Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 5377 visningar

Någon som vet något om Kompartment syndrom??

Lina
1984 • Bromma
#1
20 maj 2009 - 19:29
Gilla
Har i ca. 1 år haft problem med båda vaderna. En idrottsläkare har nu berättat för mig att jag har kompartment syndrom och att ev. operation kan bli aktuell, någon som känner till något om detta?
mvh
Lina
Sara Li
1981 • Umeå
#2
21 maj 2009 kl 09:25
Gilla
Hej Lina!

Vadmusklerna är omslutna av fascior (binvävshinnor). De muskler som sitter i samma kompartment sitter omslutna av en gemensam fascia. Det finns två kompartments i vaden, ett djupt och ett ytligt. Det finns även ett på sidan av underbenet och ett på framsidan.

Kompartmentsyndrom innebär att det blir för trångt inne i dessa fascior då trycket stiger, tex då du tränar och genomblödningen av musklerna ökar. När det blir trångt stiger trycket vilket framkallar smärta samt sämre cirkulation som ger ischemi och mer smärta. Vid en operation klyver man fasciorna för att ge mer plats åt musklerna.

Mvh Sara
1954 • Lerum
#3
21 maj 2009 kl 10:52
Gilla
Glöm inte att försöka massera vaderna.
En väldig bra site om hur man gör:
http://www.sportsinjuryclinic.net/sports_massage/7_calf_muscles.php

Mvh Tony
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
22 maj 2009 kl 01:32
Gilla
Har också haft stor hjälp av den websidan!
Bindväv har dålig försörjning av näringsänmnen, därför växer de inte lika snabbt som muskler. Jag vet inte hur säker en operation är, det kanske är en jättebra metod. Men jag har läst Tim Noakes "Lore of running", löparbibeln kallad. Han är läkare och refaren långlöpare och har ett långt kapitel om skador. Ett par tänkvärda punkter på hans lista:

"Låt ingen behandla dig som inte själv är löpare"
"Träningsskador kan, med ytterst få undantag, åtgärdas (utan operation)"
"Operationer är nästan aldrig nödvändiga".

Minns inte om han skriver särskilt om kompartmentsyndrom, han diskuterar mest skador av felaktig träning eller för snabb belastningsökning, eller felaktiga skor, mm. Men som jag har uppfattat kompartmentsyndromet så har musklerna vuxit av att du börjat träna eller ökat din träning, men fasciorna har inte hunnit med. Då kan det ju vara så att om du har tålamod och kanske håller igen en period (tyvärr rätt lång) och under tiden behandlar med massage eller annat så kanske fasciorna hinner växa till sig.

Jag är inte medicinskt utbildad själv, men om du inte känner dig övertygad om att operation är en bra lösning kan du ju be idrottsläkaren förklara hur det fungerar. Jättebra att du fått experthjälp, efterfrågan är större än tillången. Men jag kan rekommendera att du läser skadekapitlet i "Lore of running". Det finns också en bok "Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering" (eller kanske Idrotts-och motions....), där finns kompartmentsyndromet beskrivet. (Ihållande värk i vaderna var min första träningsskada, men naprapaten hittade direkt att det var överansträngning av soleusmuskeln, han lärde mig stretcha bort den. Symptomen är rätt lika.)
Per Gysing
1960 • Stockholm
#5
22 maj 2009 kl 11:01
Gilla
Hur stretchade du soleusmuskeln.
jag har liknande problem,

mvh per
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
22 maj 2009 kl 11:10 Redigerad 24 maj 2009 kl 21:24
Gilla
Stretcha soleusmuskeln så här: Utgå från samma ställning, lutad framåt mot en vägg, som den ena varianten att stretcha den "vanliga" yttre vadmuskeln. Men håll det bakre benet något böjt i stället. Lägg all tyngd på det benet, håll hälen i marken. Man kan hjälpa till genom att lägga den "lediga" foten ovanpå hälen på det stretchande benet. Jag brukar göra detta efter halva tiden, för man ska hålla på en hel minut! Jag brukar få mjölksyra i låret mot slutet, men det är bara att hålla ut.
Det finns bilder i "Motions- & Idrottsskador och deras rehabilitering" men där heter det säkert flundramuskeln i stället. Antagligen på nätet också, kolla www.sportsinjuryclinic.net eller googla.
[Edit: rättat webadress]
csaba
1973 • Malmö
#7
22 maj 2009 kl 11:16
Gilla
Är du säker Lina att det är kompartmentsyndrom ?

jag har haft problem med mina vader i nästan ett år med (och har varit på magnetröntgen och kärlröntgen), men enligt läkarna så hadde varken jag eller någon annan (som du) knappt kunnat gå (inte tal om att springa) om man hadde haft kompartmentsyndrom.
Har man kompartmentsyndrom så är vaderna rejält svulna och man kan knapt gå och det är AKUT operation som gäller.

På sätt och vis så hoppadej jag lite på att jag skulle ha det liknande eftersom dom inte hittar felet hos mig, men efter att ha sett hur operationen ser ut så hoppas jag att det inte är det. http://www.youtube.com/watch?v=7ZYrw2fYk8U (jag vill inte skrämma dig, på något sätt).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.