Löpning Kom igång 37 inlägg 11007 visningar

Min löpardagbok och viktminskning

medina
1989 • göteborg
#1
19 september 2015 - 19:37
4 Gilla
Hej

Jag är ny här så ni får säga till om jag gör något "fel". Jag tänkte starta en tråd där jag skriver hur mycket jag tränar joggar/löper osv. och genom detta går ner i vikt.

Jag är en tjej på 25 år (snart 26). 1 augusti 2015 började jag min viktresa och vägde då 99 kg.(173cm) Idag väger jag 94 kg och har tappat 5 kg på 1 månad och 20 dagar alltså. I början simmade gick jag lite promenader då och då men gick ner framförallt genom att ändra kosten.

Förra veckan så genomförde jag mitt första "joggingspass". Jag joggade 6.5 km på en timma på löpbandet. Alltså väldigt långsamt.

Därefter fick jag jättemycket träningsvärk och kunde inte jogga förrän en vecka efter (alltså idag). Men jag simmade 1 timma och genomförde ett pilatespass på 1 timma också den veckan.

När jag joggade hade jag inte "jogginsskor" utan typ gymskor. En modell av nike som liknar nike free fast ännu mindre sula så de hade ingen stöddämpning. Tänker att det kanske gjorde träningsvärken värre.

Idag sprang jag 1 timma på löpbandet också fast med joggingskor med rejäl dämpning. Denna gång sprang jag 7 km. Det kändes ganska bra förutom de sista 10 minuterna då det var riktigt jobbigt. När jag var klar kändes det som att jag skulle spy och blev yr i huvudet men det gick snabbt över.

Jag känner min ändå nöjd med mig själv med tanke på att jag väger en hel del.

Tänkte att jag skulle uppdatera med utvecklingen efter varje pass framöver.
< < < 1 2 > > >
Tanja
1984 • Malmö
#21
15 oktober 2015 kl 13:07
1 Gilla
Äsch, det är bara att fortsätta så så händer det snart.
1954 • Högsjö
#22
16 oktober 2015 kl 08:53
2 Gilla
Om konditionen blir bättre behöver du egentligen inte öka farten. Spring lugnt och blir orken bättre , öka distansen. Morgonjogg på fastande mage brukar också göra susen vad det gäller förbränning.
Spring regelbundet och utan hastighetskrav så kommer bestående viktminskning sakta men säkert .
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#23
16 oktober 2015 kl 09:21
1 Gilla
Tänk även på att muskler väger mer än fett. Vilket kan vara anledningen att vikten för tillfället står still när kroppen bygger muskler. Känns det som om konditionen har blivit bättre tror jag det är en bra indikation.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#24
16 oktober 2015 kl 09:39
1 Gilla
Kolla en gång till på vad du äter, finns det dolt socker i kosten? Oftast är det lättare att minska i vikt med omlagd kost ( ej banta! ) än att bara öka förbränning. Står du still i vikt har kroppen energibalans, för att gå ned i vikt krävs ett litet underskott på kalorier. Träna på och kom ihåg att det tar tid för kroppen att bygga muskler.
1985 • Stockholm
#25
16 oktober 2015 kl 10:38
1 Gilla
Tänk på att det du dricker också räknas som energiintag.
Undvik drycker som innehåller socker eller alkohol. Just alkohol innehåller extrema mängder energi/kalorier (förutom andra negativa konsekvenser) oavsett om det är öl, vin, cider, drinkar, eller ren vodka.
medina
1989 • göteborg
#26
16 oktober 2015 kl 23:21
4 Gilla
tack alla som vill hjälpa mig. Verkligen jättesnällt :)

Jag gillar verkligen att jogga, jag mår bra av det och jag blir glad på ett annat sätt jämfört med annan träning. Jag joggar inte bara för att gå ner i vikt. Jag vet att jag lika gärna kan gå samma sträcka för att gå ner i vikt, och det kanske många gånger är smartare för just det ändamålet. Exempelvis angående tipset att jogga på fastande mage fungerar inte för mig. Kanske är det bara pskykiskt men måste verkligen äta "bra" innan jag löptränar.

