Löpning Kom igång 16 inlägg 594 visningar

Riskzon?

1984 • Trelleborg
#1
7 december 2008 - 15:25
Gilla
Hej!
Jag är en nybörjare dvs har sprungit 2-3 ggr detta år. Jag vet inte om det är för jag är feg eller bara helt enkelt lat. Varjefall jag väger ca 100kg och känner mig väldigt klumpig, är rädd för att få en hjärtinfarkt om jag srpinger för fort/långt, då min kost är bedrövlig :S. Är jag i en riskzon? Bör jag springa (Förutom att ändra kosten) långa rundor från början? Ge mig tips snälla.

Mvh Martin
csaba
1973 • Malmö
#2
7 december 2008 kl 15:32 Redigerad 7 december 2008 kl 15:33
Gilla
Du är inte i riskzonen. Det sitter i huvudet !!!
(hadde man tänkt så varje gång man har hög puls under ett tuft pass, så hadde man nog aldrig tränat).

Det är kanske snarare väre med dina leder och knän tar stryk pga. övervikten.
Jag har en kompis som väger 140kg och gett sig faan på att springa Göteborgsvarvet med mig och han springer 3-4 dagar i veckan nu.( det går inte snabbt, men det är inte det viktiga).

Så anmäl dig till ett lopp i vår/sommar (som motivation) och ut och spring med dig !!!
(blanda gång och lätt jogg i början och öka distansen lite i taget).

Lycka till.
Mikael
1967 • Huddinge
#3
7 december 2008 kl 16:04
Gilla
Absolut inget du behöver vara orolig för. csaba har dock helt rätt när han varna för att du kan dra på dig skador på andra kroppsdelar. Därför är det viktigt att du börjar försiktigt.

Jag har vid två tillfällen passerat din vikt..:-( Vid det första tillfället var jag ca. 25 och bestämde mig för att börja springa. Jag hade lyckan att vid just det tillfället köpa en tidning med en artikel om råd till nybörjare skrivet av en idrottspsykolog. Han hade 10 råd vilka jag bara kommer ihåg två. Men de betydde mycket för mig. De löd ungefär så här:
- Om du har några för många kilo och upplever att folk tittar på dig när du kommer och joggar - tänk då att här ser ni en överviktig som tränar och gör något åt sin situation till skillnad från er slöfockar.
- Om du upplever att du får lite ont i knäna - tänk då wow, löparknä, jag är en löpare! Det sista rådet följdes av ett resonemang att för mycket smärta inte ska negligeras men lite ont här och där skiljer oss idrottare från soffpotatisarna.

Kör hårt! Men börja lugnt!!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
7 december 2008 kl 18:35
Gilla
Martin - det farligaste du kan göra (iaf mht träning-hjärtproblem) är att sitta still!
Börja försiktigt, det finns massor av träningsupplägg och goda råd på t ex marathon.se.
Nån infarkt kommer du inte att få jag lovar! Som sagt - i rikszonen är du om du inte fystränar!
1975 • Nyköping
#5
7 december 2008 kl 19:32
Gilla
Håller med övriga skribenter. Jag började själv löpträna när jag nådde en viktmisär på 105kg. Något år med lite motion och mycket kalorier... Hur som helst så har jag alltid tränat (stockholm Marathon 1996) - med uppehåll - men när jag började löpträna 2004 tog jag det försiktigt. Så här gick det till:

Köpte ett kort till ett av de lokala gymmen. Köpte lite funktionskläder (bumull är inte bra för den skiten suger åt sig kopiösa mängder svett och skaver sönder kroppen) och dammade av mina ASICS GT2010. Sen bar det av till gymmet tre dagar i veckan. Där sprang jag på löpband och de första veckorna orkade jag bara springa 20-30 minuter i lugnt tempo. Sen fick jag ont och funderade på vad det berodde på. Svaret var enkelt: Mina skor var slut. Jag fick ont i knän och vader. Då köpte jag ett par nya ASICS GT-2100. Efter det ökade jag dosen löpning och arvade plan löpning med uppförslöpning och tiderna utökades från 20-30 minuter till 45 minuter och i takt med att jag kom mer och mer i form ökade fart, tid och ork! Efter varje löppass körde jag ca 45 minuter i gymmet där jag lyfte vikter.

