Löpning Kommunforum / Sverigestafetten 20 inlägg 102 visningar

Moderatorer efterfrågas

1987 • Uppsala
#1
19 augusti 2007 - 23:51 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej!
Jag är väl medveten om att jogg.se och dess systersajter drivs ideellt och att skaparen faktiskt har ett liv utanför dessa forum. Men det vore ändå trevligt om det fanns så kallade "moderatorer" som kunde rensa lite bland inläggen så att inte trådarna spårar ur som jag märkt att de ofta gör.

I väldigt många trådar går folk "offtopic" och går in i sidospår där den ursprungliga diskussionen ersätts av en annan som istället kunde tillägnats en helt egen tråd. Många trådar fylls även med onödiga inlägg där exempelvis två personer, likt en chatt, skriver helt (ur diskussionens synvinkel) oväsentliga inlägg till varandra som lika väl kunde ha tagits via PM.

Så för att höja kvaliteten på trådarna är mitt förslag att det bör utses ett antal aktiva (och kunniga) personer till moderatorer som kan rensa upp bland inläggen och därmed hålla diskussionerna på topp. Givetvis med hänsyn till att behålla den härliga atmosfären som finns här och kanske till och med späda på den - om det nu ens går ;)

Väl mött,
Joel
Simon Nilsson
1991 • Arvika
#2
20 augusti 2007 kl 09:14 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Verkar kanon tycker jag! Jag skulle vilja vara en moderator :D
1972 • Alingsås
Administratör
#3
20 augusti 2007 kl 11:10 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Det börjar nog bli dags för något sådant här i forumet på jogg.se jag får allt oftare in klagomål på oseriösa användare och jag ska titta på en bra lösning på problemet.
Det är ju alltid svårt att avgöra vad som är lämpligt eller olämpligt att skriva och vilken åtgärd en eller flera olämpliga postningar ska leda till. Jag är tacksam för förslag.
1960 • MALMÖ
#4
20 augusti 2007 kl 11:26 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Kanske tråkiga förslag men, dels att man kanske måste vara inloggad för att få deltaga i diskussioner, eller att man måste vara stjärnmedlem för att få diskutera på forumet. Det är i alla fall ett ganska säkert sätt att få bort de oseriösa.
(Min stjärnmedlemsinbetalning finns just nu i cyberspace;))
1987 • Uppsala
#5
20 augusti 2007 kl 11:49 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag tycker man som moderator ska kunna varna en användare vid regelbrott och om denne sedan fortsätter missköta sig så blir h*n bannlyst.
Det borde finnas ett par fasta regler på vad man inte får skriva på forumet som moderatorerna kan luta sig mot när de utfärdar sina varningar/bannlysningar.

Exempel på regler som kan ge varning/bannlysning:
- Personpåhopp - ska absolut inte förekomma vid en seriös diskussion
- Trakasserier och hot förbjudet - även om jag inte tror att det lär ske just på det här forumet så kan det ändå vara bra att förtydliga det
- HMF - Hets Mot Folkgrupp är enligt lag inte tillåtet
- Brott mot PUL - Personuppgiftslagen, en persons integritet och yttrandefrihet ska skyddas
- Korspostning - när ni har fixat forumdelar så ska det inte vara tillåtet att korsposta, dvs posta samma inlägg i olika forum
- Annonsering och spam förbjudet

Exempel på inlägg som moderatorerna bör redigera/rensa upp:
- Kvalitet framför kvantitet - det borde finnas krav på kvalitet och läsvärde bland inläggen. Inlägg där någon t.ex. bara skriver en smiley eller skriver "Jag håller med" eller där det börjar likna en chatt bör rensas upp.
- Inläggen ska hållas till ämnet i tråden - om diskussionen spårar ur kan moderatorerna dela upp tråden till en ny tråd där den nya diskussionen kan hållas så att det ursprungliga ämnet i tråden kan fortsätta diskuteras
- Posta rätt inlägg i rätt forum - nu finns det ju bara ett forum, men när det sedan delas upp i fler underforum så är det viktigt att ämnena håller sig till respektive grupp. T.ex. bör man inte diskutera senaste Britneyskivan i underforumet "Tävlingar"...
- Rubriken ska visa vad inläggen handlar om - vilket gör det lättare för användarna att sålla mellan ämnena

Dessa regler är ganska generella och förekommer på ganska många större forum. Det ger bättre ordning på forumet och förbättrar kvaliteten rejält på ämnena om användarna är medvetna om att de finns.

