Löpning Kläder, Skor & Prylar 20 inlägg 11109 visningar

Skor för nybörjare (barfota, hoka eller båda?)

1986 • Skövde
#1
21 augusti 2018 - 14:49
Gilla
Jag började springa i maj, nu springer jag i stort sett varje dag, ibland varannan pga smärta i knä. Oftast mellan 6-10km enstaka gånger över 20km. Jag vill gärna springa längre men får ofta för ont i knä och ljumske.

Jag har ett par gamla adidasskor som säkert är 5-6år gamla. Jag köpte ett par merrell trail glove som jag växlat med försiktigt. Nu får jag mer ont i de gamla adidasskorna men har inte upplevt att jag får lika ont med merrell. Har läst massor på nätet och blir inte helt klokt. barfotasko, superdämpad eller rotera en blandning? Det som jag tycker låter klokast är att rotera? Därför undrar jag nu om det är dumt att skaffa ett par Hoke one one att komplettera merrell skorna med? Hur ska jag tänka?

Jag provade ett par hoka idag och tyckte de verkade läckra. Så jag vill gärna ha ett par men vill inte köpa dem om det är inte är bra för mig.

Jag vill bara kunna springa långt och långsamt utan smärta.

ps skall tillägga att jag förstår att skor inte är mirakellösningen för problemet med knä och ljumske. Jag har nog gått ut för hårt 0-100 och har fått övningar av fysioterapeut att träna upp styrkan runt knät.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#2
21 augusti 2018 kl 20:18
1 Gilla
Varför inte ett par vanliga neutrala som som tex Nike Pegasus?
1986 • Skövde
#3
21 augusti 2018 kl 22:39
Gilla
Jag hörde att Hoka one one skulle vara bra om man som nybörjare hade problem med knäna. Tycker också de är löckra och de var sköna att studsa fram på i butiken. Pegasus har jag sneglat på också men inte hört så mycket om. Det kanske blir det tredje paret att rotera med ;)
1978 • Vega
#4
21 augusti 2018 kl 23:12
Gilla
Jag TROR att det ör bra att rotera mellanolika typer av skor. Då sliter man lite på olika ställen i kroppen. Knä, höfter, rygg, fötter slits (tränas) på olika ställen.

Jag är övertygad om att det är viktigt med vila och att lyssna på kroppen. Någon sa att har man ont i knä så ska man köra barfota, så foten tar lite stötdämpning. Sedan kan man tänka att människan sprungit barfota i många yusentals år innan skorna fanns....
Walker67
1947 • Växjö
#5
21 augusti 2018 kl 23:18
Gilla
Det beror väl på vilket underlag du springer. Hoka one med sin tjocka dämpande sula lämpar sig bra på stumma underlag som asfalt, men springer du på mjuka skogsstigar kan nog Merrell fungera bra. Jag tycker det är lättare om huvuddelen av rundan är på samma underlag, så att man kan anpassa steget därefter, dock har jag aldrig testat Hoka on så jag
vet inte exakt hur steget blir med dem på asfalt (kör med Adidas).
Den barfotavåg som svepte in på löpmarknaden för några år sedan med Five fingers i spetsen verkar har ebbat ut, man ser mycket sällan någon i dessa skorna nuförtiden.
1984 • Stockholm
#6
21 augusti 2018 kl 23:50
2 Gilla
En bra utgångspunkt när det gäller skor tror jag är att det spelar väldigt mycket mindre roll vad du har på fötterna än vad branschen vill att det ska göra. Den forskning som jag sett visar i stort sett ingenting så det blir väldigt mycket trender och känslor kring skor. Att slumpmässigt välja är ungefär lika bra som att gå till en "expertbutik" och prova ut ett par om man ser till skaderisk.

Vad jag fattat så finns ändå visst stöd dessa påståenden:

-Det kan ha effekt att byta eller rotera skor om man har skadeproblem.

-ser man på eliten som ligger på hög mängd så springer de med ganska mycket dämpning - det är mycket hoka bland ultralöpare och de snabbaste maralöparna springer inte i de tunnaste skorna ens på tävling. Detta kan förstås ha med sponsring och marknadsföring att göra - men är ändå ett tydligt tecken på att prestationsmässigt så finns det antagligen fördelar med att ha iallafall något under foten.

