Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 13249 visningar

Kinesiotejp

1970 • Luleå
#1
11 maj 2014 - 08:29
Gilla
Har haft ont i ena fotleden nu i snart över en månad, och trots mycket vila så vägrar värken att ge med sig. Därför har jag nu börjat överväga det här med kinesiotejp - vad är era erfarenheter av sådan tejp? Fungerar det eller inte?

Sedan undrar jag även om det finns olika kinesiotejp, jag har kollat in en "klassisk" tejp på http://vulkanskydd.com/produkt-kategori/kinesiotejp-online/ och även någon "guldvariant" av samma märke på http://www.mediband.se/kinesio_tejp/tejp__rulle/kinesio_tex_gold_fp_6948/. Den klassiska varianten är betydligt billigare så blir nog den jag slår till på, men tänkte bara höra med er om det är någon större skillnad mellan de olika tejperna?
< < < 1 2 > > >
1987 • Halmstad
#2
11 maj 2014 kl 09:22
Gilla
Jag undrar lite samma grej. Fast jag har haft problem med ett knä och lår sedan innan påsk. Och är nu under behandling kan man säga.
Så är lite inne nu på att tejpa de med kinestejpen lagom till varvet nästa helg.

Några fler med erfaranhet med tejp och knä/lårproblem??
Nu är vi alla helt olika och man ska inte låsa sig fast vid vad någon skriver här men de är ändå kul och bra att läsa lite om vad folk har för erfarenheter :)

Fredrik Edström
1972 • Hunnebostrand
#3
11 maj 2014 kl 09:53
1 Gilla
Jag har använt mig av kinesiotejp (ej guld) för knät istället för ett vanligt knäskydd i neopren. Tyckte det fungerade riktigt bra och mycket bekvämare att springa i.

Finns massa bra tejpguider på http://idrottsskadeguiden.se/tejpning
Det är inte så dyrt att testa med en rulle, har handlat en del från http://www.kinesiotapeshop.se/ och det har funkat jättebra.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
11 maj 2014 kl 13:00
Gilla
Jag hade en inflammation i peroneus longus under mars och februari. Tejpade enligt instruktion från sjukgymnast.

Har provat dessa två med bra resultat (avsevärt billigare än den sjukgymnasten sålde): http://www.olspecialisten.com/sv/vardartiklar/tejp/effectus-kinesiotape.html http://www.wiggle.co.uk/ultimate-performance-kinesiology-tape/

Den här guiden är klockren: http://www.athletestreatingathletes.com/kinesiology-tape/peroneals/
1975 • Göteborg
#5
11 maj 2014 kl 16:06
1 Gilla
Träffade en naprapat vid akut skulderinflammation som talade sig varm för kinesiotejpens alla förträffliga egenskaper. Gick med tejp i två dygn och kan väl säga att det var precis som att gå med tejp på ryggen. M a o fullständigt meningslöst. Gjorde varken från eller till för symtomen. Det enda positiva jag kan minnas var att tejpen åtminstone var färgglad.

Finns säkert de med mer positiva erfarenheter än mig, men i min bok står det listat under kategorin humbug.

Kinsei
1974 • Malmö
#6
12 maj 2014 kl 08:10
1 Gilla
jag har haft känningar i bakre tibia-senan (insidan av vristen) ett bra tag, och det var som värst i början av året. Har testat både vriststöd och inlägg, men det känns klumpigt i skon. Kinesiotejp känns inte och med den på har jag kunnat genomföra både maraträning och lopp. Kvittar för mig om det är humbug bara jag kan springa ostört!
1981 • Örebro
#7
12 maj 2014 kl 08:31
1 Gilla
Finns inga studier som visar på några resultat.

Men det är ju en smidig tejp och den kommer ge ökad "feedback" från området man tejpar genom att det stimulerar huden i området.

Så teoretiskt kan det finnas fördelar. Men marknadsföringen tar verkligen i från tårna tycker jag, vilket ju inte är helt ovanligt iofs när det gäller sånt här.
1977 • Eskilstuna
#8
12 maj 2014 kl 09:09
1 Gilla
Bandagera och tejpa med oflexibel "sporttejp" för att stödja har man ju "alltid" gjort.
Det är väl bara en form av mer flexibelt bandage?
Utan ha testat själv så är det hur jag har uppfattat produkten, men jag lyssnar å andra sidan sällan på vad just försäljaren säger om produkten, av förståeliga och logiska skäl.
1973 • Örebro
#9
9 juni 2014 kl 11:22
Gilla
Du använder bara coach- eller sporttape om du vill förhindra rörelser över en led. Kinesiotejpen är designad för att tillåta rörlighet, och istället förbättra muskelaktivitet och proprioception, dvs ledkänsla.
Som naprapat har jag jobbat med kinesiotejp i många år, och vet att det fungerar bra vid flera tillstånd. Jag vet inte vad du har för besvär, men om det är generella smärtor i fotleden som inte beror på stukning eller annan strukturell skada så kan kinesiotejp vara ett bra val . http://www.funktionsfokus.se/ säljer en bra mycket tejp till ett rimligt pris.

Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#10
9 juni 2014 kl 11:35
Gilla
Har samma erfarenhet som Kinsei, att tejpen inte var i vägen och jag kunde komma tillbaka snabbt efter vadproblemen jag fick i början av maj. Jag missade varken Varvet eller Stockholm Marathon, även om det var på håret. Jag är böjd att tro att jag inte hade kunnat springa något av dem utan tejpningen.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#11
9 juni 2014 kl 12:30
Gilla
Jag testade Kinesiotejp första gången för 1,5 år sedan när jag fick problem med mitt knä - hoparknä. Min sjukgymnast tejpade och jag var väldigt skeptisk... Då hade jag ont kontant, även i vila. Men efter att jag fick tejp blev besvären mycket mindre. Jag frågade till och med min sjukgymnast om det var nått smärtlindrande i tejepen för så mycket tyckte jag det hjälpte! :)

Då jag nu åter fått ett bakslag med mitt knä kör jag tejp dygnet runt (håller ca 4 dagar utan att bytas), och ett extra rehaband över senan vid träning.

Min sjukgymnast har lärt mig hur jag ska göra.

Jag tycker tejpen är kanonbra! Men jag vet fortfarande inte om det är placebo eller om det faktiskt hjälper på riktigt. Men det spelar inte så stor roll.
1970 • Frösön
#12
9 juni 2014 kl 12:42
1 Gilla
Ren hittepå. Lyssna på Fysiopoddens avsnitt (tex) om tejpens vara eller inte...
Kinsei
1974 • Malmö
#13
9 juni 2014 kl 14:01
Gilla
Det finns säkert många bitar av kinesiotejpens påstådda funktioner som är hittepå, men jag har svårt att se att den ALDRIG skulle vara till nytta. Håller med Henrik Eketjäll som kallar det elastiskt/flexibelt bandage. Det är så jag använder den och det är så jag upplever (!) att den har en funktion. I annat fall skulle ju alla typer av stödbandage vara lika värdelösa.
1973 • Örebro
#14
12 juni 2014 kl 00:05
Gilla
Efter många år som naprapat och användare av kinesiotejp så kan jag säga att det naturligtvis fungerar. Dock verkar det inte genom ökad cirkulation eller mekaniskt stöd. Det verkar genom stimulans av mekanoreceptorer, vilket förbättrar kommunikation mellan led, muskel och nervsystem. Kort och gott ökad proprioception. Musklerna utför arbetet lättare och därför minskar smärta.

1981 • Örebro
#15
20 juni 2014 kl 14:54
Gilla
NaprAnna: De studier som gjorts håller inte med dig, vad jag vet. Och ökad proprioception är ju såklart positivt, men det innebär ju inte heller per automatik att musklerna utför arbetet lättare, eller att det i sin tur minskar smärtan? Du får gärna motbevisa mig, då jag inte är helt uppdaterad vad gäller forskningen.
calle strömqvist
1971 • örebro
#16
30 juni 2014 kl 12:04
Gilla
Jag kan inte annat än hålla med dig NapAnna. Jag har gjort samma observation under mina år. Tror att det är båg med ökad cirkulation och därigenom "avslappning" av muskler. Patienten beskriver ofta känslan av kinesiotejpen att "det känns lättare". Jag tror också på stimulering av mekanoreceptorer - muskel- och ledkänsla - lättare för musklerna att utföra sitt jobb. Vad fäller forskningen så säger studierna emot varandra, såsom de gör med alla manuella terapier. Hänsyn tas inte till vilken tejp man använt, vem som tejpat, hur man tejpat och vilken avsikt man har med tejpningen. Otroligt viktiga aspekter om du frågar mig.
#17
30 juni 2014 kl 13:11
Detta inlägg har raderats
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#18
30 juni 2014 kl 13:11
Gilla
Selektiv perception och placeboeffekten är orsaken till varför det behövs randomiserade blindade studier.

Här är en systematic review av några RCT http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24856938
"Conclusion: This review provides the most updated evidence on the effectiveness of the Kinesio Taping for musculoskeletal conditions. The current evidence does not support the use of this intervention in these clinical populations."
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#19
30 juni 2014 kl 13:27
Gilla
Ja, givetvis är det troligaste att det är en placeboeffekt för dom som upplever tejpen som positiv.
calle strömqvist
1971 • örebro
#20
11 augusti 2014 kl 09:52
5 Gilla
Och faktum att det hjälper 9/10 människor som har besvär, trots att de flesta möter tejpen med ett skeptiskt sinne, talar ju inte direkt för att KT är enbart humbug eller placebo.
Manipulation som behandlingsform blev också avfärdat nyligen i en "systematic review". Det är ett hån mot alla naprapater och kiropraktiker där ute som sitter på kunskapen och erfarenheten. När det gäller manuella terapier och upplevd förbättring så är det nästan omöjligt att mäta resultat då det finns alldeles för mycket bias och gömda agendor.
Pröva tejpen, var kritisk, och upplever du en förbättring så så är väl det tillräckligt för att kunna säga att den funkar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.