Till detta ska tilläggas att jag i stort sett helt uteslöt socker i min kost. Det betyder att jag int drack cola,käkade pizza, kaffebröd eller godis. Jag tränade också uteslutande på kvällstd och duschade och gick och lade mig direkt efter träningen. Med denna träningsdos gick jag ner ill 87 kilo på dryga 3-4 månader och mådde oförskämt bra på kuppen!

Så: Ta det lugnt i början OCH ändra din kost.
1984 • Trelleborg
#6
7 december 2008 kl 20:14
Gilla
Tack Snälla för alla TIPS och RÅD !

Ska ta till mig och göra det bästa av det.

Jag gick in för fullt på GI i en vecka :S gick dock ner 4 kilo men gav upp.
Det finns inga andra tips som man kan kombinera Löp osv och en stadig Kost?
1981 • Göteborg
#7
7 december 2008 kl 20:43
Gilla
Martin - säg att du förbrukar 3000 kcal per/dag - Ät 2500 kcal per/dag.
Ät var tredje timme - protein ( håller hungern borta längre) Har alltid med dig en frukt, Ät mycket som är färglatt
1969 • Sala
#8
7 december 2008 kl 22:16
Gilla
Martin, jag började springa för ungefär ett år sedan, och vägde då 103 kilo och sprang ganska långsamt, d.v.s. en mil på 1.20. Nu springer jag en mil på 47 minuter och väger 94 kilo. Men första halvåret trappade jag upp träningen för mycket. Jag borde inte ha börjat med att springa en mil i tävlingstempo två gånger i veckan, utan skulle ha nöjd mig med kanske 7 km och ökat till 10 km inom två månader eller så, och inte sprungit så hårt som jag gjorde då (ja, jag sprang hårt, men inte fort), utan nöjd mig med prattempo och en puls på 130 eller så. Lyckligtvis gick det bra ändå, trots min för hårda start och dåliga skor, så jag anmälde mig till Stockholm marathon redan efter några månader, och tog mig runt på under 5 timmar, trots att jag fortfarande vägde 100 kilo. Nu ska jag klara samma sträcka på 3.30!
1975 • Nyköping
#9
7 december 2008 kl 22:56
Gilla
om man väger 100 pannor och har en dålig kost är det smartare att sikta på att orka springa en viss tid. Sikta in dig på att köra 20-30 minuter lugn jogg tre gånger i veckan till att börja med. Att ge sig ut på 7km eller mer är inget att rekommendera. Kontinuitet och inget godis. Öka sen på tiden så att du orkar springa t ex i en timme. Jag tyckte det var dödstråkigt med löpband till en början och klarade av det tack vare MP3spelare och bra springmusik.

När formen tillåter är det väl dags at kika på kilometrarna. ;)
1984 • Trelleborg
#10
8 december 2008 kl 00:01
Gilla
Som sagt. tack för tipsen! :)

Jag sprang/gick i 4 km idag. Tog 25min.. Höllt nästan på spy. Fick ringa sambon o hämta mig. Pinsamt men sant. Men vilket rekomenderar ni? Löpband eller ute?
Jag har varierat.
1975 • Nyköping
#11
8 december 2008 kl 00:14
Gilla
hmm, jag körde på löpband mest för att jag började när vädret var som sämst (ungefär vid den här tiden på året) men jag tycker nog att det var bra. Du har nära till vatten och toalett och andra människor om det skulle behövas. Löpbandet hjälper dig också att hålla farten och det pushar dig. Det är också mer svikt i löpbandet vilket kan vara bra för dig så här i början. Du blir inte heller nedkyld om du tränar inomhus. ;) Många gym har dessutom TVapparater framför banden. Det hjälper!

