Löpning Träning 5 inlägg 2705 visningar

"Bra" miltid

1978 • Sundsvall
#1
10 juni 2009 - 21:24
Gilla
Jag är en f d idrottare som blivit kvar i soffan under alldeles för många år. Efter en kraftig viktminskning i höst (från 115 kg till 95 kg) har jag kommit igång med löpning/jogging och är ute ca tre gånger i veckan och har då sprungit ca 4 till 6 km per pass.

Jag skulle vilja utveckla min löpning och har två mål:
1. Springa milen på under 55 min
2. Delta i ett större motionslopp, typ Göteborgsvarvet eller Stockholm Marathon inom två år.

Just nu springer jag 5 km på ca en halvtimme, då utan att pressa mig.

Jag söker tips över hur jag ska lägga upp träningen för att uppnå ovanstående mål.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
10 juni 2009 kl 21:44
Gilla
Välkommen i löpgänget! Det är jättebra att du gått ner i vikt och springer regelbundet. Du kommer att bli snabbare och uthålligare bara av att fortsätta som du gör. Men för att komma närmare dina mål behöver du främst springa lite längre ibland. Låt veckans längsta pass öka med en halv till en km. När det känns problemfritt så gör du en ökning till osv. När ditt längsta pass är en bit över milen kanske du inte ska springa det varje vecka, välj något kortare men tuffare varannan eller var tredje vecka.
Kör ett backpass någon gång ibland, det ger ett bättre löpsteg och får upp farten. Småningom kan du behöva springa lite intervaller, men vänta tills du fått upp långpasset till 12-15 km.
Detta är bara några idéer som påminner om min egen utveckling. Bra tips hittar du på www.marathon.se under Träning, både förklarande artiklar och förslag till hela träningsprogram. Det finns mycket mer på nätet, men börja där, det kanske räcker. Lycka till!
1975 • Hässelby
#3
11 juni 2009 kl 09:01
Gilla
Henrik: Du har samma mål som jag, att springa milen på under 55 minuter (detta har jag tänkt att uppnå till Tjejmilen eller Hässelbyloppet). Nästa år planerar jag att ta halvmaran. Sedan har en granne utmanat mig på Stockholm maraton 2011. Med andra ord har vi väldigt lika mål. Jag håller tummarna för att vi båda får vara fria från skada och att vi lyckas uppnå våra mål.

För närvarande springer jag tre gånger i veckan. Ett pass försöker jag hålla kring milen (men det håller på att utökas mot 15 km) men jag springer då löjligt långsamt. De två övriga är kortare och lite snabbare pass (snabbare med mina mått mätt då).

Ta itu med milen på det sätt som Oldboy föreslår. Om jag får tillåta mig att spekulera så tror jag att milen mest utgör en psykologisk gräns för dig. Springer du 5 km på en halvtimme så orkar du en mil bara du drar ned på tempot. Jag lovar! Orkar du inte, så ta en kortare gångpaus då och då. Men lockas inte att dra upp på tempot - låt det gå långsamt.

Fast du ska inte lyssna så mycket på mig i första hand, jag är nybörjare. :)

Lycka till!
Hanna
1981 • Växjö
#4
11 juni 2009 kl 09:12
Gilla
Jag började springa i slutet av mars efter en viktnedgång på 12 kg och efter två barn. Jag började också på 4,5 km efter tre gånger blev det 6 km och sen ökade jag efter några pass igen. Jag vill klara milen under 50 min 1/5-2010. Jag har tänkt lägga upp min träning så att jag lär mig springa så fort det behövs för att klara min miltid fast på kortare sträcka, sedan öka en km i taget i det tempot. Jag håller mig oftast runt sju km.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
11 juni 2009 kl 11:10
Gilla
Hanna, jag föreslår att du försöker närma dig från båda hållen! Spring då och då ett pass som är minst en mil långt, men långsamt. Småningom kan du börja höja farten på sista kilometern ibland. Sedan kaske öka på. Kroppen behöver vänja sig vid distansen också och det kan gå lättare om den får tid på sig. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.