Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 40669 visningar

Ont i ländryggen

Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#1
16 november 2013 - 19:42
Gilla
Hej

Jag har problem med smärtor i min ländrygg. Jag mottager tacksamt tips och idéer vad jag kan göra för att motverka det hela och påskynda läkning.

Jag har länge haft känslig ländrygg (redan under min "fotbollskarriär" för sisådär 20 år sen...) men med lite vila brukar det gå över. I år har jag ökat på min löparmängd ganska drastiskt mot tidigare år. Jag tycker jag har varit tålmodig och ökat långsamt för att bl a undvika skador. Under juli-sept ökade jag dock träningsdosen ganska rejält (hängde på joggs 25-mils-playitas-utmaning). Vid en resa i början på oktober sov jag i en stenhård säng och vaknade med ömmande rygg varje morgon men sprang ändå en morgontur. Detta var nog droppen för min rygg. Nu får jag den inte smärtfri igen. När det är som sämst känns det som hugg i ländryggen som gör otroligt ont, nu när jag är lite bättre är det mer bara en molande smärta.

Jag har varit både hos kiropraktor och naprapat. Kiropraktorn hade mage att påstå att jag åldersmässigt har peakat så nåt förtroende för honom fick jag inte:-) Jag har också gått till en naprapat (som är känd för att vara duktig) och hon säger att jag har för korta baklår vilket gör att bäckenet vinklar sig framåt och stör ryggen på nåt vis...

Alla pratar om att stärka core och hur viktigt detta är vid löpning. Jag anser dock att min "core" är ganska ok. Naprapaten säger att jag har problem med de muskler som ligger djupt in i ryggen. Pilatesboll rekommenderar hon så jag köpte mig en pilatesboll som jag sitter på en stund nästan varje dag. Jag får provocera fram obalans för att få ryggen att jobba och det känns ganska fånigt. Vidare stretchar jag baklår för att förlänga dessa muskler. Jag kör lite planka och situps men måste vara försiktig för detta förvärrar ryggsmärtorna. Jag har tränat väldigt lite nu sen i början på oktober för att vila ryggen men tyvärr blir jag ändå inte smärtfri och en löparrunda gör tyvärr att ryggen varje gång blir lite sämre igen.

Nu önskar jag som sagt tips och idéer som kan hjälpa mig att slippa ifrån de här ryggproblemen. Tålamodet börjar tryta...

TACK i förhand!

< < < 1 2 > > >
Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#21
2 januari 2014 kl 17:03 Redigerad 2 januari 2014 kl 17:05
Gilla
Fick krångel med inlägget... Se #20.
HR
1972 • Stockholm
#22
2 januari 2014 kl 19:42
Gilla
Hej Helene!

Jamen, då verkar det ju som att du är lite på G iallafall. :-)

Med "nollställa" tänkandet så menade jag egentligen att du skulle gå igenom rörelseanalysen och allt som sagts och försöka se det på nytt. Ett återbesök till Naprapaten där du ställer motfrågor om de fynd som gjorts så att du själv är helt på det klara med vad det innebär.

Om du fortfarande är låst i ländryggen kan nog din Naprapat svara bäst på. Du kan ju tappat kontakten med de djupa stabiliserande musklerna och där är det ju ganska speciella övningar (har gjort dem) som känns lite fjuttiga - men som är oerhört viktiga för att slippa återfall. Det ska din Naprapat kunna testa med ett enkelt test. Testet känner ju inte alla till och det viktigaste med testet är utvärderingen och genomförandet som inte alla kan bedöma ens om man känner till testet.

Nu när du berättat mer så känns det som att du fått bra draghjälp/start och att de faktiskt konstaterat en del saker att jobba på. Man behöver en del tålamod och tyvärr finns ganska lite utrymme för slarv eller att sitta still mycket utan att kompensera med rörelseträning.

Jag blev ju helt bra och stark igen men efter ett par månaders återfall i slarv och efter att slutat ta ryggen på allvar (var ju besvärsfri i nästan ett år) så kom det krypande tillbaka och sedan - pang - så satt man där igen. I mitt fall räckte det med att köra lite för mycket marklyft och sedan sova i en mjuk säng (borta över jul) så var jag tre steg ifrån ryggskott på löppasset på annandagen.

Tålamodet kan svikta här med ibland men tyvärr räcker det inte med tålamodet - man måste jobba en hel del också. Det är viktigt att man återfår muskelbalansen och aktiveringen/rörelseomfånget. Sedan kan man köra rätt tungt ett tag och efter det så har det viktigaste för min del varit att hålla mig rörlig - funkar muskulaturen som den ska i rörelsen man ska göra så kommer problemen sällan tillbaka.

Om jag sitter stilla ett par dagar och inte kör rörelseträning (enkel sådan) så tappar jag stegvis och faller tillbaka i den farliga zonen där jag riskerar att dra till det igen. För mig har cross-trainer funkat bra som rörelse innan fortsatt träning medan spinningcykel varit döden för ryggen.

