Löpning Kost & Näring 13 inlägg 4415 visningar

Saltgurka eller Gele?

1987 • Halmstad
#1
7 maj 2014 - 22:01
1 Gilla

Nu vill jag höra lite vad ni tycker är lämpligt att ha med på Göteborgsvarvet som en liten extra energikick.

Saltgurka har jag hört är bra....eller?
Gele?
eller några andra tips kanske?

:)
1974 • Torslanda
#2
7 maj 2014 kl 22:13
1 Gilla
Du behöver ingen extra energi med dig, ta det som finns vid vätskestationerna räcker för 21km.

1961 • Göteborg
Administratör
#3
7 maj 2014 kl 22:21
2 Gilla
Och framför allt, testa inte något nytt på tävling.
Mattias
1974 • Borås
#4
7 maj 2014 kl 22:38 Redigerad 7 maj 2014 kl 22:40
Gilla
21 km är för kort för behov av att ta med extra energi, möjligen kan man ta en mugg sportdryck vid någon av vätskestationerna. Det finns ju massor av vätskestationer dessutom. Se till att äta och dricka ordentligt dagarna innan, det räcker. Och bra tips från Erik.
1968 • Kållered
#5
8 maj 2014 kl 10:04
2 Gilla
Det är märkligt att så fort någon frågar om extra energi på ett lopp så låter det på detta forum som om att allt som är kortare än en helmara är för kort för extra energi.
Det stämmer ju inte med hur duktiga löpare faktiskt i verkligheten gör.
Vi har till exempel Karibou på jogg som till och med på 10 km lopp petar i sig en Dextrosol eller två och definitivt tar gel på halvmaror: http://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=8452840
"Took my gel a little before the water station at km9.1 and two half-full mugs of water."
Om man nu ska tro hennes egna race reports. :)

Det finns ju faktiskt två olika skäl till att ta extra energi under ett lopp:
1. Att inte gå tom/gå in i väggen. Rör lopp som är på över ca 30 km.
2. Att få en extra (troligen mest mental men ändå) kick. Detta kan vara på vilket lopp som helst. Att kicken mest är mental är inte att underskatta eftersom det är just en av de saker som socker är så bra på, att väcka hjärnan.

Camilla: Om du är orolig för att tappa energi så kan du gott ta med dig en gel, fast det är nog klokt att ha testat innan som flera här är inne på.
Saltgurkan kan du skippa dock, som Jan skriver, det du vill ha är något som är så likt koncentrerat socker som möjligt.

Om det vore sant att vi inte behöver energitillskott under en halvmarathon så hade det inte serverats sportdryck. Möjligen saltersättning, men inte sportdryck. Gäller för övrigt de flesta 10 km lopp jag har deltagit i också.
Fast arrangörerna kanske är okunniga, vad vet jag...

För övrigt bra råd här i tråden. :)
Kinsei
1974 • Malmö
#6
8 maj 2014 kl 11:16
5 Gilla
@jan: Du är ju som jag förstår en rutinerad ultralöpare, så jag har full respekt för att du vet vad du pratar om. Samtidigt finns det ju en massa människor för vilka en halvmara är en rätt stor utmaning distansmässigt sett. Många av dessa tar också mer än två timmar på sig för att komma i mål. Detta tycker jag också är en faktor som gör att behovet av vätska och energi kan variera. Här på forumet vimlar det av folk som tycker det är en barnlek att springa en mara på fastande mage och utan vatten (helst också i minimalistiska skor), men för oss andra tror jag att tillförsel av vätska och energi oftast ger en behagligare resa. Sportdrycken som serveras rcker säkert, men en gel i fickan behöver inte heller vara fel om man testat innan och magen tål det.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#7
8 maj 2014 kl 11:28 Redigerad 8 maj 2014 kl 11:28
Gilla
Jag gör halvmaran på över 2 timmar, i tjocka skor och med en lagom stadig lunch i magen och jag anser att Jan har rätt i sitt resonemang. Det behövs inget utöver det GV redan serverar i form av energi (med de förbehåll Jan räknade upp förstås), och det tyckte jag räckte även när det tog 2,5 timma att ta mig runt. Varvet var ett av de första lopp jag sprang helt utan egen medhavd energi och vätska.

Särskilt punkt 5 tror jag är viktig dock, om man väljer att ha med eget. Det kan t om vara så att man inte ens behöver använda den, att blotta vetskapen att man har den gör en tryggare. Det har jag råkat ut för iaf, att jag släpat på gel runt en mara där det räckte gott och väl med det som serverades. Gelen blev kvar i magväskan. Men det kändes bra att ha den. Ifall att.
Magnus Lingåker
1969 • Kristinehamn
#8
8 maj 2014 kl 11:34
Gilla
Håller med Kinsei, finns en hel del motionärer på detta forum(inkl. mig). Att ge goda råd är inte fel, men det ska vara anpassat efter individen. Man ska komma ihåg att vi alla är olika.

