Löpning Träning 8 inlägg 1655 visningar

Olika variationer i puls

Jämtland
#1
1 mars 2021 - 21:56
Gilla
Har snöat in lite på det här med puls. Jag och min sambo brukar träna tillsammans och vi ligger helt olika i puls fast vi kör samma löpning, powerwalk etc. Oftast ligger han lägre än mig fast vi kör samma tempo. Han har även lägre vilopuls än mig. Har det ngt med träningseffekten att göra, alltså att mitt hjärta får mer träning eftersom jag ligger högre i puls eller får vi ungefär samma effekt fast han ligger lägre?
#2
1 mars 2021 kl 22:25 Redigerad 1 mars 2021 kl 22:31
Detta inlägg har raderats
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
1 mars 2021 kl 22:36
Gilla
Pulsen som absolutvärde dvs sedd isolerad har föga tolkningsvärde jämfört med en annans person, t ex om båda springer lika fort eller båda vilar. Pulsen kan i dessa fall vara högre eller lägre hos den förstnämnda än hos den andre. Det är många faktorer som spelar in.

Det enklaste meningsfulla är väl att pulsen i ett visst tempo för en löpare sjunker normalt efter ett förbättrat träningstillstånd, men för en viss fart kan den pulsen skilja väldigt kraftigt mellan olika löpare.

Det som då säger mest vilken som är bäst tränad är, grovt sett, att den som ligger lägst i procent av sin maxpuls förmodligen är bäst tränad eller bättre uttryckt har bättre kondition dvs i avstånd till ens max på längre sträckor (t ex 5 - 10 km).

Men det är ändå inte helt säkert att det stämmer precis, för resonemanget förutsätter bl a att hjärtats slagvolym i båda fallen ligger på ungefär max, vilket inte är givet för alla i hastigheter med säg 25-30 % under maxpuls.

Så pulskurvan som funktion av löphastigheten säger mest om en själv, men över tiden ger förändringar ibland meningsfull information om förändringar träningstillståndet. Pulsen under löpning höjs om man har vätskeunderskott eller mer ovanligt glykogenbrist så man måste vara i normalgott skick m a p dessa faktorer för att inte få konstiga värden.

Vilopulsen säger ännu mindre i absoluta tal i jämförelser med andra löpare, men även där kan den sjunka om man har förbättrat sin träningsstatus genom att hjärtats slagvolym har ökat så att färre slag behövs i vila. Felkällor i tolkningen mellan olika personer är t ex att hjärtats "val" av slagvolym i procent av max kan variera kraftigt och ämnesomsättningen i vila likaså. Jag har sub 30 i vilopuls och är ändå bara knappt hälften så "snabb" som Sverigeeliten på 10 km.


Jämtland
#4
2 mars 2021 kl 07:28
Gilla
Så man kan säga att våra pulszoner kan skilja sig åt markant men att vi ändå får ut lika mycket av vår träning även om vi ligger olika i puls? Alltså samma typ av aktivitet och samma tempo men olika puls.
#5
2 mars 2021 kl 08:38
Detta inlägg har raderats
Jämtland
#6
2 mars 2021 kl 08:44
Gilla
Intressant! Kul att lära sig mer. Hur är det egentligen med vardagslunken alltså arbetspulsen. Spelar den någon solnhwlsr roll egentligen ur hälsoaspekt? Jag tycker om att lunka på lite eftersom jag vill dra ner på stress med medans han är mer aktiv än mig😅
#7
2 mars 2021 kl 10:11
Detta inlägg har raderats
Jämtland
#8
2 mars 2021 kl 11:41
1 Gilla
Egentligen att hålla mig frisk och må bra. Sen älskar jag att träna och hålla igång och röra på mig men även att kunna lunka på lite och hålla stressen borta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.