Givetvis så ska det inte vara några Gestapomoderatorer som missbrukar sin makt så att ingen vågar skriva något utan att vara rädd för att bli bannlyst, men om man har reglerna i bakhuvudet när man skriver nya trådar/inlägg så lär nog standarden höjas ändå!

Väl mött,
Joel
1987 • Uppsala
#6
20 augusti 2007 kl 12:01 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Kom precis på ett förslag om förbättring; citatfunktion! ;)
Och ett till: Kunna gå in på en användare och se vilka tidigare inlägg h*n har gjort i forumet.

Karin: Jag tycker tyvärr inte något av dina förslag är särskilt bra. Ditt första förslag finns ju redan nu - man måste vara medlem för att skriva inlägg! :)
Sen att man inte har lust att betala för sitt medlemskap betyder det ju inte att man inte har en åsikt eller kunskap om ett ämne som andra skulle dra nytta av att få höra. Elitism hör inte hemma på publika forum.

Väl mött,
Joel
1966 • Karlstad
#7
20 augusti 2007 kl 13:49 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Citatfunktion och tillgång till medlems alla inlägg, har på tidigare forum jag besökt bara fyllt en funktion:
Att kunna bevisa hur "fel" skribenten hade i tidigare inlägg, samt kunna briljera med att man minsann sett hur dumt skribenten skrivit förut.
Det är negativa funktioner, men det kanske övervägs av det positiva??
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#8
20 augusti 2007 kl 15:13 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Kanske har missat nåt, men jag har inte direkt saknat moderatorer på jogg.se. Är helt klart ovanligt "moget" och "sansat" forum. (För att inte säga jäkligt bra.) Jag tor iofs mig ha upplevt enstaka trådar som utvecklats till ngt annat än det originalförfattaren menade, men det är enstaka fall och så jäkla farligt har det inte varit.
Jag tycker faktiskt att jogg.se *inte* behöver moderatorer än iaf. (Man kan ju säga att det inte skadar att införa dessa, men det i sig skapar merarbete och organisation samt icke att förglömma - folks irritation av just moderatorer som av vissa upplevs som övernitiska och därmed skapar mer gnet och tjafs än vad forumet i övrigt skapar.)

Så - jag röstar för att inte införa moderatorer.
(såvida jag inte missat nåt väsentligt.)
1966 • Karlstad
#9
20 augusti 2007 kl 16:04 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jonas har nog en poäng där.
"Ju mer polisen beväpnar sig, desto tyngre arsenal skaffar sig skurkarna."
Nåja, usel jämförelse, men om det blir moderatorer upplevs dessa ofta som poliser, och många ggr hetsar debatten kring just dessa.
Tråkigheterna är ganska få och inte så allvarliga kanske.
Det kanske räcker att Niklas "har ett samtal" med berörda parter, och att alla hjälper till.

Jag kan börja och säga att jag blivit lite syrlig i något inlägg. Det är lätt att dras med, och jag ska tänka mig för.
1981 • Varberg
#10
20 augusti 2007 kl 16:08 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag tycker Joel är inne på något bra.

Jag vill inte besudla denna vinnande enkelhet och gå in i ett av de där stora flådiga forum-applikationerna som finns.

Enkelheten här är så slående perfekt!

Jag skulle dock kunna tilltalas av att varje inlägg har en "kritisera inlägget" -vilket om man då trycker på aktiverar ett textfält där det skickas ett PM till personen i fråga där förklaringen finns.

Blir det en person som då får mycket klagomål konsekvent, så får väl Niklas eller någon spärra att hans konto/epost-adress ej bör vara aktivt längre.

Något så enkelt i alla fall.
Eva Elings
1962 • Stockholm
#11
20 augusti 2007 kl 23:31 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Om det blir en moderator så kunde det ju vara bra om den fanns en funktion "anmäl detta inlägg" som länkar vidare till en sida med forumets allmänna policy och ett kontaktformulär. Man kan ju inte begära att en moderator ska sitta och läsa igenom allt och göra bedömningar. Dessutom kan forumet ha flera olika volontär-moderatorer som jobbar i skift så att det inte blir en belastning för någon. Viktigt är nog att i policyn hålla sig till allmänna lagar och nätpolicys. Det ska vara lättjobbat!
1972 • Alingsås
Administratör
#12
21 augusti 2007 kl 08:58 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har funderat lite kring ett bra sätt att ingföra en moderator utan de negativa effekterna och funderade på en lösning där stjärnmedlemmarna kan markera ett inlägg som opassande. Om en användare får fler än ex. 20 prickar under en månad stängs han/hon av under några veckor. Upprepas detta blir avstängningen dubbelt så lång osv.

