Löpning Avancerad träning 38 inlägg 8534 visningar

Kaloriförbränning?

Christian Larsson
1975 • Kållered
#1
23 november 2014 - 09:12
Gilla
Kan man lita på förbränningen på löpband/klockor?
Klart att man ställer in värden så noggrant som möjligt.
< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#21
25 november 2014 kl 14:19
Gilla
Om man bara fokuserar på kalorier in och ut kan man lura sig själv, den basala förbrukningen beror på hur stor muskelmassa du har och minskar om man går på kaloriunderskott utan att belasta musklerna med styrketräning. Det är också viktigt att veta att 1 kcal protein, 1 kcal kolhydrat och 1 kcal fett inte är likvärdigt för kroppen, det gäller att komponera sin meny efter kroppens behov.
1968 • Kållered
#22
25 november 2014 kl 15:07
1 Gilla
Ok, så logiken är alltså motsvarande som om man har ett företag vars alla transaktioner görs i utländsk valuta och struntar i att ha koll på insättningar och uttag eftersom man ändå inte vet vad växelkursen blir i slutändan.
Jag förstår. Det låter klokt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#23
25 november 2014 kl 15:28
Gilla
Nej, jag menar mer att man ska vara medveten om hur man bygger sin måltid. En muskelbyggare och en löpare som har samma energibehov har olika näringsbehov. Näringslära är ganska intressant och inte helt enkelt. Sliter man muskulärt krävs proteiner, bränner man många mil på vägarna behövs mer fett och kolhydrater.
1968 • Kållered
#24
25 november 2014 kl 15:53
Gilla
Absolut Lars, men tråden handlar inte riktigt om det så vitt jag kan bedöma.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#25
25 november 2014 kl 21:44
Gilla
Jag tror helt enkelt att det ar viktigare att titta pa vad man ater an att rakna kalorier om man vill ga ner i vikt.

Laste denna idag pa vag till jobbet: http://www.huffingtonpost.com/2014/11/25/calories-weight-loss_n_6205320.html?utm_hp_ref=healthy-living

En kille som inspirerar mig: http://www.marksdailyapple.com
1968 • Kållered
#26
25 november 2014 kl 22:31
Gilla
Roland>> Det där du citerar från huff är ju bara vanlig LCHF-propaganda.
Skulle pasta orsaka fetmaepidemi?
Ta det med Paolo Roberto.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#27
25 november 2014 kl 22:54
Gilla
Nja, jag ar ju ingen LCHF foresprakare direkt, men visst kan man tolka artikeln sa.
Man kan tolka artikeln mer i inriktingen Paleo kost axa.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#28
25 november 2014 kl 23:10
1 Gilla
Även om det är svårt att mäta kaloriförbrukningen så kan det ändå vara värdefullt att räkna kalorierna. Man ser alltså på vågen om man har balans, överskott eller underskott. Men räknar man dessutom kalorierna så får man bättre koll på de förändringarna man gör. För att veta om man äter mindre kalorier så kan det ju vara bra att räkna dem. Sedan får man bekräftelse på vågen om man räknat rätt eller om man behöver justera sina beräkningar. Samma sak med kaloriförbrukningen, det är svårt att göra uppskattningar men man kan ju alltid försöka. Begränsar man sig till att hålla koll på vilka förändringar man gör i sina vanor och loggar hur det påverkar vikten så kan det bli lättare att uppskatta hur många kalorier en förändring motsvarar.

Själv har jag inte behövt räkna kalorierna. Men om det underlättar så är det väl ett bra sätt att göra det på. Det blir ganska grova uppskattningar men det kan ändå underlätta.
1973 • Åkersberga
#29
26 november 2014 kl 11:45
Gilla
#22, Att veta hur mycket kalorier man får i sig kan vara bra ibland, likaså hur mycket man gör av med, men det är svårt och tidskrävande att få det någorlunda nära sanningen.