Specifika övningar har jag inte att förmedla men jag tycker att du ska se det ur ett litet större perspektiv och inte fastna i endast problemområdet. Det man kallar för KLA, Kroppens Longitudinella Axel och som utgör en grund för en stabil rörelse inom både idrott och vardag omfattar ju hela kedjan och är en länk ur spel så drabbas hela kedjan och man tvingas kompensera konstant i både vardag och träning.

:)


1976 • Alingsås
#23
3 januari 2014 kl 19:58
Gilla
Hej Helene! Har du fortfarande lika stora ländryggsproblem?
Monica Nilsson
1967 • Åkersberga
#24
3 januari 2014 kl 22:03
Gilla
Jag har också haft mycket problem med min ländrygg, från och till i flera år (säkert 10-15 år). Det eskalerade för ett par år sedan. Molande värk och hugg vid vissa rörelser. Har gått hos kiropraktor och naprapat som fått bukt med besvären tillfälligt, men de har kommit tillbaks. Trots att jag gjort alla övningar jag fått till punkt och pricka. Till slut sa min naprapat att jag borde söka läkare för att få en magnetröntgen. Fick ingen magnetröntgen, utan inflammationshämmande tabletter (receptbelagda, plus magsårsmedicin för att kunna äta medicinen ....) Läkaren trodde att jag hade en inflammation i musklerna mellan kotorna (om jag förstod rätt, vilket inte alls är säkert!). Jag skulle också fortsätta med övningarna. Jag var mycket skeptisk, men efter en månad var besvären borta. Jag har varit symptomfri i nästan ett år, tills nu. Har precis (svagt) börjat känna av ryggen igen, speciellt när jag rider. Detta efter ca 4 veckors utebliven löpning, styrketräning och ridning pga förkylning m.m. Gissar att det bevisar hur viktig träningen är för ryggen. Det som inte är så tillfredställande är att jag inte vet vad som egentligen orsakar problemen/inflammationen. Men tills nu har jag varit nöjd med att vara symptomfri. Nu har jag satt fart med coreträningen igen och hoppas att det ger med sig med hjälp av detta. Inte så kul råd, men ibland kan man få hjälp av traditionell sjukvård, även när det gäller ryggen.
Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#25
4 januari 2014 kl 00:40
Gilla
#23. Jo, det är bättre men absolut inte bra. Jag får just nu inte de där huggen i ryggen som gör galet ont men jag är stel o öm o ont gör det nästan hela tiden. Springa går bra på plant underlag men trampar jag ner i nåt hål eller lite snett gör det riktigt ont. Ju längre jag springer desto mer blir ryggen "irriterad". Desamma gäller för tempot, långsam löpning går bättre än tempo.

#24 Det känns ärligt talat lite som en sista utväg att vända sig till traditionell sjukvård. Jag inbillar mig att naprapater borde ha specialistkompetens inom ryggområdet så därför har jag vänt mig dit. Men en naprapat kanske inte kan bedöma om det är en inflammation i musklerna som jag har? Fast de djupliggande musklerna är som fiolsträngar, kan man få det av en inflammation? Ischias är uteslutet liksom diskbråck -jag har inte de rätta symptomen för detta. Jag hoppas ju att coreträning långsiktigt ska hjälpa mig men jag ställer mig ju undrande till om man verkligen hittat ursprungsproblemet som Henrik nämnde i tidigare inlägg. Kanske fortfarande finns "skeva" kotor? Eller varför vägrar musklerna att slappna av?
Christoffer L
1977 • Stockholm
#26
4 januari 2014 kl 01:53
Gilla
Har precis samma besvär som beskrivs ovan - korta lårmuskler såväl fram, bak som utsida pga fotboll, ishockey i ungdomen och för mycket racercykel på senare tid har gett ont i ryggslutet framförallt vid långvarigt stående upprätt...

Det enda som hjälpt mig är stretching av samtliga lårmuskler och rumpa, minsta fusk efter träning ger låsningar och smärta kommande dagar :(

LYCKA TILL, hoppas du kommer till en lösning!
1984 • Stockholm
#27
4 juni 2015 kl 20:54
Gilla
Hej! Har precis samma problem sedan ett år tillbaka. Går till sjukgymnast mm men det blir aldrig bra. Jäkligt less på det. Helene, hur mår du idag? Om du mår bra igen, vad hjälpte??
1981 • Sundsvall
#28
7 juni 2015 kl 15:32
Gilla
Läs boken Healing back pain av John e Sarno,,,tror den finns på cdon elr dyl, även som ljudbok. Hjälpte mig efter mycket problem med ländrygg.

Jag gick till sjukgymnaster, naprapater, kiropraktor, doktorer, akupunktur provade allt! Diagnoserna var roterat bäcken, diskbuktningar, korta muskler m.m
Hade så jävla ont att jag i princip levde med Linnex, tigerbalsam, kylklampar, spikmatta 24/7.

Blev smärtfri på ca 2veckor av boken......läs eller lyssna på den!

Referenser hittar ni om ni googlar elr via amazon där den har över 800 5stars reviews.

Lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.