Först måste jag naturligtvis sätta ihop lite regler för forumet, även om 99.9% verkar förstå vad man ska eller inte ska skriva även utan regler.

På detta sätt blir det inte en eller ett par moderatorer som bestämmer vad som är (o)lämpligt.

Risken finns naturligtvis att 20 pronerare gaddar ihop sig och markerar allt som har med supinering att göra som olämpligt men...

Kom gärna med synpunkter.
1966 • Karlstad
#13
21 augusti 2007 kl 09:10 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Niklas:
Verkar som om du har läget under kontroll, även vad gäller gängkriget pronerare/supinerare haha. Tur att man är neutral.

Men jag tror du är rätt ute. Möjligen vore det bra om de "20 anmälningarna" inte automatiskt leder till avstängning, för precis som du som du säger kan det bli att någon som tycker annorlunda blir drabbad.
Men 20 prickar kan ju leda till att du som ansvarig tar dig en titt. Då kan du enkelt ha en dialog med den det gäller och ta ett beslut. Så särskilt ofta borde det ju inte hända.
Samuel H
1979 • Järfälla
#14
21 augusti 2007 kl 09:32 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Niklas förslag är bra, men med Peters mer rättssäkra modifikation blir det utmärkt!
ush
1978 • qwert
#15
21 augusti 2007 kl 09:48 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
"Exempel på inlägg som moderatorerna bör redigera/rensa upp:
- Kvalitet framför kvantitet
- Inläggen ska hållas till ämnet i tråden
- Posta rätt inlägg i rätt forum
- Rubriken ska visa vad inläggen handlar om - vilket gör det lättare för användarna att sålla mellan ämnena"

Då blir det väldigt tråkigt. Jag tror att det skulle driva bort en hel del folk. Måste jogg.se ägna sig åt såna som vill ha reda och ordning på allting?
1981 • Dals-Ed
#16
21 augusti 2007 kl 10:01 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
De som drivs bort av några enkla regler på forumet känns som vi lika gärna kan undvara.

Att hålla sig till ämnet, posta en tydlig rubrik och försöka skriva så folk förstår låter fantastiskt förnuftigt och enkelt i mina öron.
Lite utsvävningar här och där är det nog oundvikliga men tror på det stora hela att hela communityn vinner på att det finns några grundläggande punkter att hålla sig till.
ush
1978 • qwert
#17
21 augusti 2007 kl 10:10 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tvärtom. De som vill vara moderatorer vinner på det. De får någonting att göra.

Det låter enkelt i mina öron också. Lite för enkelt om jag får säga så. Om vi måste hålla oss till ämnet då blir bara fråga/svar/fråga/svar/fråga/svar.

Till slut blir det ingen community stämning alls.
Anders E
1968 • Sollentuna
#18
21 augusti 2007 kl 10:11 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
I min mening är inläggen i jogg.se med mycket få undantag konstruktiva och framförda i positiv anda. Jag har samlat på mig en hel del matnyttiga tips från andra entusiaster.

Vissa trådar kan säkert rensas på personligt "brus" och en del redundans men inte heller detta upplever jag som ett stort problem. En enkel funktion för "Anmäl inlägg" som flera är inne på verkar vara en vettig nivå för jogg.se. Möjligen kan man tipsa ännu tydligare om att först söka i gamla trådar innan man skapar en ny kring ett ämne.

Henning Looström
1973 • Lund
#19
23 augusti 2007 kl 21:22 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Nackdel med citatfunktion är att trådar tenderar att bestå av 75% citat och 25% nytt material. Mellan tummen och pekfingret. Detta gör det ganska jobbigt att snabbt scrolla genom en tråd.
Henning Looström
1973 • Lund
#20
23 augusti 2007 kl 21:23 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Henning Looström wrote:
"Nackdel med citatfunktion är att trådar tenderar att bestå av 75% citat och 25% nytt material. Mellan tummen och pekfingret. Detta gör det ganska jobbigt att snabbt scrolla genom en tråd."

såhär.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.