Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 9536 visningar

Välja klocka/är training effect, återhämtningstid etc användbart?

1990 • Stockholm
#1
2 oktober 2019 - 08:08
Gilla
Hej!

Jag står i valet och kvalet att välja löparklocka. Jag har tidigare haft en fitbit som registrerar sömn och steg, och det tycker jag är roligt. Analyserar tex mitt humör och ork jämfört med sömnlösa nattjoursveckor osv. Utöver det köpte jag får många år sedan en garmin 220, som jag uppskattade manual lap och intervallfunktionen hos.

Men jag kom aldrig igång med löpningen då. Nu har jag dock sedan ett halvår ungefär sprungit regelbundet, ca 3 dagar i veckan, och känner efter Stockholm halvmaraton att detta är något jag vill satsa mer på. "Satsa" som i lägga mer planering än att dra på sig skorna och bestämma under rundan hur länge man är ute. Kanske planera pass/program osv. Men aldrig bli mer seriös än hobbylöpare. Springa halvmaror, enstaka mara och fler millopp osv.

Jag väljer mellan Garmin vivoactive 4/venu, med massa livsstilsfunktioner som jag verkligen gillade (när jag en vecka lånade en kompis VA3). Däremot saknade VA3 manual lap vilket jag saknade, och det var en dealbreaker - men som, VA4 nu har. Den trackar sömn och stress, analyserar energi osv. Nörden i mig gillar det :-)

Dock saknar VA4 mer löparinriktade analyser som anaerob/aerob training effect, återhämtningstid och race pacer. Är det funktioner ni som springer tror jag antagligen skulle uppskatta att ha, om jag lägger mer energi på löpningen? Jag tänker tex Garmin 245 eller 645. Eller andra förslag?!

Tack så oerhört mycket för hjälpen! Jag har googlat mig blodig de senaste två veckorna...

1982 • U
#2
2 oktober 2019 kl 08:31
1 Gilla
Tjena,

Jag har en 645M sen ett halvår tillbaka.
De löpinriktade analyserna som du listar skulle jag vilja kommentera som nedan ( och jag gillar också siffror! )

anaerob/aerob träning: Konstaterar i princip bara om du kört ett riktigt tufft pass eller om passet varit lugnt. Då det är en "efter-redovisning" så ger den ett kvitto på vad pulsen tyckte. Men då klockorna du listar har handledsmätning som inte fungerar bäst på alla användare så ser jag det mer som att klockan gör en kvalificerad gissning. Om du själv har koll på maxpuls/träningszoner osv. så kommer du redan veta allt som denna mätning vill förmedla.

Återhämtningstid: Jag har nog aldrig tagit hänsyn till denna då ett vanligt distanspass kan göra att klockan antingen ber dig att vila i 4 timmar eller 48. Lyssna på kroppen är min rekommendation här. ( Trots att jag gillar siffror och funktioner). I vissa lägen känns det som om jag skulle följa återhämtningstidrekommendationen så skulle jag kunna springa 2 gånger i veckan.

RacePace är inte släppt till 645 ännu så där kan jag inte kommentera. Är väl högst osäkert om den kommer att komma till den klockan?
1981 • Örebro
#3
2 oktober 2019 kl 08:40
2 Gilla
Om jag inte är helt fel ute så är många av "knapparna" på Vivoactive touchbaserade. Att du alltså måste trycka på skärmen.

För några år sedan sprang jag med en Apple watch, men att behöva använde sig av touchskärm när det var regnigt eller kallt var verkligen ingen höjdare så här tycker jag att du ska satsa på en klocka som förlitar sig på fysiska knappar istället.

Vad som är viktigt att ha koll på är vad man ska använda klockan till och se vilka sporter den har stöd för att mäta. Är det bara löpning så fixar alla klockor det, men lite mer avancerade kan även mäta styrketräning och massa andra aktiviteter. Eller multisport, som triathlon.

Man kan sammanfatta Garmins löparklockserie typ så här:

Forerunner 45 - instegsmodellen. Kostar ny cirka 2000 kr. Billigast och enklast. Föregångare heter Forerunner 30 och Forerunner 35.

Forerunner 245 - Jättepopulär modell, lite mer avancerad än 45. Kostar ny runt 3000 kr. Här kan man också välja att köpa en variant som heter ”Music” och som kan lagra musikfiler från t.ex. Spotify. Den varianten kostar runt 3300 kr. Föregångaren heter 235 (och är en "superklassiker").

Forerunner 645 - Ännu mer avancerad än 245. Kostar runt 3300 kr. Variant med musiklagring finns också. Kostar runt 3700 kr. Denna modell har höjdmätare till skillnad från 245 vilket gör att den kan mäta antal trappor man gått i under dagen. Föregångaren heter 630. Modellen är dock lite äldre än 245.

Forerunner 945 - Toppmodellen bland Forerunner-klockor. Dyr, men kraftfull. Kostar cirka 6200 kronor. Har musiklagring. Föregångaren heter 935.

