Löpning Kläder, Skor & Prylar 90 inlägg 50500 visningar

Polar M400 GPS-klocka

1971 • Ystad
#1
31 oktober 2014 - 16:35
4 Gilla
Hej,
Jag har nu haft nya Polar M400 GPS-klocka i snart två veckor och tänkte dela med mig av lite tidiga intryck. http://www.polar.com/en/products/improve_fitness/running_multisport/M400

Det är så jag uppfattat funktioner och jag lämnar inga garantier för att det är rätt utan det är mina intryck och ibland högst subjektiva bedömningar. Jag använder klockan endast till löpning. Det finns mängder med profiler i den som exempelvis cykling och simning men det är inget jag testat. Klockan är en löparklocka och inte en triathlonklocka så funktionaliteten för multisport är nog ganska begränsad, även om Polar själva kallar den för multisport. Prismässigt ligger M400 i mellanklassen, 2000 kr, och konkurrerar med exempelvis Garmin FR220, Tomtom runner och Ambit2.

M400 kopplas till dator med en standard micro-USB vilket är lite ovanligt. Jag har haft problem med laddningskontakterna till både Garmin och Suunto och hoppas att detta ska funka bättre. Passen laddas upp via verktyget Polar Flow Sync och sedan läggs det upp i en personlig träningsbok på Polar Flow där man får mängder med info om sitt pass.

Klockan hittar och låser på satelliter snabbt. Det har tagit under 1 min varje gång. Inte lika vindsnabbt som Suunto men klart snabbare än Garmin som ibland kunde ta like forever på sig.

Jag upplever skärmen som väldigt bra. Det är inte den största skärmen men kontrasten är riktigt bra. För min del så ser jag siffrorna bättre på M400 med fyra fält än jag gjorde på Suunto med tre fält.

Klockan har mängder med inställningsmöjligheter. Det går direkt i klockan att ställa in basic intervaller baserat på antingen tid eller sträcka eller en enkel kombination. Alternativt så kan man skapa avancerade intervaller på Polar Flow och skicka till klockan. Jag skapade snabbt och utan problem ett pass med pyramidintervaller. Det går också att döpa varje intervall, typ tempo 1, tempo 2, vila 400m etc vilket också visas i klockan. En begränsning i dagsläget är att det bara går att ha pulsbaserade mål för intervallerna men framtida uppdatering ska även kunna ge tempobaserade mål. Varv markeras med pip, ljus och att skärmen en kort stund blir ”inverted” alltså att den byter bakgrundsfärg från svart till vit. Däremot saknas vibratoralarm vilket jag verkligen tycker är en miss. Jag springer med musik på träningarna och har svårt att uppfatta pipet.

Efter avslutat pass så kan man exportera en TCX-fil och ladda upp till Jogg. Tyvärr innehåller inte filen någon varvdata vilket är riktigt synd men enligt uppgift ska Polar jobba på en uppdatering av den biten också.

Jag köpte versionen med pulsband vilket inkluderar Polars band H7. Klockan kommunicerar med externa enheter med Bluetooth smart så det är inte säkert att din gamla pulsmätare funkar. Klockan stödjer överföring till mobiltelefon men i dagsläget så är det endast dom som håller till på the dark side of the force som har möjligheten att göra detta. En uppdatering för Android är dock utlovad till före årsskiftet så snart så.

En funktion som är ganska speciell för en löparklocka är att den har inbyggd ”daily activity tracker”. Om man vill så kan klockan samla data dygnet runt och sedan så får man veta hur mycket man rört sig eller inte. Det går att ställa in dygnsmål och man får då kontinuerligt veta hur många procent av dygnsmålet man ligger på. Den piper också till om man varit inaktiv för länge. Dags att röra på sig kommer det upp på skärmen. I stort så är det väl en något begränsad variant av Polar Loop som lagts in i klockan. I alla fall så får man i sin dagbok sedan all data och man kan även se hur många timmar per dygn man sovit, hur många procent djupsömn, hur mycket man suttit, stått, gått eller varit aktiv, antal steg och kaloriförbrukning.

Totalt sett tycker jag att det är en väldigt trevlig och lättanvänd klocka med mängder av funktioner till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Jag tror att den kommer att bli en riktig storsäljare. Några funktioner saknas men kommer troligtvis att uppdateras framöver. Det stora minuset som jag ser det är avsaknaden av vibratoralarm. Springer man däremot utan musik så är det knappast något problem.

Vill man fördjupa sig mycket med så har vår guru Ray gjort en riktig djupdykning i klockan och dess funktioner: http://www.dcrainmaker.com/2014/09/activity-tracker-review.html
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1982 • Örebro
#41
10 juli 2015 kl 18:11
Gilla
@magnus, hänger inte med på uppdateringen av favoriter, intervaller och Quick-race (man kan välja tid, eller sträcka, eller kalorier men inte kombinera något av dem typ 5km på 24) på träningsmål kunde jg lägga in första gången jag frågade om favoriter i tråden, var idealtempo som inte funkade. Jag märker ingen skillnad efter uppdateringen.

