Löpning Träning 4 inlägg 1654 visningar

Var/när passar styrketräningen?

1981 • Rö
#1
19 april 2015 - 14:28
Gilla
Kan någon hygglig typ ge mig några tips på hur jag ska lägga upp träningsveckan?

Jag tänker att jag ska löpträna två ggr/v och styrketräna hemma (30 min) två ggr/v. Hur ska jag placera styrketräningen i förhållande till löpningen? Det är löpningen som är det roligaste, det som lockar mest, men jag behöver så klart bygga upp lite styrka också.

Ska jag ta styrka och löpning på samma dag, eller ska jag sprida ut det på totalt fyra dagar/v? Det kan verka som lite/få pass, men med två små barn sätter jag ribban lågt, och höjer när jag har fått in vanan (istället för att gå ut för hårt).

Få pass med både styrka och löpning, eller flera kortare pass? Hur ska jag tänka?
JK
1978 • Jönköping
#2
19 april 2015 kl 16:41
Gilla
1. Det bästa är att dela upp träningen till olika dagar.
2. Om du måste köra samma dag skall man helst separera det så mycket som möjligt (minst 6h).
3. Om du ändå måste köra dem nära varandra i tid så lägg löpningen först (om det är den du satsar på). Löpning nära inpå styrketräning gör dock att styrketräningen blir lite lidande. (Det är dock oändligt mycket bättre än att inte göra det alls).

Bra sammanfattning; http://www.styrkelabbet.se/konditionstraning-och-styrketraning/
1991 • Äppelbo
#3
19 april 2015 kl 18:07 Redigerad 19 april 2015 kl 18:07
1 Gilla
Jag "slänger in" ben- och bålstyrkeövningar 3 ggr/vecka, efter några av löppassen. Då övningarna jag gör har prehabkaraktär och görs endast med egna kroppsvikten, upplever jag att det funkar att göra dem "i samma pass" som löpningen. Skulle jag köra tung styrka skulle det nog inte fungera lika bra.

Är det tung styrketräning du tänkt ägna dig åt och verkligen vill bygga muskler (inte "bara" ha styrkeövningar som typ prehab/skadeförebyggande) kan jag dock tänka mig att det är smart att köra löpningen på separata pass och styrkan på separata pass.

Lycka till med pusslandet att få ihop träningsschemat!

1981 • Rö
#4
19 april 2015 kl 19:49
Gilla
Bra tips i länken, JK!

Sigrid, jag tänker framför allt på styrketräning med den egna kroppsvikten, så det är inga tunga vikter vi pratar om.

Just nu lutar det åt att ändå lägga de olika passen på olika dagar. Jag får passa på när jag fortfarande är föräldraledig och kan planera lite friare! Sedan får jag se hur jag pusslar vidare... Det gäller framför allt att få till rutinen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.