Löpning Träning 4 inlägg 1746 visningar

Min löpteknik?

1975 • Eskilstuna
#1
9 december 2014 - 22:24
Gilla
Det här klippet är egentligen en restprodukt av ett annat "projekt" men tänkte passa på att använda det vidare.
Klippet är ju tyvärr inte så tydligt men tänkte höra om ni kan se vad jag behöver tänka på?
Har bara sprungit i ett par månader så är tacksam för tips och råd. :)
http://youtu.be/JfRzv-WO7ng
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
9 december 2014 kl 23:00
Gilla
Svårt att se i den vinkeln och utan slow-motion (hittade ingen knapp för det, finns kanske...).
Det ser ut som om du rör händerna lite in mot mitten och tillbaka. Försök hålla underarmarna längs löpriktningen och låta armarna pendla bara bakåt - framåt. Och mest bakåt.
Din stegfrekvens är lite låg. Öva på att lyfta den bakre foten så snart du kan så vänjer du dig småningom vid en högre stegfrekvens. Minst 180 enkelsteg per minut är en tumregel, gäller vid det som är bra fart för dig men den ska bara vara lite lägre när du springer lugnt.

Men det viktigaste är att du springer, försök hålla igång vintern igenom. Det går långsammare i snöslask men är bra träning.
1981 • Vegan Runners
#3
9 december 2014 kl 23:30
1 Gilla
Det pratas mycket om löpteknik, det ordnas dyra kurser och det är lätt att få ett intryck av att det är avgörande för att springa fort och inte bli skadad.

Jag tycker absolut att det är bra att fundera på löpekonomi och försöka undvika vanliga misstag (typ sittande löpstil, inåtrotation med armar osv). Men jag tror också att det är dumt att försöka ändra jättemycket på sin löpteknik på en gång. Kroppen har vant sig vid ett sätt att springa och lägger du om det drastiskt kommer kroppen belastas på ett nytt och oväntat sätt. Hellre då ändra lite försiktigt i taget så kroppen hinner med och anpassar sig till de nya förutsättningarna!

Jag skulle nog rekommendera att göra löpskolningsövningar regelbundet, springa i skogen (ju mindre stig desto bättre, helst obanat) och nån gång ibland springa korta sträckor på mjukt underlag med barfotaskor. Jag tycker det gör underverk för löptekniken på ett mjukt och skonsamt sätt. Och som vanligt, i takt med att du springer mer stärker du upp kroppen och får därmed en effektivare teknik. Så tålamod och kontinuitet är också ett enkelt råd även om det kanske är alldeles självklart.
1975 • Eskilstuna
#4
10 december 2014 kl 11:44
Gilla
Tusen tack för era tips!
Ja mina armar/händer flaxar som väderkvarnar framför mig. Haha! Ska försöka tänka på det.
Googlar löpskolningsövningar... ;)
Tack igen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.