Jogga eller inte vid smärta i ländryggen? - Löpning
Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 13025 visningar

Jogga eller inte vid smärta i ländryggen?

Pär
1972 • Höör
#1
15 oktober 2015 - 13:31
Gilla 
Är glad amatör som joggar 5 km två gånger i veckan och powerwalkar samma längd kombinerat med styrketräning en gång i veckan.

Jag har förr haft väldiga problem med mjukdelarna i ländryggen, men efter bra behandling och övningar har jag allt mer sällan problem. Över ett år sedan tror jag. Jag hatar att inte kunna springa så jag är beredd att trotsa smärtan som hugger till vid olika rörelser och avsluta med plankan. Men, samtidigt ska man inte vara dum mot sig själv och förvärra eller förlänga ryggontet. Hur brukar ni göra? Passet ikväll är så fall på asfalt.
Veronica Byström
1971 • Bjästa
#2
15 oktober 2015 - 17:34
Gilla 
Det där måste man värdera och hantera helt individuellt tänker jag.
Sällan är rörelse och motion skadligt för kroppen om man använder sunt förnuft. Men å andra sidan kan det ju finnas specifika belastningar som utifrån aktuell skada/svaghet bör undvikas.
Jag hade rejält ont i ländryggen för någon månad sedan. Gick till en sjukgymnast som ringade in problemet ( påverkan på en disk), och jag fick övningar. Jag frågade om jag kunde testa och springa och fick klartecken till det. Så jag gjorde mina övningar innan löpturen, sprang iväg och det gick över förväntan. Sedan avslutade jag passet med att upprepa rygg övningarna. Visst kände jag av ryggen en smula men det var inget större hinder.
Men det är väl klokt att gå iväg till nån kompetent person på området och få en bedömning.
Lycka till!
JB
1977 • Vendelsö
#3
15 oktober 2015 - 17:48
Gilla 
Jogga
1970 • Frösön
#4
15 oktober 2015 - 21:30
Gilla 
Jag kan få "hugg" i ländryggen ibland (en gång så att jag knappt kunde röra mig utan smärtstillande på nästan en vecka). När jag springer lägre pass som jag vet att jag kommer att bli trött i ryggen av så spänner jag på mig typ något sånt här -> http://sportsmart.se/rygg/forstarkt-ryggstod/

Hjälper mig väldigt mycket faktiskt. Har bara haft 1 "hugg" på 3 år med det på mig (och det var under ett ultralopp).
Pär
1972 • Höör
#5
16 oktober 2015 - 12:07
Gilla 
Tack för era råd!

Det gick åt fanders med joggandet. Det gick inte hög för mycket vid olika rörelse. Tog en powerwalk istället vilket kändes ok. Hoppas det lugnar sig med ryggen om några dagar. Jag powerwalkar varje dag fram tills dess.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#6
16 oktober 2015 - 12:12
Gilla 
Kan också rekommendera ryggskydd. Jag hade problem med ländryggen och ischias förra hösten och höll upp med löpning ca 2 vånader. Köpte ett skydd från Futuro på ett vanligt apotek. Använde det när jag kände mig så pass bra att jag vågade börja springa. Gjorde även att man kände sig lite säkrare och mindre rädd att det skulle bli värre.
Pär
1972 • Höör
#7
16 oktober 2015 - 13:01
Gilla 
Ja, jag funderar också på ryggskydd. Förmodar man bara har det när man springer och/eller vid akut smärta?
#8
19 augusti 2016 - 00:39
Gilla 
Jag har också haft en del problem med ländryggen/ryggskott. Jag har hittat en del bra åtgärder/övningar man kan köra här : http://kiropraktordirekt.se/ont-i-landryggen-viktiga-fakta-ovningar-behandling

Lycka till
Mattias Lindholm
1975 • GÖTEBORG
#9
19 augusti 2016 - 11:14
Gilla 
Sidan du länkar till säger att man inte ska göra ländryggsövningar som man har hittat på nätet. Däremot tar de glatt emot patienter (och deras pengar) om man har ländryggsproblem.

Men jag har själv dragits med envisa ryggproblem och kan ge några råd i denna avdammade tråd:

Om du har långvariga problem med ryggen så tjata dig till att få en diagnos hos din läkare. Då kommer du undersökas med magnetkamera som visar om du har problem med diskar, muskler eller något annat.
När du vet var dina besvär kommer ifrån så kan du börja tänka på behandlingen. Och detta kan en duktig kiropraktor eller sjukgymnast hjälpa dig med. Vem som är bäst beror lite på problemen. I mitt fall var det snarare sjukgymnasten än kiropraktorn som hjälpte mig. (Även om det var kiropraktorn som sa åt mig att först gå till en läkare).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.