Löpning Träning 10 inlägg 4051 visningar

Vilken typ av cykel ska jag köpa?

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#1
15 juni 2020 - 09:19
Gilla 
Eg är jag löpare ut i fingerspetsarna. Men år 2015 blev jag skadad, köpte mig en fin racer och tävlade i triathlon under en period och körde bland annat Ironamn i Kalmar.

Men sen blev kroppen hel och jag kunde springa så mycket som jag ville och la av med triathlon. Har plockat fram min racer i perioder efter det också, då jag haft skadebekymmer och inte kunna springa som jag vill. Har varit ett bra komplement.

Nu är jag skadad igen... Men har inte riktigt lust att damma av min landsvägscykel. Har blivit lite harig för höga hastigheter och landsvägar med biltrafik.

Springer gärna på grusvägar (som även innebär en del transport på asfalt) och nu vill jag kunna cykla där jag normalt sett brukar springa. Racern funkar inte speciellt bra på gruset... Så just nu cyklar jag på min 20 år gamla 7 växlade Crescent. Det går inte fort och tungt är det, men jag kan i alla fall cykla på de ställen jag vill. Och det är ju bra träning :)

Att ge mig ut i riktig teknisk terräng vågar jag inte. Men att kunna cykla lite landsväg/cykelväg och sedan några mil på grusväg, ev någon bred stig ibland då och då skulle vara roligt.

Så, ni cykelproffs, vad ska jag ha för cykel? Finns det nått som går bra att kombinera med både lite landsväg men mest för grus? Jag är inte kräsen, vill inte lägga en massa pengar på detta, och köper gärna begagnat om det finns nått bra.

Jag är inte prylintresserad över huvud taget. Det enda jag gillar i prylväg inom träning är löparskor och möjligtvis GPS-klockor :)

Så en cykel ska liksom bara finnas där så jag kommer ut då jag inte kan springa. Den ska alltid fungera, gillar inte att meka och hålla på...

Finns det nått som skulle kunna passa mina behov utan att kosta en förmögenhet?
1971 • vånga
#2
15 juni 2020 - 09:39
Gilla 
Spontant en cykelcross-en robustare racer. Jag föredrar komfort före fart, jag kör med en HT-MTB (framdäpning), går byta å lägga på smalare/mindre mönstrade däck om man bara vill köra grus/lätta stigar.
Jag har kommit dit jag kör feta däck, alltid grepp=cykeln rullar sämre. Å meka tyvärr så måste man skruva/tvätta sin cykel.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
15 juni 2020 - 12:13 Redigerad 15 juni 2020 - 12:15
Svar på inlägg #2
1 Gilla 
Precis, leta efter modeller som kallas cyclocross eller gravel. Så kan du byta till slicks om du emellanåt skulle vilja rulla mer asfalt.

Ett jättejättebra och hjälpsamt forum för cykel är detta, om du inte redan hittat. Leta bland trådar om cyclocross/gravel, kanske gömda under begreppet pendlingscyklar, eller skapa en egen! https://happyride.se/forum/forums/sveriges-trevligaste-cykelforum.1/
1970 • Motala
#4
15 juni 2020 - 12:27
1 Gilla 
En gravel skulle passa bra. Funkar både på asfalt och grus. Ett tips är att kolla med LeWa sport i Motala. Bra och kloka råd vid cykelfrågor.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#5
15 juni 2020 - 15:35
Gilla 
Ok, tack, men en dum fråga, är Gravel och cyclocross samma sak? :)

Att byta till slicks emellanåt är jag inte intresserad av. Har ju redan en finfin racer med tempopinnar i förrådet :) Jag gillar liksom inte att cykla fort längre. Eller gillar gör jag väl, men vågar inte komma upp i samma hastigheter längre, som jag gjorde förr.

