Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 1489 visningar

Vågar jag träna vidare?

Jonas Jansson
1979 • Skövde
#1
22 september 2008 - 03:43
Gilla
Från att bara cyklat till jobbet så har jag från årets början löptränat 3 gånger i veckan, denna period har varit fylld av lite småkrämpor på olika ställen men inget allvarligt. Men nu har jag fått problem med mitt vänsta fotvalv (tror att området mellan hälen och tårna kallas så!). Jag får nämligen känningar där efter ha varit ute ca: 30-40 minuter. Smärtan blir värre destu mer jag trycker ifrån med foten och den stegrar bara desto längre in i passet jag kommer. Obehaget i foten försvinner nästan direkt efter jag avslutat passet, men kan ibland ligga kvar dagen efter om jag gjort ett rejält långpass.
När jag springer så tycker jag höger fot har mer en rullande känsla i löpsteget medans den vänstra är mer stum i nedslaget, jag inbillar mig också att "fotvalvet" på vänster fot har sjunkit ner en aning!
Jag har inte utrett om jag behöver inlägg eller något sånt utan bara provat ut löpskor på Intersport utefter vad jag tyckte var "sköna" och hade rätt pronation för mig
Jag har bokat tid hos en sjukgymnast, men som vanligt är det lång väntetid, ungefär en månad. Så min fråga är om jag vågar löpa innan jag fått detta utrett? Vad tycker ni mer erfarna löpare?
Johan Wibäck
1971 • Huddinge
#2
22 september 2008 kl 07:55
Gilla
Hej Jonas, jag har haft precis likadana problem som du beskriver. För mig visade det sig vara helt skoberoende bekymmer som jag avhjälpte genom att byta skomodell som gav mig en bättre avlastning. Undrar jag om det inte kan vara så att det är en överansträngning av fotvalvet som lätt kan uppstå då foten är ovan vid de extrema påfrestningar löpningen innebär (gmf med vila eller gång).

Jag har svårt att tro att det skall vara någon som helst fara att fortsätta träna, men som vanligt med smärta gäller det att lyssna till kroppens signaler och risken för skador i andra områden, som blir hårdare belastade av att du inte maxbelastar den påverkade ytan, kan öka.

Jag hoppas att någon som verkligen vet kan hjälpa dig vidare, själv skulle jag vända mig till en expert på skor, för det lär nog inte bara vara du och jag som råkat ut för samma sak.

Hoppas du får ordning på din fot.
1973 • Klagshamn
#3
22 september 2008 kl 08:31
Gilla
Hej Jonas,
Tror precis som Johan att du ska kolla skorna först och främst. Gå till Löplabbet (eller annan skobutik där de har monitorer som ser hur du springer). De kan rekommendera dig en annan skomodell eller ett inlägg till din vänsterfot.
Tror heller inte att det är någon fara med att fortsätta att träna, men får du alltför ont hade jag nog bytt ut något pass mot roddmaskin, cykel eller simning, tills du träffat sjukgymnasten.

(Jag hade också problem med fotvalven en period, men det berodde på att jag gick mycket i höga klackar, det är nog inte där du ska börja felsökningen ;)
Mikael
1967 • Huddinge
#4
22 september 2008 kl 09:13
Gilla
Kolle också så att du inte har tendens tiollhälsporre. Sök på det här på forumet.
Urban Axelsson
1965 • Ängelholm
#5
22 september 2008 kl 10:42
Gilla
Hej Jonas
Låter som du har fått plantar fasciit eller hälsporre. Sök på detta forum så kommer du hitta massor utav tips. Jag hade själv samma problem för ett tag sedan och min lösning blev till slut inläggssulor via ortoped på löplabbet, massage i hålfot med golfboll och stretching.

Jag rekomenderar dig att snabbt ta tag i det. Själv drog jag på det hela vilket gjorde att jag fick följdskador då jag snedbelastade foten när jag sprang och gick. Så nu är jag av med hälsporren men har en skadad hälsena :-( istället som hindrar mig från att springa.
Min rekomendation är att du söker dig till en ortoped eller idrottsläkare.

