Cykel Prylar 28 inlägg 23010 visningar

Hjälp! Vilken typ av cykel rek ni för mig?

Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#1
8 februari 2015 - 13:43
Gilla
Hej alla.

Detta blir mitt 1:a inlägg här under cykla, absolut inte det sista. :)
Jag har för ca 1 månad sedan skadat mitt knä vid ett innebandy pass och förmodligen är korsbandet av.
Kommer att dra ner på löpningen till kortare rundor och då även passa på att kombinera det med cykling.
Hade tänkt mig att cykla runt 5 mil i veckan. Men vill ändå att den skall funka att cykla ner till stan med och kunna ta någon grusväg då o då.
Men mestadels kommer den att användas som träning på ren landsväg och där kommer ju de flesta milen läggas för att bibehålla min kondition.
Har en del cykel butiker som jag besökt den sista veckan för att få lite mer kött på benen innan jag bestämmer mig. Kan också säga att jag visste inte att det fanns så många olika modeller och märken. :)
Den första butiken jag gick till rek en Crescent Zetta hybrid med rakt styre, aluminium ram, 18 växlad för runt 7-8000:-. Provade att cykla på den men tyckte att man satt rätt så obekvämt.
Nästa butik jag var hos tyckte att jag skulle ha en cyclocross ( CX ) för att den är klockren med något grövre däck precis som en hybrid men ram som en racer med då bockat styre och betydligt bättre komponenter. Denna modell han visade kostade 12000:-, tyvärr han jag inte med att testa den men märket var Scott.
Den tredje och sista butiken plockade också fram en CX efter hört vad jag skulle ha den till. Dock var det lika tjocka däck ( runt 33mm ) som de andra två som jag blivit visad men dessa däcken var helt släta. Min fråga var om dessa verkligen var optimala om jag skulle ner i stan eller cykla på grus. Svaret blev att dem var precis lika bra som de andra mönstade CX däcken som var lika tjocka. Han plockade fram en sjukt snygg mattsvart Specialized som kostade 20 000:- utan pedaler då.
Tycker att det känns som ett rätt så stort spann mellan 7-20 000:- som var den dyraste jag kollade på. Personligen gillade jag CX med bockat styre och de grövre däcken än vad racern har. Speciellt då den kommer att använda mestadels ute på landsvägen.
Men för de ca 5 mil jag kommer att cykla i veckan, hur mycket tycker ni då att man skall lägga på en cykel?
Tycker att de 20 000:- känns sjukt mycket men den var verkligen läcker. Kommer dock att sätta på fram resp bakskärmar så att man kan cykla när det är blött ute. Annars hade jag inte tänkt att göra så mycket mer än kanske ringklocka och belysning på den.
Vill gärna hålla den så clean som möjligt men skall ändå fylla sin funktion.
Så min fråga till er som har betydligt bättre koll på detta, vad skulle i rek för mig?
Är där något speciellt märke som är bättre än andra typ Merida, Crescent, Specialized, Scott, Nishiki, Trek??

Hade varit himla tacksam för era åsikter då jag skulle vilja komma igång med cyklingen om ca 1-2 månader..
< < < 1 2 > > >
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#21
18 februari 2015 kl 08:03
Gilla
@Björn.
Ja jag tror också att det kommer bli perfekt. Man får ändå ingenting för en begagnad hybrid. Plus att crossen kändes inte som att man kunde ta den till det vardagliga.
1967 • Mysinge
#22
18 februari 2015 kl 16:22
Gilla
Vist beslut, och jag håller med Björn. Min erfarenhet säger att du bör ge "vardagscykeln" en ordentlig service nu, och en bra förvaringsplats, för jag misstänker att den kommer att få stå oanvänd mer och mer. :)
1975 • Staffanstorp
#23
19 februari 2015 kl 13:48
Gilla
Jag är ny i sammanhanget, men i höstas gjorde jag precis som du. Skaffade en Rose pro sl i höstas och behöll min gamla cykel till vardags. Hade funderingar på att skaffa en CX men ångrade mig till slut. Fungerar hur bra som helst. Ska jag lämna barnen med cykelkärran eller bara ta den vanliga cyklingen till jobbet, 1,3 mil enkel, tar jag min sjösala och det känns ok. Men när racern åker fram till träning eller lite längre turer så känns det mycket bättre!
Nu är jag ju då ny i detta sammanhanget, men racer känns väldigt prisvärd och jag har absolut inget att klaga på. Var lite av en aha-upplevelse första rundan, kan det kännas såhär att cykla?!
1966 • Tokholm
#24
19 februari 2015 kl 14:43
Gilla
"...Var lite av en aha-upplevelse första rundan, kan det kännas såhär att cykla?!"

:-)
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#25
19 februari 2015 kl 15:04
Gilla
Ja det skall bli himla roligt. Jag har som sagt" aldrig " cyklat förr utan enbart haft s k hybrider.
Vad jag har förstått att cykla runt på en sådan stridsvagn på 15 kg är rätt stor skillnad mot en racer på 8 kg.
Sedan passade jag även på att beställa riktiga SPD SL pedaler och skor till dem. Tog även ett par cykelbyxor med stoppning så nu skall det bli roligt att känna hur man cyklar på riktigt. :-)
1967 • Mysinge
#26
20 februari 2015 kl 03:03
Gilla
Skåne är ju perfekt att cykla långt i, och jag tror du har en härlig tid framför dig. God tur!

Vikten är en sak, smala däck och högt däcktryck är andra. Pedalerna gör att du orkar hålla hög fart längre, när du använder ditt tramp bättre. Du är inte alls samma vindfång när du skär genom luften halvliggande. Styvare ram, litet längre "hjulbas" och högre utväxlingar hjälper också till.

En stå-pump, om du inte har en, kan vara en bra investering. Det ligger en del vasst grus på vägarna så här års. Längre turer bör du ha en reservslang, däckjärn och en liten nödpump med dig. En 75:a vatten lär gå åt också.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#27
20 februari 2015 kl 04:50
Gilla
Ett litet men ack så bra komplement till Fredriks slang: Ta med ett par engångshandskar så din nya fina cykel inte blir svart efter en reparation vid vägkanten
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#28
22 februari 2015 kl 13:24
Gilla
Tack för era tips.
Nu blir det en rätt så lång väntan på cykeln, 5-6 veckor.
Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det ju. :-)

Återkommer med en utvärdering när jag väl fått cykeln och testat.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.