Och jag äter absolut inte felfritt men tycker inte heller att jag äter så mycket att jag ska stanna på 94 kg :) Om någon är intresserad kan ni skicka ett PM så kan jag skicka en länk till mitt instagramkonto där jag lägger upp allt jag äter.

Jag dricker nästan aldrig kalorier. Alkohol drack jag sist vid nyår. Jag dricker alltså väldigt sällan :)

Jag har dock en väldigt stillasittande vardag då jag pluggar.När jag inte tränar, rör jag mig knappt någonting. :/ Så det gör väldigt mycket... Men jag försöker träna ganska mycket och jag försöker gå en promenad på minst en timme de dagarna som jag inte tränar.

Idag cyklade jag 15 min och sen joggade jag 6,5 km på 52:30..

Jag började känna mig duktig på det här med att jogga så jag blev nyfiken på hur det gick för mitt ex. som hade intresse för löpning. Såg att han sprungit maraton på 2 timmar och 50 min. Shit, jag orkar inte ens springa 1 km i det tempot :/ Nej självklart jämför jag mig inte med någon :D Tyckte bara det var kul att se :)

I början skämdes jag på gymmet för jag tyckte att det var pinsamt att jag sprang så långsamt men nu tycker jag inte det är pinsamt längre. Därför att jag vet att jag orkar hålla på länge och jag har dessutom börjat bli lite snabbare :) Jag skäms inte när jag skriver in min vikt på löpbandet, vilket jag också tyckte var pinsamt förr utan jag känner mig stolt att jag springer trots att jag är tung :)


Annika
1979 • Mölndal
#27
17 oktober 2015 kl 06:51
Gilla
"jag äter absolut inte felfritt men tycker inte heller att jag äter så mycket att jag ska stanna på 94 kg"
Jag tyckte inte heller att jag åt så mycket att jag skulle stå still/gå upp i vikt, framför allt inte som jag tränar så mycket, men när jag började logga allt jag äter upptäckte jag att jag fick i mig bra mycket mer kalorier än jag trodde. Det kanske kan vara värt att testa ett par dagar, bara för att få lite mer koll istället för att bara chansa?
Tob
1983 • Bla
#28
17 oktober 2015 kl 07:43
Gilla
Jag är lchf frälst då jag på 4 månader har gått ner 8kg utan att ens försöka. Men att lägga om kosten så mycket kanske inte är för alla. För mig har det gjort susen att slippa allt onödigt socker man fick i sig förut.

Mitt tips är att skaffa lifesum (eller liknande app) och logga ett par veckor. Då får man en bättre koll generellt och kan ta beslut baserat på det.

Men mitt bästa tips är att ta en sak i taget. Att börja med strikt kost och strikt träning samtidigt kan lätt bli för mycket. En stor förändring i taget så kan man lättare hålla fokus. Så kost först, logga, mät ät rätt få koll etc. Sen när du har koll på dom bitarna och den förändringen har blivit vardag, då lägger du till träningen. En sak i taget. Och ta det lugnt, det tjänar man på i längden.
M
1977 • Vstad
#29
17 oktober 2015 kl 15:35
Gilla
Stillasittande vardag är ett riktigt problem. Försök att röra dig under dagen, tex kliva upp stolen en gång i halvtimmen och göra lite rörelser. Gå ett varv kring skolan/kvarteret, gå till och från skolan/hoppa av på tidigare hållplats. Jag märker skillnad på min vikt mellan stillasittande arbete som student och jobba som lärare (gå och stå mycket). Om jag jämför en arbetsvecka utan möjlighet till motion (förutom 3 km varje dag till och från skolan) och tex sportlovet då jag motionerat mer, men också suttit i soffan mer, så är det bättre för vikten att arbeta!
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#30
18 oktober 2015 kl 09:06
Gilla
Gött att du är igång.