Fenix 6 - Toppmodellen bland Garmins aktivitetsklockor. Kostar cirka 6400 kronor. Finns i lite olika varianter. Fenix 6X har större skärm och kostar mer. Fenix 6S är mindre och underförstått mer inriktad mot kvinnor som oftast har smalare handleder. Klockan har marknadsförts som en triathlonklocka. Den är väldigt lik Forerunner 945 men i lite mer rejält material, som metall. Föregångaren heter Fenix 5.

Den klocka jag skulle sikta på är en Forerunner 245 som verkar ruskigt kompetent för ett bra pris. Alternativt leta upp en ännu värre värsting begagnat, som en Fenix 5 eller en Forerunner 935 för typ samma pengar. Då får du en betydligt kraftfullare klocka men inte musiklagring (finns dock i Fenix 5 Plus). Det kan vara någon enstaka funktion som saknas, men det är helt klart kraftfullare klockor!
Rasmus A
c
#4
2 oktober 2019 kl 09:45
6 Gilla
Hej!

Efter att ha sprungit mer eller mindre regelbundet sedan 2004 så kan jag väl bara råda dig att fundera ett extra varv. Nya klockor ger mycket information som inte betyder särskilt mycket varken för en elitlöpare eller motionär. Jag är själv statistikpundare och kan ägna god tid åt att titta på massa siffror som i slutändan inte spelar så stor roll (det är inte statistiken som är min motivation).
När jag köpte min värstingklocka så kunde den säga både det ena och det andra men jag ångrar lite att jag inte gick efter en enklare modell. Det som är intressant är sträcka, intensitet och tid. Allt annat är mer eller mindre svårtolkat. Det jag menar är att det finns mycket "jox" i klockan som kostar men inte smakar.

Lägger du ner regelbundet tre pass per vecka och lyssnar på din kropp så kommer du själv kunna säga om du är sliten (behöver vila) eller kan köra på, dina tre pass per vecka låter f.ö. strålande!

Givet vad du skriver verkar tidtagningen vara det du hittills förlitat dig mest på, så utgå från en klocka med stora tydliga siffror och knappar som inte kräver handskar. Jag blir också nyfiken på om din 220 har lagt av?

Det jag egentligen vill säga är väl att en ny klocka kommer inte hjälpa dig ""satsa"" (som du skrev) utan kontinuitet och planering som du är inne på.

Lycka till
1985 • Tyringe
#5
2 oktober 2019 kl 13:12
Gilla
#4 Du menar en klocka som klarar av att hanteras med handskar?
Jag hade inte köpt en fenix om det inte gick att starta den med handskar på. För då är den ju överflödig om det är minus 15 grader.
Rasmus A
c
#6
3 oktober 2019 kl 08:17
Gilla
Hehe, ja såklart menade jag att klockan ska gå att hantera MED handskar på =)
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
3 oktober 2019 kl 11:47
1 Gilla
Som flera andra varit inne på: det är inte så många funktioner man har verklig nytta av i en klocka men de man använder vill man ju verkligen ska fungera. Eftersom du blivit förtjust i de andra funktioner som finns i VA4 tycker jag du ska slå till på den, bara kolla att det går att komplettera den med ett pulsband eller annan pulsmätare om det visar sig att handledsmätningen inte fungerar tillräckligt bra för dig. Polar har både traditionella bröstband och ett band med pålitligt optisk mätning på armen som jag själv använder eftersom jag tröttnat på bröstband.
Tydliga siffror och mekaniska knappar är annat jag själv prioriterar.
1985 • Tyringe
#8
3 oktober 2019 kl 11:53
1 Gilla
#6 Tänkte väl =)


Till TS
Angående dessa funktioner;
anaerob/aerob training effect, återhämtningstid och race pacer.

Så använder jag inte dem, kan vara kul och titta på men för mig som hobbylöpare med lite lopp då och då så är det helt överflödigt.
Jag menar, återhämtningstid? Klockan har inte den blekaste aning om hur du mår dagen efter eller 2 dagar efter ett pass. Ibland kan den tycka att du skall återhämta dig i 36 timmar eller mer.
Ibland springer jag 2-4 dagar i rad för att jag tycker det går bra, ibland mer sällan.
Och race pacer är väl en kul sak, men jag tittar på klockan bara när jag får upp tid för km.

Jag började med en GF 15, och den hade funkat ännu idag om det inte vore för att jag har klocka till vardags med och jag vill ha en snyggare än just en 15. Så det blev en Fenix 5. Den är jag dock väldigt nöjd med.
merlin
1985 • Karlsborg
#9
3 oktober 2019 kl 14:08
1 Gilla
Det är mycket med livet som är överflödigt, men ändock roligt.

Jag hade köpt en coros apex för ändamålet. Kör själv suunto, men priset för batterikapaciteten på apex är ju svår att matcha.

1986 • Hyltebruk
#10
3 oktober 2019 kl 14:33
1 Gilla
Håller med om att statistiken en får av en klocka är inte värd någonting. Är kanske roligt första veckan, men så fort du inser att klockan inte har en susning så är det ju inte speciellt roligt.