Höll själv på med det en period för över 20år sedan och skaffade digitalvåg och livsmedelsverkets näringskatalog men insåg efter ett tag att det tog för mycket tid mot vad det gav tillbaka så jag slutade med det.
1968 • Kållered
#30
26 november 2014 kl 12:43
Gilla
Amir>> Det är betydligt enklare idag.
1973 • Åkersberga
#31
26 november 2014 kl 12:58
Gilla
Hur menar du då?
1968 • Kållered
#32
26 november 2014 kl 13:28
Gilla
Man behöver inga kataloger och man kan enkelt bokföra allting.

T ex så har jag en app där man kan scanna streckkoder och direkt få fram exakt rätt livsmedel och sedan endast mata in vikt/antal etc.
Eller så kan man söka bland tusentals livsmedel (t e x "ägg").
I samma app lägger man även in förbrukade kalorier utöver de vardagliga. Dessa kan man få ungefärliga värden på ifrån en pulsklocka t ex - i vilken man också har varit noga med att ange grunddata på rätt sätt.
I samma app har man från början lagt in min profil med ålder, kön, längd, vikt, aktivitetsnivå etc.
1973 • Åkersberga
#33
26 november 2014 kl 14:13
Gilla
Ok, då förstår jag hur du menar, ja idag slipper man näringslistor och excelmappar för bokföringen men den svåraste och mest tidskrävande biten för mig var ändå det praktiska att väga allting separat innan man skulle äta.

En macka med lite olika pålägg blir genast ett komplicerat fall :-)
1968 • Kållered
#34
26 november 2014 kl 15:00
Gilla
Amir>> Japp, vissa rätter är helt klart svårare än andra att bokföra! Så är det. Men dom kan man ju undvika. :) :)
hxman
1976 • Skåne
#35
27 november 2014 kl 00:12
1 Gilla
Digitalvågen (för mat alltså) har blivit min bästa vän under min pågående viktnedgång. Den vanliga vågen svajar (främst pga varierande mängd glykogen och vätska i kroppen gissar jag) men med nån slags glidande medelvärde så ger den ändå hyfsat besked. Jag tycker inte digitalvågen är särskilt besvärlig att använda. De flesta måltider höftas utifrån omdöme och tidigare vägningar och loggas konsekvent i Myfitnesspal. Har man t.ex en gång vägt en potatis och konstaterat att den stl väger X gr så behöver man ju inte väga varenda potatis sen. Visst blir det säkert en hel del fel men det är på marginalen och påverkar inte det grundläggande värdet av att t.ex inse att två frukostmackor med smör, ost och skinka är fullt tillräckligt med energi till frukost en normal dag - framför allt om man inte ska träna den dagen.
Jag snittar numera 17-1800 nettokalorier under en normal vecka och går fortf stadigt ner i vikt. Det har jag inte lyckats med tidigare trots att jag då tränade betydligt mer och ändå försökte vara försiktig med vad jag åt men utan att vara systematisk. Under veckorna är jag strikt m kosten men på helgerna är det i princip fri ätning. Skulle jag vara mer disciplinerad under helgerna skulle jag gå ner snabbare men å andra sidan blir det lättare att hålla igen under veckorna när man vet att det vankas belöning på fre kväll...
Kaloriförbrukning under träning är det svåraste att uppskatta men grovt räknar jag med att nära kräktempo i 1h=1000kal och att lunka runt utan att knappt bli anfådd = typ 600 (jag väger 86kg i dag)
1968 • Kållered
#36
27 november 2014 kl 08:51
Gilla
hxman>> Känner igen varenda mening du skriver där och håller med. :)
1965 • luleå
#37
27 november 2014 kl 13:24
Gilla
Har gått ner 36kg på drygt ett år genom att räkna calorier och tränat. Vid träning alltid pulsklocka för att ha lite koll på hur mycket man förbränner för att kunna äta tillräckligt mycket vadå just funkar det.

Från 124.5 till 88.4 från september i fjol.
1965 • luleå
#38
27 november 2014 kl 13:24
1 Gilla
Har gått ner 36kg på drygt ett år genom att räkna calorier och tränat. Vid träning alltid pulsklocka för att ha lite koll på hur mycket man förbränner för att kunna äta tillräckligt mycket vadå just funkar det.

Från 124.5 till 88.4 från september i fjol.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.