Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 1401 visningar

Risiga knän

1991 • Norrköping
#1
1 juni 2023 - 08:42 (Redigerad 1 juni 2023 - 08:43)
Gilla
Tjena! Jag har aldrig haft problem med detta förrän i år. Det började med att jag i träningen inför Växjö 24h tränade en del utfall och jag tyckte att det blev bökigare och bökigare att bli så pass varm i den övningen att knäna inte sa ifrån. De kändes liksom slitna/ömma. Störde mig ingenting i löpningen/privatlivet, det var primärt den övningen som de inte gillade. Ägnade det inte så mycket mer tanketid efter att jag slutade med utfall.

Nu tränar jag inför Skövde 24h och nu gillar de heller inte knäböj. Jag har kört knäböj hela mitt vuxna liv och aldrig upplevt att den övningen har varit dålig för knäna. Igår var liksom känslan att knäna bara behövde bli varma och uppvärmda, sen skulle stelheten släppa. Men det kändes mer eller mindre likadant från uppvärmning till sista set. Nu känner jag även av det till vardags. Inte så att det på något sätt hindrar mig men knäna känns liksom ständigt lite slitna.

När jag åkte bil tre h i helgen(passagerarsäte, ganska upprätt ställning i skåpbil) så gillade inte knäna det alls och sa ifrån under mer eller mindre hela hemresan.

Jag har som sagt aldrig haft problem med knäna fram tills i år. Skillnaden är att jag i år springer markant mer än förut.

Lite frågor:
1) Är detta ett bekymmer man bara får köpa när man snäppar upp löpvolymen rejält? En naturlig konsekvens? Som sagt, aldrig haft det minsta bekymmer med knäna förrän i år.
2) Vad kan man göra åt det?

Än så länge är det inte ett stort problem. Jag springer utan att det stör mig. Men det störde mig rätt rejält igår när jag märkte att knäna hade problem med knäböj. Jag har ju redan slutat med utfall, jag vill inte sluta med knäböj också.
Irene
1968 • Åstorp
#2
1 juni 2023 kl 09:13
Gilla
Det finns andra knäövningar som t ex höftlyft på ett eller två ben och med tyngd. Man kan också träna med gummiband stående med böjning och sträckning i knäleden. När någon kroppsdel börjar säga ifrån hjälper det inte att öka träningen.
1991 • Norrköping
#3
1 juni 2023 kl 09:28
Gilla
Kan man verkligen klassa höftlyft som en "knäövning"? För mig är det en ren rumpövning. Det ställs väl inga särskilda krav på knäna i den övningen? Det är en övning jag redan kör. För att stärka rumpan.

Jag kan så klart testa att sluta träna knäböj och se om besvären minskar. Dessa bekymmer är dock ganska nya. Igår var första gången jag reflekterade över att knäna inte gillade knäböj. Således skulle jag vilja försöka lite mer innan jag ger upp. Man kanske kan värma upp knäna med andra övningar innan man kör knäböj?
1989 • Alingsås
#4
1 juni 2023 kl 09:35
2 Gilla
Om jag skulle gissa vilt är det ökad mängd LÖPNING som gör dina knän trötta - och sedan belastar du med massa vikt (trots annan övning) - på redan trötta knän helt enkelt. Knäna är trötta oavsett.
Om det inte går ut över löpningen att pausa styrka som är tung för knäna skulle jag nog göra det - och återgå till den igen när jag minskar löp-volymen?

Du har helt enkelt för hög belastning liksom.. ?
1991 • Norrköping
#5
1 juni 2023 kl 10:01
Gilla
Well, eftersom att jag har tränat knäböj oavbrutet i typ 15 års tid utan knäproblem så får jag ju hålla med om att detta låter som en lågoddsare. Enda skillnaden är ju löpvolymen. Det enkla och det jag kommer göra om jag inte märker någon skillnad är att utesluta knäböj.

Jag hoppas dock kunna få något tips likt "jag hade liknande, det blir mycket bättre om du gör x innan du kör knäböj". Man kanske kan mjuka upp dom på något sätt. Nu är jag kall och börjar böja direkt, med enbart stången givetvis. Inte så mycket uppvärmning. Stegrar vikten rätt aggressivt. Kan testa att korrigera saker likt detta.

1991 • Norrköping
#6
1 juni 2023 kl 11:37 Redigerad 1 juni 2023 kl 11:37
Gilla
Får jag inga andra tips så har jag en plan A, B och C som jag testar på kommande pass.

Plan A: benspark innan knäböj samt mycket mer rejäl uppvärmning och långsammare stegring i själva knäböjen.

Plan B: som ovanstående men kompletterat med lite cykling innan bensparken.

Plan C: som bägge ovan fast jag testar boxböj istället för vanliga knäböj. Borde vara något mindre belastande för knäna.
1991 • Norrköping
#7
7 juni 2023 kl 14:12
5 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Det har inte blivit bättre ännu men idag gjorde jag en så jävla monumental upptäckt. Fick på ett annat forum tips om att stretcha fotlederna då stela anklar visst kunde leda till kassa knän. Tänkte att det inte skadade att testa. Gjorde stretchen nedan och det var ENORM skillnad på rörlighet i vänster kontra höger fotled. Vänster fotled kunde jag ganska problemfritt luta mig över och det stretchade lite, höger tog emot typ direkt.

När jag sedan gav mig ut och sprang så kände jag typ ingenting i vänster fotled medan det var supertydligt att höger hade jobbats igenom rejält. Jag gissar att jag har haft detta bekymmer länge. Höger vad är alltid stelare än vänster, höger ljumske är alltid något stelare än vänster och känns det under rundan i något knä så är det i höger.

Såna här aha-upplevelser är verkligen roliga. Nu vet jag inte om mina knän blir top notch igen bara genom detta men att tänka att jag har nött alla dessa jävla mil med denna skillnaden i rörlighet - det är ju knappast konstigt att detta får konsekvenser.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
8 juni 2023 kl 14:38
Gilla
Rörlighet och styrka i höftpartiet kan påverka längre ner i rörelsekedjan. Jag kör rehab och styrka p.g.a av jag blev stel och svullnade upp vid knät. Orsaken är enligt både min naprapat och massör en begränsad rörelse i höger höft. Jag kan säga att det blir en hel del rörlighetsträning hemma på yogamattan kombinerat med styrka på gymmet.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#9
9 juni 2023 kl 18:37
Gilla
Min killgissning är i linje med Lars tankar. Löpningen kan ha gjort att höftböjarna blivit stramare och att det känns i knäna. Och stela anklar kan ju vara både huvudorsaken eller något som förstärker effekten av bristande rörlighet i höftpartiet.
1991 • Norrköping
#10
9 juni 2023 kl 23:26
6 Gilla
Ni var nog inte fel ute. Jag har gjort VÄLDIGT mycket denna vecka för att få fräschare knän så det är svårt att veta vad som var den avgörande faktorn. Men visst var mina höftböjare strama. Det har åtgärdats med stretch. Har även fått upp rörligheten i fotleden som på höger fot var VÄLDIGT begränsad. Sedan har gjort en övning som heter Poliquin step-up. Idag gjorde jag nämnda övning samt körde högreps med lättare vikter i benspark. Sedan knäböjde jag med skivstång utan att knäna sa ifrån. Jätteskillnad från förra veckan. Så det gick att åtgärda och jag är väldigt glad över detta. Bara hoppas att det håller i sig :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.