Löpning Kost & Näring 11 inlägg 3216 visningar

Ofrivillig viktnedgång

Johan H
1976 • Göteborg
#1
24 juni 2008 - 15:55
Gilla
Jag höll upp med löpträning under ett år p.g.a skador men har nu kommit igång igen och springer ca 30 km/vecka.

Mitt problem är att jag har svårt att hålla vikten när jag tränar, Jag tycker jag äter så mycket jag kan men har ändå gått ner 4 kg sen i april.

En Normal dag äter jag ungefär:
Frukost: Kokt ägg, 2 mackor, Ett glas proviva
Mellanmål: Banan
Lunch: Lunch ute, varierat innehåll men ofta en "rejäl" lunch med sallad
Mellanmål: Drickyoughurt och ev. banan
Middag: Varm måltid, t.ex Lax+Pasta med sallad
Efter Träning: 1st Gainomax + ev.banan och lite nötter om jag sprungit långt

Är det för lite kalorier?
Hur äter ni?

Ps
Jag är 183 lång och väger nu 71kg




Aram Mahzouni
1985 • bandhagen
#2
8 augusti 2008 kl 03:45
Gilla
Hur många dagar i veckan joggar du?....om du har lediga dagar så föreslor jag att lägga till 2-3 dagar styrketräning! Om du oroar dig mkt för din viktminskning så kan du använda proteindrinkar eller proteinpulver som en medel för viktökning, det hjälper mycket speciellt om man styrketränar för då kommer du lägga på dig mer muskelmassa o som du säker vet är muskler tyngre än fett. du kommer o kunna hålla din kroppsform o din vikt i bättre balance!...lycka till..:)
1971 • Fjugesta
#3
8 augusti 2008 kl 03:53
Gilla
Grattis Johan själv springer jag ca 45 km / vecka men går inte ner ett gram bara upp (anledningen tros vara att jag "belönar" mig med en öl o en whisky då o då...haha)
Aram Mahzouni
1985 • bandhagen
#4
8 augusti 2008 kl 14:35
Gilla
Måste säga att alkohol är mkt effektiv när det gäller viktökning men glöm inte att det är en gift som skadar din kropp i längden o jag tror inte att du vill skada din kropp bara för att gå upp i vikt eller hålla vikten! eller?
Mattias
1972 • Jönköping
#5
8 augusti 2008 kl 15:24
Gilla
Det är samma med mig. Jag ökade min joggingdos i våras från ca 20 km i veckan till nu 35 km i veckan utan att äta så mycket mera. Poff sa det på vågen. Jag var inte fet innan. Har nu gått ner till 67kg vägde 72 innan. Är 1,77 lång. Jag gör väl helt enkelt av med mer energi än jag får in.
1984 • Vejbystrand
#6
8 augusti 2008 kl 22:32
Gilla
Rent spontant.. du äter nog för lite protein. se till att få in protein i alla måltiderna, ett mellanmål kan bestå at lite frukt och keso, eller ägg på knäckebröd. protein lagras tre timmar i kroppen, sen är det slut.D´ärför måste du fylla på med det med jämna mellanrum. Det är proteinet som är musklernas byggstenar!! och glöm inte fettet. fett och kolhydrater är kroppens viktigaste energikällor under träning.
1969 • Upplands Väsby
#7
9 augusti 2008 kl 00:36
Gilla
Håller med Camilla, det går åt mer proteiner än man tror. Började själv tappa i vikt förut när jag ökade i distans och mängd. Tappade inte bara fett utan även muskelmassa. Återhämtningen tog också längre tid. Fick tipset att äta mer proteiner och oftare. Som Camilla nämnde, ungefär var tredje timme.

Så jag testade det. Hade med minst en proteinkälla i varje måltid och mellanmål, var tredje timme från morgon till kväll. Tryckte i mig proteinerna oavsett om jag kände mig hungrig eller inte. Intaget per dag låg på 1.5-2 gram proteiner per kg kroppsvikt. Det som hände var att viktnedgången upphörde ganska omgående. Och som bonus började återhämtningen efter träningspassen gå klart snabbare. Har fortsatt med det upplägget sedan dess, tycker det funkar finemang. Så det är ett tips...

Och visst ja, glöm inte fetterna som sagt. Såg ut som det saknades sånt på dagslistan. Testa för all del att byta ut en del av kolhydraterna mot blandade fetter då och då (avokado istället för banan, sallad med rejäl skvätt olivolja, nötter oftare osv).

Om du ökar träningsmängden ytterligare, glöm inte öka mineral/vitamin-intaget också. Lätt hänt om man inte tänker på det, sen brukar det ena problemet efter det andra komma med posten... :-)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#8
9 augusti 2008 kl 03:01
Gilla
Sluta med Gainomax och använd pengarna till vanlig mat istället.
Lena M
1961 • Norrtälje
#9
9 augusti 2008 kl 12:57
Gilla
Jag tycker det ser ut som Johan har såväl protein, som fett och kolhydrater i varje måltid. Sedan kan man ju i och för sig se över kvalitén på dem, främst vad gäller fettet. Fast det framgår ju faktiskt inte vad t ex frukostmackorna består av.

Måltidsordningen ser annars bra och "lagom" ut. Däremot brukar de flesta människor äta även annat, som godis, öl/vin/sprit, kakor och bullar, chips och snacks, glass och choklad - ja, allt sådant där som kallas onyttigt. Åtminstone någon gång per vecka. Inte för att jag tycker man behöver lägga till sådant för att hålla vikten, men många gånger är det kanske detta "extra" som gör att folk i allmänhet inte rasar i vikt av träning.
En lite reflektion kring Johans "matsedel" bara...
EvaMarie
1957 • Linköping
#10
9 augusti 2008 kl 16:46
Gilla
Jag håller med Lena, det ser ganska vettigt och välbalanserat ut. Men det beror ju också på hur stora portioner du tar. Jag skulle också föreslå att du ökar på kolhydratinnehållet i frukosten en del, komplettera med en tallrik havregrynsgröt eller musli till exempel Och till lunchen bör du också se till att det inte blir för lite kolhydrater.

Det är jättebra att du tar snabba kolhydrater och proteiner direkt efter träningspasset. Om du sedan väljer att göra det via Gainomax eller via "vanlig mat" är helt och hållet upp till dig. Det handlar ju om både bekvämlighet och kostnad.

Ditt grundhjälpmedel är vågen. Om du konstant går ner i vikt så äter du helt enkelt för lite jämfört med hur mycket energi som du gör av med. Och då är det bara att äta!

Jag är mamma till tre elitidrottande barn i 16-20-årsåldern och det är SANSLÖST hur mycket man man behöver stoppa i dem för att de ska kunna hålla vikten.
Catarina Lyrenäs
1980 • Växjö
#11
10 augusti 2008 kl 13:46
Gilla
Ät mer kakor!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.