Löpning Stockholm Marathon 7 inlägg 598 visningar

Sista dygnet

1972 • Sollentuna
#1
28 maj 2009 - 22:30
Gilla
Oki låt mig nu få höra hur den ultimata uppladdningen vad gäller mat och dryck ser ut sista dygnet innan maran. Skulle vara intressant att höra hur ni andra laddar med kolhydrater och salter. Ämnet har naturligtvis redan berörts i massor men jag tycker ändå det kan vara kul att höra.

Hur mycket tror ni att man måste tänka på salt och vätskeintag redan på fredagen? Bör man vänta med drycker innehållande salter (sportdryck) till timmarna innan maran? Hur mycket dricker ni på lördagförmiddagen?

Tomas
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#2
28 maj 2009 kl 22:40
Gilla
Kolhydrater har du förmodligen redan börjat ladda med och fortsätter även under fredag? drick ett extra glas till varje måltid, och sista dygnet kan du ladda med extra mycket vätska i form av sportdryck du gillar.
under lördagen äter du inte mer än vanligt, frukost och något lätt ett tag innan. däremot kan du dricka extra fram till sista timman
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
28 maj 2009 kl 22:59
Gilla
Drick bara om du är törstig, ingen idé att försöka ladda med vätska, man blir bara kissnödig. Däremot kräver kolhydraterna extra vätska, så man ska verkligen dricka när man känner sig törstig, vilket förmodligen blir mer än vanligt. Är man undervätskad p g a sin tidigare träning tar det flera dagar innan man är i balans. Men man kan alltså inte "ladda upp sig" med extra vätska i nämnvärd mängd.
Man kan salta lite extra "för säkerhets skull", men inte mycket. Och får man i sig lite för mycket så kissar man bara ut det efter några timmar. En nypa salt och en mugg vätska ca 20 minuter före start är kanske vad man kan lagra. Svettas man p g a solsken medan man väntar kan man behöva fylla på då och då fram till start.

Sportdryck före loppet är borkastade pengar, möjligen Vitargo på lördagen det man ändå behöver dricka. Kolhydrater får man utmärkt i sig genom att småäta bröd, bananer osv mellan måltiderna.

Sen start på lördagen är lite knepigt matmässigt. Frukost två gånger är en variant. Jag har ätit pasta till frukost och fil+müsli till lunch någon gång. Det är bra att ha koll på hur sent man kan äta före loppet, om man behöver två eller tre timmar efter sista måltiden, om en banan en timme före är OK eller inte. Men bara mat man är van vid är viktigt.
Bengt
1979 • Vallentuna
#4
29 maj 2009 kl 07:33
Gilla

På tävlingsdagen förra året åt jag en regäl frukost vid 6.30 på morgonen. Åt sedan en regäl lunch vid 10:30. Det fungerade väldigt bra. Fick inga besvär alls under loppet, (mer än de man får efter 30km.) De mattiderna ligger ungefär i linje med vad jag äter till vardags. Åt sedan en banan och drack lite kolhydrats shake och vatten precis innan start.

Känner däremot att det är dumt att experimentera med maten på lördag.
1975 • Hässelby
#5
29 maj 2009 kl 08:37 Redigerad 29 maj 2009 kl 08:39
Gilla
Det är otroligt spännande och inspirerande att läsa om er som ska springa Stockholm maraton på lördag! Jag är registrerad här på jogg sedan någon vecka tillbaka och har med spänning följt er uppladdning den sista veckan. Själv tränar jag just nu för Tjejmilen men har en dröm om att någon gång få springa ett maraton.

I morgon kommer jag att stå som åskådare och heja på er alla! Lycka till med det sista dygnet av uppladdning!
1965 • Västra Frölunda
#6
29 maj 2009 kl 08:48
Gilla
Provade Rune Larsson´s blodpudding tips inför GBG Varvet. Funkade utmärkt. Sportdryck får man i sej så det räcker på loppet så jag ser ingen anledning att hinka i sej vätska innan som gör en kissnödig och även späder ut kroppssalterna. En banan eller energikaka timman innan start brukar jag ta.
mikaela wegler
1971 • stockholm
#7
29 maj 2009 kl 12:23
Gilla
Johanna: Lycka till med träningen för Tjejmilen. Nästa år eller kanske ytterligare nästa är det DU som springer maran!!!

För övrigt vad gäller uppladdning så här sista dygnet innan maran kan jag bara tillägga att "vila och lyssna på din kropp".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.