Ett tips från en vanlig dödlig motionär.
Jag tror du joggar för mkt nu i början och borde istället lägga in mer promenader i raskt tempo. Gärna en på morgonen innan frukost och en på kvällen. Sen tror jag det räcker med att du försöker få till 2-3 30 min joggpass i veckan.
Ströva efter en riktigt långpromenad i veckan, helst över 90 min.

Detta har funkat för några jag känner att gå ner i vikt relativt fort. Sen måste du vara stenhård med kosten.

Lycka till
Lena Öhagen-Sandin
1960 • Trångsund
#31
18 oktober 2015 kl 19:35
Gilla
Hoppas verklige att det går bra för dej och att att du vill fortsätta springa, det ger så mycket mera än bara viktminskning och bättre kondition; en frihetskänsla att kunna ta sig fram överallt med egen styrka, det slår allt! Spring i skogen, vackra cykelvägar, men spring ute, det är det bästa som finns! Bra att variera tempo och sträcka som du gör nu, det ger variation och löpstyrka! Lycka till!
Ps. jag har sprungit i 45 år, så jag vet vad jag pratar om! :)
ds.
medina
1989 • göteborg
#32
18 oktober 2015 kl 21:25
Gilla
Tack för alla tips! Tar åt mig allt :)

Igår körde jag ett styrketräningspass på 1 timma och idag har jag inte tränat någonting. Jag har gått runt ganska mycket i stan dock, med vänner. Det är lite svårare att äta bra när man är ute men det skedde ingen katastrof (alltså ingen fika :D)

Vågen har visat 93,1 , 93,3 de senaste gångerna jag vägt mig så något verkar jag göra rätt i alla fall även om det går långsamt :)
medina
1989 • göteborg
#33
18 oktober 2015 kl 22:21 Redigerad 18 oktober 2015 kl 22:23
Gilla
Vilken puls bör man ligga på när man konditionstränar ? Jag har ingen pulsklocka men om man kan lita på pulsmätaren på löpbandet så brukar min puls ligga på 155-165 ungefär. Ibland lite högre än så t.o.m. Min maxpuls är 194 enligt formeln 220- ålder vilket betyder att jag ligger på 85 procent! :/ Men jag antar att det är för att jag är i dålig form.

Är pulsen något jag bör gå efter eller bara på känsla? Kan ni tipsa om någon bra och lättanvänd pulsklocka? Gärna en som räknar ut kaloriförburkning också..
medina
1989 • göteborg
#34
18 oktober 2015 kl 22:43 Redigerad 18 oktober 2015 kl 22:44
Gilla
ok läste nu på den här sidan http://www.fhs.se/sv/medarbetarwebben/motion-och-halsa/lite-om-traning/

att 70-80 % motsvarar konditionsträning och 80-90% motsvarar konditionsträning på hög nivå. Dessutom så står det att kvinnor har högre maxpuls 226 - ålder. Alltså 200 i mitt fall. Så det blir en puls på 77-82% vilket nog inte är så farligt utan ganska bra :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#35
19 oktober 2015 kl 07:52
Gilla
Att räkna ut sin puls från formeln 220/226 - ålder ger ett värde som stämmer för ganska få individer då maxpulsen varierar beroende på genetiskt arv mm. Om du inte testat din maxpuls på riktigt så kan du få ganska missvisande värden. Min maxpuls är 187 men endast 163 enligt formeln. Lita lite på din känsla, nu går det lätt, nu är det ganska jobbigt o.s.v. Om du vill mäta puls så finns det ganska billiga pulsband som kopplas ihop med din smartphone. Sen finns det en uppsjö av appar att använda när man tränar.
medina
1989 • göteborg
#36
19 oktober 2015 kl 08:35
Gilla
Aha ok förstår :)
medina
1989 • göteborg
#37
24 mars 2016 kl 17:21
5 Gilla
Slutade löpträningen efter att mitt gymkort gick ut vid nyår. Men viktnedgången har fortsatt. Väger 84-85 kg nu och tänkte försöka börja löpa utomhus nu när det är bättre väder och tänker att det kanske går bättre nu när jag är 10 kg lättare också :)

Måste skaffa mig nya löparskor bara först :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.