Jag tror verkligen mest på att hitta skor som sitter bra och som du gillar att springa med. Om det sen är lätta skor som ger lite markontakt eller tjocka, fluffigare är nog olika vad man gillar helt enkelt. Men jag tror inte du ska tillskriva det nån särskilt stor betydelse för din löpning,även om skor för all del kan vara en rolig pryl att nörda in sig lite på.
1984 • Stockholm
#7
22 augusti 2018 kl 00:07
1 Gilla
Sen tror jag säkert att det finns skor som är rentav dåliga för vissa individer, men det är nog svårt att läsa sig till eller generalisera fram. Jag springer alltid i neutrala skor numera, men de få rundor jag gjort i mitt liv med pronationsstöd så har jag alltid fått känningar av löparknä efter bara någon kilometer. Så när folk frågar mig vad de ska ha så brukar jag säga att jag skulle utgå från mitten och jobba därifrån. Börja med neutralt, 6-10mm dropp och hyfsat dämpat utan att vara klumpigt. Sen kan man börja labba med pronationsstöd om neutralt inte fungerar, eller lägga till eller ta bort dämpning eller dropp efter smak. Men det bästa tror jag är att prova sig fram,och jag tror inte som många löparskobutiker verkar göra, att bästa startpunkten är det tyngsta med mest pronationsstöd och högst dropp som man kan hitta.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#8
22 augusti 2018 kl 09:56 Redigerad 22 augusti 2018 kl 09:57
Gilla
#7: Just därför tycker jag att Pegasus kan vara en bra sko att börja prova. Den är ju alla löparskors "medelsvensson". Normalt dropp, hyfsat mycket dämpning, neutral, inte alltför tung och klumpig och dessutom en hållbar yttersula med bra grepp om man vill springa på något sladdrigare underlag än asfalt.

Sedan är det ju naturligtvis så att om skon känns kass redan i butiken så ska man välja en annan.
1984 • Stockholm
#9
22 augusti 2018 kl 10:44
Gilla
#8 Håller helt med om pegasus.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#10
22 augusti 2018 kl 18:39
Gilla
Lite OT men vet någon hur pass bred "Wide"-versionen är av Pegasus?
1971 • Nykvarn
#11
23 augusti 2018 kl 09:36 Redigerad 23 augusti 2018 kl 09:36
Gilla
Jag tycker Johan sammanfattar det väldigt bra. Vetenskapen bakom olika typer av löparskor och hur skor provas ut i expertbutiker tål ingen närmare granskning, det finns t ex inget stöd för att pronationsstöd skulle vara skadeförebyggande. De flesta studier inom området är små sett till deltagarantalet och uppföljningstiden är kort.

Här är en ny studie som visar vad som händer när man övergår till att springa 100% i minimalistiska skor, inga signifikanta skillnader alls i löpekonomi eller prestation. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17461391.2018.1505958?journalCode=tejs20#.W3ZfOeVjTKM.twitter


Jag tror variation vad gäller underlag och skor är bra för foten och för oss som löpare, foten behöver vara stark för att klara påfrestning som löpning på hårda underlag innebär. Många människor har idag svaga, dysfunktionella fötter inklämda i trånga skor. Att bara springa i väldigt dämpade sko som t ex Hoka är skönt men tror jag leder till ytterligare försvagning av foten.

Att bara springa i tunna, minimalistiska skor utvecklar styrka i fot och underben men priset är en högre skaderisk kortsiktigt.

Jag är för övrigt ganska positiv till hur löparskomarknaden har utvecklat sig de senaste två åren. Ovandelen på skor blir allt luftigare och tunnare, skorna är ofta ganska dämpade men fortfarande ganska lätta och med bra löpkänslan. Det känns som om det bästa från minimalist-och maximalisttrenden håller på mötas i skor som fungerar väldigt bra för många.

Det viktigaste kriteriet är fortfarande att skon måste kännas skön på din fot.

Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#12
23 augusti 2018 kl 13:05 Redigerad 23 augusti 2018 kl 13:08
Gilla
#11: Exakt. Minimalistvågens främsta förtjänst var att den ledde oss bort från löparskornas mörka period från slutet av 90-talet och 10 år framåt, då skorna bara blev mer och mer klumpiga och överbyggda. Jag har fortfarande kvar ett par Pegasus från tidigt 2000-tal, och då vägde en US9 340 gram!

Om fabrikanterna lyckades få fram en hyfsat lätt, neutral sko som var skön att springa i, så visste man att de året efter hade satt ditt en massa plastbitar och annat skit för att göra den "mer stabil", och följaktligen förstört den helt.

Som löparskokund har man aldrig haft det så bra som nu. Du kan välja allt från Brooks Beast till Hoka, Vaporfly eller Vibram.

1986 • Skövde
#13
23 augusti 2018 kl 17:35
Gilla
tack för utförliga och givande svar! jag har köpt Hoka clifton 5 nu och ska känna på den. Jag gillar merrell skon och om hoka är go så har jag två skor att rotera med, skulle jag hitta lite pengar i en påse på stan så kanske jag köper någon sko i mittenregistret t.ex. pegasus som förespråkades här.
1991 • Stockholm
#14
23 augusti 2018 kl 19:55
Gilla
Är i lite samma situation och passar också på att tacka så mycket för svaren. Har faktiskt inte riktigt reflekterat över hur mycket marknadsföring det faktiskt är. Som ny så vill man ju inte köpa något som skulle vara fel. Det känns som man ofta slussas till en liten dyrare sko som ska vara den "hetaste" just nu.

Jag provade ut ett par skor i Asics butik för några tre år sedan och där tyckte man att jag skulle ha pronationsstöd i skorna. Tyvärr fick jag problem med löparknä som höll i sig ett bra tag, nästan två år fram och tillbaka. Jag tyckte jag prövade allt möjligt inklusive sjukgymnast som hjälpte till att bygga upp styrka men det återkom likt förbannat efter någon kilometer ändå.

Det var först när jag läste en annan tråd här i forumet om löparknä som någon nämnde att han hade bytt till neutrala skor och att hans bekymmer försvann helt. Jag gjorde en chansning på samma sak för något år sedan och efter bytet så har jag inte haft någon känning i huvudtaget. Om det helt beror på skorna är ju rätt svårt att svara på eftersom det är andra faktorer som spelar in. Men verkligheten är att jag nu kan jogga runt utan att behöva avbryta (och tyvärr inte längre heller skylla lathet på "det gör ont").
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#15
23 augusti 2018 kl 20:22
Gilla
Har man skor med pronationsstöd trots att man har ett neutralt steg finns det risk att man supinerar, vilket leder till att knäna pressas utåt. Då dras iliotibialbandet på lårets utsida ut och man får en belastning på knät som kan leda till löparknä.
1983 • Stenungsund
#16
24 augusti 2018 kl 09:23
Gilla
#10 Det den ska vara cirka en halv cm bredare, https://www.loparshop.se/nike-herre-air-zoom-pegasus-35-wide.html


Jag hade rekommenderat att ta en titt på Mizuno framför Pegasus. Stabil hälkappa och en dämpning som känns lyxig.
1991 • Stockholm
#17
26 augusti 2018 kl 14:54 Redigerad 26 augusti 2018 kl 14:56
Gilla
Tack för informationen #15. Kan mycket väl varit så.

Jag passar på att låna tråden eftersom jag är i lite samma situation. Egentligen behövs inga nya skor akut men det kliar ändå rätt rejält i fingrarna. Som folk säger så handlar det ju främst om hur skorna sitter på dina fötter så det är ju rätt svårt för er att säga vad som faktiskt fungerar bra, men det kanske går att få lite idéer vad som finns att välja på.

Jag har nu ett par Mizuno Wave Sky som fungerar ganska bra. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det i häftiga löpartermer men jag kan tycka att skorna känns lite stela/klumpiga om det nu inte är mig det är fel på. Jag har inte sprungit längre (som för mig är runt en mil) i någonting annat så jag har lite svårt att jämföra.

