Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 5882 visningar

Ömmande knän efter halvmaran

Martin
1988 • Stockholm
#1
14 september 2014 - 10:23
Gilla
Halloj där Joggare,

Igår sprang jag Sthlm halvmarathon. Skada (överansträngd hamstring) och förkylning har gjort att jag missat senaste månadens träning och innan avbrottet han jag som längst springa 16 km.

Loppet gick över förväntan och utöver trötta ben i mål tyckte jag mig själv må bra. Värre blev det senare på kvällen då jag märkte av mer och mer ömhet i knäna, något som verkar sitta i än idag. Jag har ibland under längre pass haft lite stela knän medan jag sprungit och lite efter, men det har brukat ge sig.

Det gör egentligen endast ont när jag böjer knäna under belastning, t.ex. knäböj eller när jag ska resa mig från en stol. Smärtan sitter på sidan av knäskålen och skulle nog kunna beskrivas som stelhet.

Vad tror ni detta kan vara och hur blir jag av med det / motverkar det?
De beskrivning jag har hittat om knäproblem i samband med löpning verkar inte stämma överens med det jag upplever. Tacksam för all hjälp. :)
1991 • Täby
#2
14 september 2014 kl 12:54
Gilla
Jag har liknande problem alltså smärta i utsidan av vänster knä. Smärtan uppstår oftast efter ca 1 timme in på passet men värst är det en dag efteråt, att gå i trappor brukar inte va skönt.
Iallafall jag besökte läkaren och han var ganska säker på att det var ett så kallat "runners knee" och medicinen mot det är rehab i form av stretching och lätta styrkeövningar som utfalll knäböj på ett ben osv.
Det är inte alls säkert att du har samma problem som mig men kände att jag ville dela med mig från mina erfarenheter.
Susan H
1986 • Tumba
#3
14 september 2014 kl 12:55
Gilla
Hehe, du är nog inte den enda... Jag får problem med knäna så fort jag pressar farten och/eller distansen. Och såg flera igår som gick i trappor och såg lite lätt plågade ut.

Får du ont när du går nerför trappor? Vet inte riktigt vad det beror på, men gick med mina knäproblem till en naprapat som kände igenom knäna och sa att problemet inte låg i knäna utan på lårmusklerna som inte orkar med belastningen.
Magnus
Stockholm
#4
14 september 2014 kl 13:57
Gilla
21 km på asfalt sliter hårt på musklerna. Ont i knäna på utsidan brukar beror på överansträngda lårmuskler, så ge dem lite massage eller foamroller så ska det nog ordna till sig.
Martin
1988 • Stockholm
#5
14 september 2014 kl 15:17
Gilla
Att gå upp för trappor och gå vanligt är inga större problem, men att gå ner för trappor var ingen trevlig upplevelse...

Trodde att jag var speciell då jag tolkade beskrivningarna av löparknä som något som uppstod efter många veckors överansträngning och något som gjorde ont under själva löpandet. Tror ni det är lugnt att simma ikväll eller förvärrar det? Tänkte springa först på tisdag och får väl börja träna upp bålen och benen på gymmet...

Ska kanske boka in en massage i morgon, om det hjälper med detta så har jag ju en annan anledning än att det är skönt.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#6
14 september 2014 kl 18:21
Gilla
Löparknä (ITB) känns som att någon har kört in en kniv i knät från utsidan. Det är i princip omöjligt att springa vidare när man väl har åkt på det. Massage eller foam roller som Magnus tipsade om löser säkert problemet.
Susan H
1986 • Tumba
#7
14 september 2014 kl 18:32
Gilla
Jag skulle tro att det var lugnt att simma ikväll, men ta det lugnt med springandet. När jag haft sådär med knäna så har jag vilat en dag, sen varit ute och sprungit igen, och då har det blivit tio gånger värre... Tisdag låter väl bra. Och styrketräning för benen skadar nog inte inför framtiden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.