Lycka till.
Jonas Jansson
1979 • Skövde
#6
23 september 2008 kl 01:54 Redigerad 23 september 2008 kl 01:57
Gilla
Hur lång tid tar det innan man utvecklar "riktig" hälsporre, om det nu kan vara det, för det känns som en åkomma man gärna vill slippa..
Sen hade jag ändå tänkt att jag skulle ta det lite lugnare till jag fått detta riktigt utrett, drar nog ner till två pass/vecka och slutar springa några långpass.
Kan tänka mig att jag behöver byta skor eller behöver inlägg, men tyvärr så bor jag i Skövde och här finns det inga specialicerade löpbutiker eller liknande (vad jag vet!). Men om någon kan tipsa om något bra ställe i närheten så skulle det ju vara kanon!
Hur funkar det annars med den "vanliga" sjukvården, kan man söka sig till den utan remisser med sådana här problem? Kan man t.ex. få inlägg gjorda av dom istället för att lägga ut själv?
1975 • Göteborg
#7
23 september 2008 kl 08:04
Gilla
Angående sjukvården kan du ringa till Västra Götalandsregionens sjukvårdsupplysning. De kan svara på den sortens frågor. Jag vet att man utan remiss kan komma till specialist (ortoped) i Göteborg som regionen har avtal med, vilket innebär att man betalar 300 kr. Fotinläggen vet jag inget om men fråga om det också.
1966 • Karlstad
#8
23 september 2008 kl 09:15
Gilla
Landstingen fungerar väl lite olika, men när det gäller pengar brukar de vara lika.
Här i Värmland fick jag remiss till ortoped, men de subventionerar inte inlägg till oss med "lyxproblem" vilket det anses vara när vi "bara" har problem vid träning.
Om det stör ditt dagliga liv oavsett hur du gör hamnar det i ett annat läge, men vi ska väl vara glada så länge vi inte är där.
På samma vis tar det tid att få inläggen efter avgjutningen då funktionsnedsatta och trafikskadade etc. prioriteras, vilket är som det ska.

Det kostar som ett par bra skor, men är värt varenda krona. Kör på ortoped direkt om du frågar mig.
Jonas Jansson
1979 • Skövde
#9
23 oktober 2008 kl 06:00
Gilla
Hej igen

Nu har jag efter 7 veckors väntetid till det lokala rehabcentret varit hos en legitimerad sjukgymnast. Det tog väl ungefär 1-2 sekunder efter jag ställt upp mig framför honom, innan han konstaterade att jag hade ihopsjunka fotvalv (värst var det på vänster foten). Så det första och förhoppningsvis det enda jag skulle göra är att köpa mig riktiga fotinlägg som är anpassade för mina fötter. Han rekomenderade Sportskadekliniken i Vänerborg. Så nu får man söka sig dit och hoppas att väntan på tid och inlägg inte blir för lång.
Sjukgymnasten tyckte det inte skulle vara "farligt" att träna vidare så länge som det inte blev värre. Så jag springer vidare så länge jag inte får ont!
1966 • Karlstad
#10
23 oktober 2008 kl 09:23 Redigerad 23 oktober 2008 kl 09:22
Gilla
Tycker också du kan träna på så länge det känns ok.
"Min" idrottsläkare sa att det är ok, t.o.m. om det känns lite under träningen, men det får INTE göra ont dagen efter pga träningen.

Sen blir det bara bättre när du får inläggen.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#11
23 oktober 2008 kl 09:25
Gilla
Inte göra ont dagen efter? Får du inte ha träningsvärk ens?
1966 • Karlstad
#12
23 oktober 2008 kl 10:01
Gilla
Det är inte träningsvärk som är aktuellt, han pratar om ett skadeproblem. Detsamma gällde för mig i aktuellt fall.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.