Mina fötter verkar också ha en fetisch för tyget bak i hälkappan. De Asisc-skor jag haft går hål direkt, helt värdelöst. De nuvarande Mizuno-skorna har fungerat bättre men även där har det börjat gå hål och det kan skava lite ibland när man springer uppför. Ser ut som jag har ett litet ben/knöl som sticker ut på båda fötterna så det är nog svårt att undvika helt. Men oavsett så verkar det skilja mellan tillverkare.

Jag har testat runt i några butiker och Mizuno har tydligen en annan modell som heter Rider som satt skönt. Den nya versionen (22) kändes inte lika bra som den gamla (21). Är rädd att det är lite samma sak men det vore ju kanske ett alternativ. Många har pratat om Kinvara som satt ganska bra men man tyckte i en av butikerna inte det var ett bra alternativ då den har lite sämre dämpning och slits fortare. Möjligtvis för att variera med ett par andra skor men jag känner inte att jag är tillräckligt dedikerad än för att rättfärdiga två par skor.

Nike och jag fungerar inte alls. Har prövat 6-7 modeller i olika syften och det känns som någon stått och slagit med en hammare mitt i skon underfrån. Jag testade ett par New Balance också som också satt helt okej men kändes en aning bredare. Adidas brukar passa mig bra och har ju två varianter som heter Tempo 9 och Boston 7 men dessa ser också ganska lätta ut så de kanske faller inom samma kategori som Kinvara.

Finns det något annat som kan vara värt att titta på? Vart drar man gränsen för för "dessa skor har en aning för lite dämpning och rekommenderas inte för någon som nyligen börjat springa"?

Tack på förhand.


Walker67
1947 • Växjö
#18
26 augusti 2018 kl 20:32
Gilla
En sak har jag funderat på och det är om foten skall sitta fast eller kunna röra sig lite upp och ner i skon. För mig funkar inte en helt fastlåst fot i skon, då jag blir trött i fötterna och får tryck under, mest min vänsterhäl.
När man köper nya skor tar det ett tag innan skon anpassat sig efter foten och skorna inte ger besvär. Jag har vid två tillfällen fått samma problem som med nya skor med skor som jag tvättat i maskinen (30 gr syntettvätt)
Jag tror nämligen om foten lyfts en aning inne i skon bidrar det till att den får en liten avspänningsfas, innan trycket från kroppstyngden kommer tillbaka. Adidas hade en sko ett tag med en urgröpning i sulan tvärs över i holfoten och en stav som höll samma fram och bakdel och den skon var mindre tröttande för fötterna, då det inte blev någon brytning i foten.
Jag har samma erfarenhet med skidpjäxor och inlines att man får mindre besvär i fötterna med löst grepp om fötterna så att de kan röra sig lite.
Av denna anledning har jag svårt med vridstyva skor, som ger besvär från fötterna och upp i benet till höften, då de låser foten i en för mig olämplig vinkel.
1983 • Stenungsund
#19
27 augusti 2018 kl 10:46 Redigerad 27 augusti 2018 kl 10:46
Gilla
#17 Mizuno Wave Sky är en riktigt bra sko. Anledningen till att du känner så är nog på grund av Wave-plattan och att hälkappan är är stabilare än andra skor.
Liknande skor till Wave Sky men är lite mjukare är bland annat Saucony Triumph ISO 4 som jag själv använder ( https://www.loparshop.se/saucony-herre-triumph-iso-4.html 60-dagars nöjdhetsgaranti)
Annars kan Brooks Glycerin annars vara ett alternativ. Dessa skor är lite mjukare runt hälkappan samt känns mer "studsande" än Wave Sky.
Rent hållbarhetsmässigt så är Mizuno bäst i yttersulan, kanske även den bästa på marknaden.

Noterbart är att jag använder både Triumph ISO 4, Wave Sky och Wave Rider.
1991 • Stockholm
#20
27 augusti 2018 kl 14:24
Gilla
#19 Tack så mycket för svaret. Då känns det kanske inte som att det blir någon större skillnad med Wave Rider i sådana fall. Jag ska ta mig till butik någon dag och pröva modellerna som du föreslog. Tack.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.