).

Springer man så man kan ha hunden lös tycker jag att man kan springa lite längre än om man har den i koppel. Springer hunden lös kan den variera tempot och växla mellan att stanna och lukta, trava och gallopera vilket sliter mindre på hunden än ett monotont tempo.

Baggenbälte är underbara att ha bara man lär sin hund att dra framåt! Du får stöd och draghjälp och får händerna fria. När jag använder detta har jag min hund i en nomesele som är perfekt för hundar som ligger på framåt.

Börja med att gå en km så att hunden fått nosa och kissa & bajsa innan ni börjar springa. Då kan ni sen kräva att det är löpning som gäller och stopp och luktande är förbjudna. Det är faktiskt så att även hanhundar kan lära sig att enbart kissa två gånger per promenad ;-)

Ta det pö om pö så hundens kondition förbättras och att ni inte sliter ut den. Vill man kan man även lära sig stretcha sin hund vilket kan vara bra om man springer mkt och långt med den.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.