Styrke/gruppträning Styrketräning 10 inlägg 13172 visningar

För underviktig för att börja träna?

s
1980 • stockholm
#1
23 januari 2016 - 11:33
Gilla
Efter några månaders intensiv stress på jobb och hemma har jag rasat 10 kg i vikt och ser ut som en klädhängare med platt tantrumpa.
Har aldrig tränat med tunga vikter, endast vanliga hemmaträningsvikter på 2 kg och inte särskilt konsekvent.
Nu när det börjar lugna ner sig (hoppas jag iaf) ska jag försöka ta itu med min kropp så jag hinner få fason på den innan sommaren och slipper skämmas i t-shirt.
Mitt bmi har gått från 19.9 till 16.
Planen i höstas var att börja träna för att lyfta rumpan och tona upp låren samt bli starkare i nacka och rygg. Sen hände en massa saker och allt rann ut i sanden.
Nu vet jag inte var jag ska börja, har läst så mycket olika på internet nu att jag är helt vilsen. En del säger att man inte ska träna styrka när man är underviktig utan vänta tills man har gått upp (i ren fettvikt då antar jag), en del rekommenderar träningsprogram där kondition ingår samtidigt som de säger att konditionsträning hämmar muskelväxten.
Men vad tusan ska man göra då??

Jag hade börjat göra
- squats
- utfall
- deadlifts
med mina små 2-kgs vikter, i 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 av varje
samt
- bridgeövningar
- 30 min gå/joggning på löpband 2-3 ggr/v
- lugn nybörjaryoga på kvällen för att stressa ner

Ska jag gå tillbaka till detta?
Jag lånade Olga Rönnbergs bok Styrka för kvinnor på biblan men vet inte alls om den är nåt att ha?

Jag är snart 36, inga barn, har varken lätt eller svårt att gå upp eller ner i vikt annars. Bär fettvikt på rumpa/lår och är tunn upptill oavsett vikt.

Någon som har nåt förslag?
1979 • Norrköping
#2
25 januari 2016 kl 20:40
1 Gilla
bmi bör en väl ta med en nypa salt, men ja du verkar lite tanig ;)

här kommer ett gäng följdfrågor:
vad för slags träning är kroppen van vid?
vad för slags träning tycker du är rolig?
har du möjlighet att ta dig till ett gym, eller ta hem något tyngre vikter än 2kilos hantlar?
1983 • Vimmerby
#3
25 januari 2016 kl 20:56
Gilla
Klart du kan köra gym. Men viktigt att du äter mat. Rikligt med bra mat. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, mellanmål, kvällsmål.

Ska du styrketräna så tycker jag du ska köra basövning om du fixar tekniken. Marklyft, knäböj, hantelpressar, chins, rodd, utfall, frivändningar, militärpressar. Skippa isolationsövningar och trams. :)

Det är mina råd. Går du inte upp i vikt av det finns det bara en saknatt göra, ät mer mat.
1972 • Färgelanda
#4
28 januari 2016 kl 22:25 Redigerad 28 januari 2016 kl 23:37
1 Gilla
Ät mer kost som är balanserad och vila mellan passen, jag skulle satsa på bara gym och hoppa över allt som har med konditionspass att göra ett litet tag och se vad som händer.
anna
1980 • Malmö
#5
2 februari 2016 kl 16:33 Redigerad 2 februari 2016 kl 16:33
Gilla
BMI på 16 är väldigt lite. Du är säker på att det har med matvanorna/stressen att göra så att du inte är sjuk?

Jag ger inga medicinska råd, men personligen skulle jag inte träna med så lågt BMI. Jag skulle försöka lägga mig på lite mer normal vikt först. Klarar du inte av att äta tillräckligt bra för att hålla normal vikt när du inte tränar så kommer du sannolikt inte att klara av att äta tillräckligt bra för att hålla normal vikt när du tränar och bränner ännu fler kalorier.
1975 • Varberg
#6
7 februari 2016 kl 11:51
Gilla
Det enda sättet för mig att gå upp i vikt är att träna och eftersom jag gillar att springa så gör jag det. Då blir jag hungrig och äter oftare och mer än vad jag annars gör utan att behöva tänka på det. Men så har jag alltid haft svårt att gå upp i vikt så jag är glad över att ha hittat mitt sätt att hålla vikten. Hoppas du hittar ditt sätt att gå upp i vikt oavsett om det är att träna och/eller satsa på att "äta upp dig i vikt".
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
14 februari 2016 kl 08:45
Gilla
Som #5, undrar i all välmening hur du mår, har du kollat upp dig? Känner du att du hittat orsaken till stressen, och hanterat den? Risk att träningen blir en annan stress kanske.
Och å andra sidan kan ju träning definitivt vara ett sätt att hantera stress, att få bli fysiskt trött istället för bara mentalt, att hitta någon form av träning som gör att hjärnan gör något annat än är speedad. Skönt kanske att räkna repetitioner på styrketräning, lufsa i skogen och lyssna på sitt eget flås, yogan (som du redan kör) för att varva ner. Pilates kanske för styrka och att forma kroppen. Prova några olika och se vad du trivs med.

Kanske värt att göra en enkel läkarundersökning, kolla att dina värden är OK eller om det är något du bör tänka på rent medicinskt.
Har du aptit, eller är det tråkigt att laga mat och äta?
Var rädd om dig.
1979 • Norrköping
#8
20 juni 2016 kl 20:31
Gilla
Hej S,
hur går det?
1976 • Sollentuna
#9
22 juni 2016 kl 08:14
Gilla
För mig var ute-gymmet med trästockar ett riktigt lyft. La på mig muskler i raketfart och jag slapp tänka på hänglås, kort och massa väntan på folk med mobiler i handen som slappade i maskinerna. Jag upplevde det mycket stressigt. Jag tränar nu på ute-gymmet även på vintern. På sats tog det ett år att gå upp det jag ville för att under semestern tappa den ynka massan.
På ute-gymmet tog tre månader att gå upp det jag ville och nu behåller jag vikten även under semesterresor. Armgången blev en framgångssaga i kombo med knäböj. Frisk luft. Hungrigare.
Kanske kan vara något att testa?
#10
11 september 2016 kl 20:16
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.