Löpbandet har beroende på modell olika förprogrammerade program som du kan köra eller så kör du manuellt.

Jag kan också rekommendera en sk Cross Trainer (mackapär som funkar som stavgång). Ruskigt bra apparat.

hur som helst tror jag på löpbandet för din del, om du har tillgång till gym.
1975 • Nyköping
#12
8 december 2008 kl 00:23
Gilla
Glömde visst att ge dig cred för din 4km-runda! Och detär helt Ok att gå emellanåt om det känns bra.

;)
csaba
1973 • Malmö
#13
8 december 2008 kl 06:10 Redigerad 8 december 2008 kl 06:16
Gilla
Jag tror bestämt på ute !
Löpband är bara ett hjälpmedel och aktiverar inte dina muskler på samma sätt.
Du bor ju i skåne, södra Sverige där vintern är som mildast.
(kan jag springa i snöstorm långpass på 3timmar, så kan du jogga/gå 30min).
Som sagt det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.
Dessutom så kommer du att ha bättre förutsättninga i vår om du springer ute.

Om du var spyfärdig efter 4km, så kanske du sprang för snabbt, man ska springa i snacketempo.
(ett bra jämförelse just min 140kg kompis jag sprang med, han sprang 4km på 28 minuter på kuperad/backig bana eller i lördags sprang han 5km på 38min(ännu långsammare men längre)).
Och när jag springer bredvid honom så försöker jag hela tiden att påpeka att slappna av och sänk tempot om du andas tungt (det är inte skamm att gå heller).
Det är tiden på hur länge du är ute som det egentligen räknas.
Sätt upp enkla mål och öka lite i taget.

Ett bra mål kan för dig vara kanske att springa Trelleborgsloppet (på palmfestivalen) i slutet på augusti. 5 eller 10 km.
Jag har sprungit det, bra enkel och flak bana.

Jag tror på dig, Lycka till !
Mikael
1967 • Huddinge
#14
8 december 2008 kl 08:41
Gilla
Försök att springa ute. Det kan annars bli en orsak att låta bli. Förlångt/krångligt att ta sig till gym.

Grattis till 4km! Men spring hellre 3 km och gå 2-3 km i början.
1975 • Nyköping
#15
8 december 2008 kl 09:20
Gilla
Jag tror det är högst personligt vad som är bäst. Testa både löpband och "riktig" löpning. Min egen uppfattning, baserad på en situation liknande din, är som skrivet tidigare enbart positiv vad gäller löpband. Det är lite krångligare att ge sig iväg till gymmet och det är inte samma sak att springa på löpband men om jag förstått din situation rätt så är du ute efter att komma igång och gå ner i vikt. Då kan det vara skönt att slippa springa ute bland folk/i elljusspår. Att motivera sig att springa ute i regn och rusk är nog inte helt enkelt det heller.

Du får hålla oss uppdaterade vad gäller din träning! Det är alltid roligt att höra framgångssagor! ;)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#16
8 december 2008 kl 09:56
Gilla
Tror inte det spelar nån roll alls för dig just nu om du springer på löpband eller ute. Det enda som spelar roll är att du rör på dig så du blir svettig och andfådd, och att det känns BRA och gärna kul och peppar dig att fortsätta! Skippa måsten och tvångskänslor, känn hur DUKTIG du är och beröm dig själv! Gärna ett mål lite längre fram (tillräckligt lång fram för att inte bli stressad!) som Csaba skriver om, som du kan tänka på att då j-ar!
Gillar du att springa på löpband så gör det!! Det kan vara lättare att börja ute när vårsolen tittar fram och fåglarna kvittrar.
F ö - bra jobbat att du kommit igång - hälften vunnet av att bara börja!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.