Gps är snabb, ca 10 sekunder, ibland upp mot 15 men snabbt. Ska ut ikväll o köra lite asfalt får se om den är noggrannare på mer öppna ytor, skog är ju de svåraste förhållandena.
1967 • Rydebäck
#42
10 juli 2015 kl 18:59
2 Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
@emil #41 Det är genuint trist av Polar att inte släppa race pace för m400, funkar bara på v800. Kapiltalistsvin - var är kärleken till idrotten!?!?!
1982 • Örebro
#43
10 juli 2015 kl 23:01
Gilla
Det är snålt, särskilt som funktionen finns där i polar flow, hade den inte funnits hade man iaf kunnat tro att det var lite svårare för dem att få till det. Jag skulle dock kunna tänka mig köpa loss funktionen för 50 Pix, samma sak med återhämtningsrådgivare och VO2max uppskattning efter prestanda o inte bara vilopuls, kan vara ett sätt att släppa på lite extra funktioner.

Vad gäller gps så fick jag bättre resultat ikväll när jag sprang omkring i kvarteren istället för skogen. Den missade en sväng där den genade en 90 graders sväng och sparade in lite, men annars låg den rätt på där jag sprang. Skogen är väl helt enkelt svårast att få till. Behöver några veckor för att kunna utvärdera men tycker den verkar fullt kapabel
Mikael Hedman
1975 • Stockholm/Hammarby Sjöstad
#44
11 juli 2015 kl 10:21
Gilla
Jag köpte en Polar M400 i julas men den ligger nu mer i tekniklådan då jag tycker att denna är bortkastade pengar. Satsa istället på en Suunto ambit3 så får man allt man kan önska sig.

1982 • Örebro
#45
11 juli 2015 kl 12:48
Gilla
@mikael , den verkar sjysst men dels lite dyrare, och framförallt tyngre och fulare, kändes klumpig när jg provade den
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#46
22 juli 2015 kl 10:43
Gilla
Ni som har kört ett tag med m400 tror ni de kan vara ett bra alternativ till suunto ambit?

Skall byta batteri på den nuvarande (ambiten) och vill ha en annan under tiden, tanken är att jag vill ha en lättare modell för kortare lopp och annat. Utan HRM så ligger de väldigt bra i pris just nu, så är den prisvärd? egentligen är jag bara intresserad av skapligt batteri, GPS och att den är lättöverskådlig under pass.
1967 • Rydebäck
#47
23 juli 2015 kl 14:11
Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
Jag vet att batteriet håller 6+ timmar med GPS aktiverad, Polar säger 8 och jag har läst 10 timmar någonstans. En 50K ultra ska den klara med andra ord.

GPS'en är helt OK, och nu när Polar har fixat A-GPS så får jag GPS-lås på mellan 5-10 sekunder efter att slagit på klockan. (A-GPS = info om satelliternas position närmaste 14 dagarna synkas till klockan när du synkar passen mot webbtjänsten Polar Flow)

När det gäller display & överskådlighet hänger det på hur många datafält du aktiverar. Bifogat skärmdump från Flow

Du kan ha mellan 1-4 och när du har fyra aktiverat så blir det eventuellt lite svårläst, men jag är ju 48 så jag kör gärna två fält enligt http://media01.versus.io/polar-m400/front/front-1411724637690.flat.jpg

Du kan även sätta HR-zone och pace zone och få hjälp att hålla dig i en viss zon, vilket är fiffigt när man tränar.

1968 • Trelleborg
#48
24 juli 2015 kl 19:23
Gilla
Efter att ha haft återkommande problem med kabelsynkning mot PC samt en "inskicks-reparation" fick jag klockan utbytt.
Klocka nummer två började även den att strula med synkning efter cirka 3 till 4 veckor. Denna lämnades också på garantireparation.

Tipset jag har fått nu är att efter varje löprunda så skall man öppna gummiskyddet och spola med kranvatten för att sedan ligga och torka. Enligt Polar så förstör svett kontakten.

Nu sköljer jag efter varje träningspass och synkningen har fungerat problemfritt i fjorton dagar................och förhoppningsvis resten av klockans livstid.