Gillar man att nörda i siffror i löpning så är det bättre att investera i en ganska basic löparklocka (jag har garmin 245, har allt jag behöver och lite till) och istället göra löpanalyser ibland (tröskeltest och vo2 max). Inte heller det är ju en total sanning men du får i alla fall mer exakta och individuella siffror att nörda i en än av en klocka.

Och, oavsett vilken klocka du köper så köp till ett pulsband. Handledsmätning fungerar inte. Alls. Eller ja, den visar ju ofta någon form av puls men är totalt opålitlig på alla sätt. (Handledsmätning visar att jag ligger ungefär 20 slag högre än vad jag faktiskt gör. Ibland är jag tydligen också död i löparspåret).
merlin
1985 • Karlsborg
#11
3 oktober 2019 kl 15:49
1 Gilla
#10 totalt opålitligt är det ju inte med handledspuls. Dock kan man säga att det generellt fungerar mindre bra för löpning med varierad intensitet samt att det verkar fungera olika bra för olika personer. Det märks tydligt på DCrainmakers klocktester. För mig får jag riktigt bra mätvärden på handled. Har testkört med både handled och vanligt pulsbälte.

1986 • Hyltebruk
#12
3 oktober 2019 kl 16:19
Gilla
#11

Ok! Då får man bara kolla upp just det märket och den modellen man ska köpa. Och ev. riskera att det ändå fungerar dåligt.

Jag har bara testat två olika garmin och de har som sagt var varit värdelösa.
1985 • Tyringe
#13
3 oktober 2019 kl 19:42
Gilla
#12.
Jag har testat handledspuls på 225 och min nuvarande fenix 5.
Jämfört dock med pulsmätare (eller vad de kallas) på sjukinrättning. Deras mojäng låg exakt med klockan hela tiden faktiskt. Blev förvånad,
Och jag antar att sjukinrättningen har okej saker med tanke på att de var tvungna att ha dem då de sprutade in morfin och grejjer :p
Monica Carlsson
1971 • Partille
#14
3 oktober 2019 kl 20:41
Gilla
#13: Kan jag tänka mig, det funkar bra vid jämn konstant belastning. Det är, som andra skriver, vid hastiga ändringar av pulsen (både ökad och minskad ansträngning) som optisk mätning inte hänger med.
1981 • Örebro
#15
3 oktober 2019 kl 21:45
1 Gilla
Bild uppladdad av Björn Engqvist
När det gäller handledsmätning vs. pulsband tycker jag att min jämförelse är rätt talande. Den blå linjen är tempo, och det röda är puls.

Ena passet var 8x1 min intervaller med en minut vila mellan (och uppvärmning och nedjogg). Det andra hade samma upplägg men bestod av 10 intervaller istället.

På handledsmätningen ser man knappt skiftningar vid intervaller. Men med pulsband är skillnaden stor!

Klockan är Garmin Fenix 5 och pulsbandet Garmin HRM-RUN.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#16
3 oktober 2019 kl 22:17
1 Gilla
Jag har en Fenix 5, mätning på handleden är ett skämt. Min klocka kan visa 70-80 i puls i vila fast pulsen ligger runt 40. De värden man får om stress, kalorier mm blir då också fel. Med pulsband är klockan dock helt ok.
Magnus
Stockholm
#17
3 oktober 2019 kl 22:47 Redigerad 3 oktober 2019 kl 22:48
1 Gilla
Efter drygt 10 år med olika pulsklockor kan jag inte säga att de hjälpt mig i träningen. Visst, som ett verktyg för att se förbättring, möjligtvis, men med tanke på att pulsen från dag till dag kan variera beroende på dagsform, vätskebalans, väder, vind, terräng etc är det fortfarande bättre att gå på upplevd känsla. Och framför allt, det som bestämmer din form är tiden på en tävling, inte vilken puls du har. Att låta pulsen styra träningen tror jag inte på.

Har själv haft en Polar M430 de senaste åren och den mäter ganska bra vid handleden, men Polar som helhet lägger alldeles för stor vikt vid pulsen, och de värden klockan ger motsvarar inte alltid din verkliga form.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
4 oktober 2019 kl 05:58
1 Gilla
#1: Jag säger som fler här, kolla även efter begagnat, FR235 eller senare/högre modell, eller Fenix 5 eller högre. Jag har köpt 4 st Forerunner begagnade, och sålt vidare 3 av dem! Nu har jag en FR735 XT med HRM-Run-paket, dvs kan växla mellan handledspuls/vardags-aktivitetsmätare, och pulsband. Hittade för 1900 kr på annons här. Perfekt!
1997 • Stockholm
#19
21 juni 2022 kl 19:55 Redigerad 24 juni 2022 kl 10:59
Gilla
Jag gillar verkligen dessa mycket detaljerade ämnen med all information om de olika klockor som kan användas för att spåra och analysera olika data om din fysiska aktivitet och din kropp med en digital klocka. Jag ville bara säga tack för att du hjälper mig så mycket ;)

Och jag delar med mig av en ansluten väggklocka digital som hjälper mig i mitt dagliga liv. Om det kan hjälpa dig är jag glad!
https://yankeeclocks.se/vaggklocka/digital-vaggklocka/batteridriven-digital-vaggklocka/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.