Och eg är jag inte så sugen på bockstyre som jag ser att de flesta cyclocross-cyklarna har (??). Vågar ändå inte ligga i bågen (vilket jag aldrig vågat på min racer heller... däremot känns temopinnar ok)

Finns det cyclocross med rakt styre? Eller är det big nono i cykelvärlden? :)Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
15 juni 2020 - 15:54 Redigerad 15 juni 2020 - 16:00
Svar på inlägg #5
Gilla 
Gravel och cyclocross verkar för mig vara samma typ av cyklar, en lite robustare racercykel, lite förenklat. Men annan utväxling än landsväg, nånstans mellan mountainbike och landsväg hellre.

OK, rakt styre och cykelglädje, då får vi kalla det hybrid eller touring istället och börja kolla lite på vikten så att det inte är 20 kg bojsänke! ;)
Typ Nishiki Pro SLD eller liknande. https://www.nishiki.se/hybrid/herr/pro-sld-pg-1072
Eller Canyon. https://www.canyon.com/sv-se/hybrid-city/ https://www.canyon.com/sv-se/hybrid-city/touringbikes/

Om det verkligen är grus-grus du ska cykla mycket, med grova vassa stenar emellanåt, punkteringssäkrade däck. Så blir det lite längre mellan reparationerna.

Men för både cykel och däck, dyk gärna in i diskussioner på happyride, som sagt! Du kommer att få massor av bra hjälp!
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#7
15 juni 2020 - 16:02
Gilla 
Nej, Hybrid går bort.
Det har jag googlat mig fram till är en kombination av en dålig cykel och en bra cykel ;) Men vad vet jag?!?! Novis cyklist som jag är.

Det står nog trots allt mellan en cyclocross och en MTB Hardtrail som jag har lärt mig idag vad det är :) (Tack för info Maria i #1)

Finns många sådan trådar om man googlar märker jag. Cyclocross vs MTB-HT. Många som har samma funderingar som mig tydligen
Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
15 juni 2020 - 17:59 Redigerad 15 juni 2020 - 18:04
Svar på inlägg #7
1 Gilla 
Lite petig: "hardtail" heter det, alltså stel bakdel av ramen, till skillnad från en "full suspension" = heldämpad = både framgaffel och bakdel dämpade.

Jaha, det är alltså en mountainbike som du tänker! Mer stig än väg. Då börjar jag fatta mer åt vilket håll du vill titta.
I mountainbike-världen var de allra flesta cyklar med sk 26 tums-hjul fram till för några år sen, då kom nya typer av ramar med större hjul på 29 eller 27,5 tum. Nu säljs nästan inga 26-tummare nya, men finns en massa fd fin-hojar att hitta som begagnade, om man har tålamod. Däremot börjar det bli delvis krångligare att hitta reservdelar till det som är specifikt för 26 tum, men, med internet och hela världen är ju ingenting omöjligt.

Lycka till med ditt letande, och din träning!

PS: Just nu poppade det upp en tråd på Happy om gravel vs cyclocross. https://happyride.se/forum/threads/rookie-soeker-rad-gravel-eller-racer.3682326/#post-3760863
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#9
15 juni 2020 - 19:48
1 Gilla 
Haha, du ser, trodde jag hade lärt mig vad HT betyder. Men icke...
Men alla är vi nybörjare i början ;)

Tack för tips! Får leta och fundera och kanske testa min mans MTB om det är det jag vill ha... jag vet inte. Vill kunna cykla grusväg utan krångel. Det är eg mitt krav :)
1971 • vånga
#10
15 juni 2020 - 22:49
2 Gilla 
Jag har på min HT MTB tryckt på smalare däck, mindre rull motstånd å tublers däck. Nackdelen känns som om man trampar ur-saknar höga växlar.. På min fullgung har jag tubles däck, slanglöst med en vätska i(den ska täta vid små hål). Har ej haft punktering sen hösten 2019. Har super lite luft i däcken, kör på tuffa stigar, gärna down hill med hopp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.