Förutom irritation över synkproblem så gillar jag klockan skarpt.
1982 • Örebro
#49
24 juli 2015 kl 20:41
Gilla
Jag kör all synkning direkt till mobilen, iPhone 6, funkar klockrent, har aldrig strula ??
1975 • Arrie
#50
24 juli 2015 kl 23:02 Redigerad 24 juli 2015 kl 23:04
Gilla
Hej, har haft min Polar M400 i några månader och tyvärr så har micro USB porten gått sönder. Självklart den pin som laddar klockan annars hade jag kunnat synka med blåtand. Missade också att skölja innanför gummiskyddet så antagligen korrosion. Började med att synkningen och laddningen strulade och sedan gick det inte alls. Har reklamerat klockan och i väntan på att få tillbaka den så köpte jag en Garmin FR610 med lite annan konstruktion på laddningen. Ingen blåtandssynk men USB ANT+ tycker jag fungerar utmärkt. Saknar dock uppladdningen av rutten till telefonen direkt efter en orienteringsrunda när man vill kolla hur man sprungit. Själva funktionerna i klockan är jag nöjd med men upplever att FR610:an är lättare att lägga upp intervallpass. I Garmin Connect saknar jag dock att aktiviteterna inte läggs upp i kalendern utan enbart som aktiviteter. Någon som vet hur man gör? I PolarFlow så tycker jag funktionen med att lägga upp ett träningspass innan och sedan genomföra det fungerar märkligt. Istället för att fylla passet med aktuell data så lägger den till ett nytt pass trots att jag valt det förprogrammerade passet när jag startat aktiviteten. Likadant med Garmin Connect fast där läggs ju bara en ny aktivitet upp. Lättare att anpassa vyerna direkt på klockan i Garmin. Lättare i Polar Flow med M400.
1961 • Kävlinge
#51
25 juli 2015 kl 15:22
Gilla
Jag knöt ihop Polar och Jogg. Nu får jag inte med mina automatiska varvtider(KM).
Finns inget val att importera *.tcx längre. Eller måste man koppla bort igen?
1971 • Ystad
#52
25 juli 2015 kl 18:40
Gilla
Jodå tcx-importen finns kvar men den är lite förvirrande placerad bredvid Garmin-importen så den äer lätt att missa.
1961 • Kävlinge
#53
25 juli 2015 kl 20:22
Gilla
Ok, trodde det bara var till Garmin. Tack, ska prova nästa gång.
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#54
26 juli 2015 kl 21:55
Gilla
Stort Tack @Magnus Helander för fin input!
1962 • Malmö
#55
19 oktober 2015 kl 17:43
Gilla
Jag har klockan inställt på automatisk varvid vid varje kilometer. I min gamla Garmin gick det att välja att den senaste varvtiden låg kvar som ett valt fält. Hittar inte motsvarande funktion i Polar, det är ju inte alltid man hinner med att höra eller se kilometertiden.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#56
19 oktober 2015 kl 20:34
Gilla
I början berömde jag klockan mycket men efterhand har jag blivit mer skeptisk och skrivit lite ris. Nu börjar jag tröttna rejält.

Det första som gick dåligt var att exaktheten på GPS'en ligger lägre än vad jag anser ok. Diffar ca 5% som max. Jag tycker det är lite väl dåligt, även om det är en billig klocka.

Nästa sak var att laddningen plötsligt inte fungerade. Visade sig att kontakten oxiderat. Kontakten blev dock utbytt på garantin, men jag fick vara utan klockan ca 10-12 dagar. När händer detta nästa gång?

Nästa sak är att GPS'en helt tappar kontakt med satelliterna ibland. Absolut inte alltid men säg 1/10 ggr. På en runda förra veckan var jag av med signalen under ca 4 km. Vid ett tidigare pass pep klockan till och från under hela passet då den ömsom tappade/hittade satelliterna. Detta kanske kan accepteras om man springer i de värmländska skogarna men knappast i en skogsdunge i Löddeköpinge (sandskogen).

Nej, på mindre än ett år har jag tröttnat. Har tidigare alltid varit nöjd med Polar men det kanske är dags att testa en Garmin? Har aldrigt ägt en Garmin faktiskt.
1967 • Rydebäck
#57
20 oktober 2015 kl 23:08
Gilla
@Mikael #56 Jag skulle avvakta lite och kolla om TomTom får till det med sin nya GPS-klocka + bluetooth MP3-spelare + Optical HR för 2.300
https://www.tomtom.com/sv_se/sports/fitness-watches/?icmp=2015-Sep-Sports-Spark-banner-1

DCR gillade pre-releasen http://www.dcrainmaker.com/2015/09/tomtom-spark-first-impressions.html






1967 • Rydebäck
#58
20 oktober 2015 kl 23:12
Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
@stefan #55 Den finns där någonstans "last lap speed/pace"
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#59
24 oktober 2015 kl 11:29
Gilla
@magnus #57

Såg intressant ut! Vill ha det så enkelt som möjligt och med pulskännare i klockan blir det en pryl mindre att ha med. Senaste tiden har jag iofs skippat pulsbandet men ibland saknar jag ändå den informationen.

Får hålla utkik om den får bra betyg avseende gpsens noggrannhet. Resten är ju plus plus men inget krav.

Igår fungerade M400 dock utmärkt :-), varför är det inte så varje pass :-(.
1967 • Rydebäck
#60
6 november 2015 kl 08:44 Redigerad 6 november 2015 kl 08:46
Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
Senaste update 1.7.1 ställer till det något eländigt med GPS-mottagningen.

Finns många rapporter på forum.polar.fi som bekräftar det jag själv upplevt - där jag tidigare fick GPS-lås på under 10 sekunder tog det upp till fem minuter, och det var inte ovanligt med tappad GPS-signal.

Lösningen är att synka m400 och sedan välja Factory Reset / Fabriksåterställning i Polar FlowSync på dekstop, ej mobil.

Trassligt, man måste även logga in på Polar Flow igen, para ihop med H7 pulsbälte och med mobil-appen efteråt. Men det löser problemet, min m400 låste GPS på under 15 sekunder efter factory reset.
Hallå Polar, testa saker innan release, någon?

< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.