Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 5875 visningar

Specialist på löprelaterade fotskador

1982 • Borås
#1
5 april 2016 - 18:58
Gilla
Hej!

Jag har varit skadefri i mina fötter i stort sett hela mitt liv, men just nu upplever jag något som jag aldrig haft tidigare; en brännande och molande smärta under framfoten.

Jag har varit hos en ortoped som sa att framfotsvalvet sjunkit ner och att det INTE går att göra ngt åt...det lyssnade jag INTE på kan jag säga!

Jag har läst allt om Mortons och plantar fasciit och har koll på detta.

Så finns det någon här inne som kan rekommendera en specialist som har stor erfarenhet av löpare och som verkligen KAN fötter?

Tack på förhand.
Age Stålberg
1962 • Åmål
#2
5 april 2016 kl 20:05
Gilla
Jag fick höra samma sak för tio år sedan, sprang med piloter i ett halvår sedan blev det smärtfritt. springer jag i för tunna skor gör det sig påmint. Idag springer jag i olika skor så ofta jag kan, vilket jag tror är bra medicin.

1972 • segeltorp
#3
5 april 2016 kl 20:12
Gilla
Gå till Access rehab som har två kliniker i Stockholm. Jag har inget personligt intresse i företaget men vi skickar alla våra löpare dit. Där har du all kompetens du behöver. Där har du naprapater, kiropraktorer och massörer med erfarenhet från landslag i friidrott, triathlon, orientering och gud vet vad mer.
1967 • www.sapiens.se
#4
5 april 2016 kl 20:17
Gilla
Fast från Alingsås kanske det går lättare att ta sig till IFK Kliniken i Göteborg!
1972 • segeltorp
#5
5 april 2016 kl 20:21
1 Gilla
Haha! Jag borde kollat det kanske....
1982 • Borås
#6
6 april 2016 kl 13:53
Gilla
Tack för input.

Ja Gbg är väl närmare klart, men om de bästa finns i Sthlm är jag inte främmande för det heller.

@Age Använde du dig av pelott i vardagen också eller var det bara vid löpning. Jag kan känns smärta i framfötternas tramdyna när jag står och går utan pelott, men ogillar att springa i den.
Age Stålberg
1962 • Åmål
#7
6 april 2016 kl 18:15 Redigerad 6 april 2016 kl 18:16
Gilla
Hej Pontus, Jag använde pelotter i löparskorna och i mina arbetsskor.Gillade inte att ha dom i löparskorna, men jag blev smärtfri . Nu har jag sprungit länge utan. Numera har jag alltid inlägg i mina arbetsskor.
1952 • Varberg
#8
7 april 2016 kl 08:49
Gilla
Skovalet kan ha rätt stor betydelse för problemet. Viktigast som jag ser det är att konsekvent träna fotstyrka vilket kan eliminera problemet på sikt. Crabwalk är min favorit där.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
7 april 2016 kl 09:42
1 Gilla
Ortopeden kan mycket väl har rätt om att främre fotvalvet sjunkit ner men hen har i så fall fel om att det inte är något att göra åt. Har genom en ypperlig artikel själv diagnosticerat mig med detta, vilket jag tolkar som samma sak som metatarsalgi, och också rehabiliterat mig från detta med hjälp av övningar i samma artikel. Pelott eller liknande kan göra att man kan springa under tiden (noga med placeringen) men när foten "reparerats" är de oftast till skada genom att inte låta foten arbeta som den ska, då försvagas den.

Är helt enig med Tage om att skovalet är viktigt liksom nyttan av crabwalk, bägge delar tas upp i artikeln här: http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/metatarsalgia.html#

Min egen rehab tog ca ett halvår med nåt enstaka återfall (då stoppade jag något under foten, t ex en medhavd pelott, och fortsatte löpningen) och jag sprang obehindrat under tiden m hj a pelott. Fasade sedan ut den genom att springa korta pass utan. En gång kände jag att pelotten tryckte på ett obehagligt sätt under foten efter 8 km, då var det dags att ta bort den! Orsaken till min skada tror jag var för snabb övergång till att springa i enbart tunna tävlingsskor "eftersom det gick bra" och var roligare, i kombination med mycket modd den dag skadan blommade ut. Numera springer jag långa träningspass med dämpade skor med lågt drop men många kortare pass och alla tävlingar i tunna skor.
1982 • Borås
#10
10 april 2016 kl 15:21 Redigerad 10 april 2016 kl 15:23
Gilla
Tack för allt tips, övningar och åsikter.

Har pratat ordentligt med min fotspecialist i veckan och fått förklarat detta för mig;

- Jag har ett genetiskt lågt främre fotvalv
- Jag har lite/tunt med fett på mina trampdynor

Detta i samband med mkt asfaltsträning med tunna skor (Salming Speed) gjorde att det helt enkelt blev för mkt för mina fötter och därmed uppstod smärtan.
Det dumma var att jag låg och väntade på en värdecheck som skulle inbringa nya mängdträningsskor till mig, dock försenades detta en aning och jag körde med mina Salming lite för mkt och länge.... Man tror att man tål hur mkt som helst då man springer mkt och har så gjort i 5-6 år. Men rätt vad det är så får man ett bakslag som man aldrig har haft problem med innan och då förbannar man sig själv att man aldrig lagt fokus på fotträning, men ju jäklar kör jag fötterna trötta varje kväll :)

Blir att testa löpsteget idag efter att vilat i 1v nu och "vant" mig lite med pelotten. Kommer undvika asfalt så mkt det går till en början just för att inte reta foten och få tillbaka smärtan.

Har Kungsbacka-halvmara om 2v så lär köra ett test innan dess om 2*5km och se hur det känns.





Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.