Till TS: Jag har provat att ha med mig lite smågodis(Gott & Blandat) på längre pass. Funkar kanonbra! Ta några bitar och lite vatten, funkar även som "belöning" och är dessutom billigt.(Fått tipset av en av Sveriges bästa Ultralöperska)
Själv så får jag ont i magen av sportdrycken som serveras...
Undvik dock att mixtra med för mycket "nya" saker precis innan eller under loppet ;-)
1968 • Kållered
#9
8 maj 2014 kl 13:02
Gilla
Kinsei>> Jag tänkte skriva i stort sett exakt det du skrev, men nu behöver jag inte. :)

Tack! :)
1985 • Pussen
#10
8 maj 2014 kl 14:44
1 Gilla
Saltgurka är roligt, det blev en löpeld om att det var superduper efter en studie som fann att det minskade krampen lite hos ett gäng löpare. Jag kan ju säga att saltgurka inte är dåligt men det är absolut inte det bästa valet om man säger så, dels ska du ju undvika för mycket fast föda i magsäcken under prestation. Det är inte till magsäcken som du vill ha blodflödet och muskelarbetet när du springer. Då vill du spara på energi i resten av kroppen och uteslutande använda benen.

Jag vet inte om alla gillar att läsa studien i sig men jag länkar till den summerade svenska varianten, studien finns länkad i texten för den som vill läsa hela. http://traningslara.se/juicen-som-anvands-for-saltgurka-kan-lindra-kramp/

Mixtra inte med nya saker under tävling

Jan Söderkvist beskrev det hela väldigt fint i inlägg #7
1985 • Pussen
#11
11 maj 2014 kl 22:29
Gilla
Japp, receptorer för både salt och sött finns redan i munhålan och dessa får ökad känslighet då salt respektive sött är behövligt. Receptorerna i munhålan har direkt koppling till delar av hjärnan vilket delvis förklarar varför det räcker att skölja munnen vid kortare distanser. Jag skrev lite om detta på vår hemsida: http://umarasports.com/vbs/ där du kan läsa om hjärnan vs munhålereceptorer och dess samarbete.

Det är troligt att ett ökat behov av salt eller sött ökar suget efter det i hjärnan vilket stimulerar receptorer i munhålan mer. Vid tillfällen då du börjar få hyponatremi så kommer du känna salt smak väldigt tydligt. På samma vis som jag som typ 1 diabetiker får en ökad känslighet och lyckostimulering av söta smaker då blodsockret är lågt (speciellt då det är under 2,5mmol/L.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#12
12 maj 2014 kl 09:59 Redigerad 12 maj 2014 kl 10:00
Gilla
Extra energi under halvmara behövs tycker jag beroende på folk. Som vanligt detta är individuellt, men är det på träning, behövs vanligtvis ingenting. På lopp är det annat. Man försöker väl ta ut sig på nåt sätt.

Visst kan det spela roll på psyket att ta en extra Dextrosol (på millopp är det det definitivt ;) och visst vet jag att det tar ett tag innan det gör nån effekt, men ärligt talat ibland behövs en liten (mental) kick inte mer energi).

Beroende på hur länge man är ute också skall man ta hänsyn till.
Springer man halvmara närmare en timme, då kanske gör det inget att skippa gel. Antar att på denna nivå man har rätt bra koll på energi som behövs.

Gillar de 8 punkter från Jan #7 :)

Inför GV, kolla vädret och försäkra att man får i sig vatten om det är för varmt.
Extra energi behövs då inte direkt, eller? Det var ju efter halvmara-distansen man rekommenderats att ta extra energi. Är man ute superlänge

Sprang SdP i mars och hade tänkt ta en gel vid km9, tappade den vid km3 eller nåt och då var det alternativt att skippa extra energi eller ta sportdryck det serverades. Andra alternativ valde jag, fast vet inte riktigt om det gjorde nåt till kroppen (förutom att jag skulle gärna ha sprungit längre än halvmaran...).

Nu inför CPH HM hittade jag följande sida: http://energygelcentral.com/blog/item/half-marathon-energy-gel-plan. Så tänkte testa lite den :) Alltså inte "testa nåt nytt", men se hur det funkar att ta det vid km11. Nu var det så att det stämde inte alls med vatten stationerna under loppet, så det blev vid km9 som för en mara. Tror inte det behövdes dock denna gången.

För GV kan jag tänka mig dock ta bara vatten, speciellt om det är lika varmt som förra året. Får se...

(men saltgurka är det väl inga energi i det, eller?...)

Mikael S
1960 • Sundbyberg
#13
12 maj 2014 kl 16:33
Gilla
Jag brukar stoppa ned en gel och några GT-tabletter i fickan. Ibland går de åt, ibland inte, men det känns bra att de finns där. Det kan pigga upp efter Avenyn när det börjar bli tungt.
Just Varvet brukar dessutom gödsla med vätskekontroller, typ varannan km, så någon vätska lär man inte sakna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.