Löpning Löparkompisar & kontakt 12 inlägg 3405 visningar

Prata joggning/löpning

1968 • Löndala
#1
1 september 2007 - 12:47 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej alla!
Jag har så mycket springfunderingar och frågor både vad gäller andras inlägg och mina egna träningspass. Har ingen i min omgivning som tränar löpning så jag vill bara babbla av mig så får jag se om någon hakar på.
Först och främst är jag jätteglad att jag orkat springa min första 6 k m idag. Hade flyt och kroppen jobbade av sig själv det var som om hjärnan bara hängde med liksom. Är det känslan som man får när kondisen börjar infinna sig? Är det så här det ska kännas?
För det andra har jagfunderat på inlägg där det står att nybörjare inte ska springa i backar för att undvika skador. Jag är livrädd för skador men backarna både långa, sega och många finns ute på mina springrundor vare sig jag vill eller ej. Därför har jag skyndat långsamt och inte ökat min sträckor alltför snabbt. Är det en bra strategi?
Sedan undrar jag om det finns "springklubbar" i Sverige som blåbär som jag kan vara medlem i, få prata träning med någon efter mina förutsättningar. Känner att jag är väldigt ensam med min träning och vet inte om jag gör "rätt" med träningen.
Ja det var allt för nu.
Ulrika
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
1 september 2007 kl 13:14 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Ulrika,
tror att de flesta här har många funderingar titt som tätt - kanon att kasta ur sig en fundering eller fråga - alltid nån som svarar.

Den känslan du beskriver är kanon. Men det är inte alltid (långt ifrån) som iaf jag får den där underbara känslan att kroppen springer av sig självt. Men när den infinner sig är det bara att njuta ... Då är löpningen som bäst.

Spring du i de backar som finns "i vägen". Hur göra annars som du själv skriver. Du kan givetvis undvika rena backpass, men spring i dem som han där uppe har lagt ut ...

Runners World hade ett ganska bra tips i förra numret angående skade-hantering/rehabilitering. Kommer inte ihåg exakt, men typ; "avbryt/ställ in träning om du känner smärta, vila tills smärtan är över". Om jag själv följde det rådet skulle antagligen antal skadefria pass öka och därmed den totala löpglädjen. (D.v.s. undvik att springa trots att du känner viss smärta - lätt sagt, svårare gjort ...)

Lycka till!
Visa Aikio
1967 • Ljungby
#3
1 september 2007 kl 18:22 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Ulrika
"springklubbar" i din närhet... Finns en i Älmhult, www.elmhultssportclub.com , Strömsnäsbruk har en som heter SK Graal , www.skgraal.tk , Markaryd www.markarydsfk.nu , finns säker fler. Skynda långsamt med träningen.
Marie S
1969 • Alnö
#4
1 september 2007 kl 18:49 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Ulrika!

Vad härligt att du nu fått uppleva hur det är då allt bara flyter på under ett pass. För mig är det tyvärr långt mellan gångerna som den känslan infinner sig, något som även Jonas verkar uppleva. Tillfredsställelsen av att spränga personliga gränser, som när du orkade springa 6 km, räcker dock för att jag ska vilja fortsätta träna.
Sedan jag läste tråden om Maffetone och att springa långsamt har dock de behagliga passen blivit fler. I söndags joggade jag 15 km för första gången och då var både löpturen och känslan efteråt, p.g.a. den personliga segern, underbar!

Angående backar så är det ju som du säger att de finns överallt. Jag tar det alltid lugnt, trippar upp med små steg för att orka resten av passet. Någonstans har jag också läst att det för att bygga kondidtion kan vara bättre att gå uppför en backe om det innebär att man orkar vara ute längre tid.

Precis som du har jag ingen att ställa alla frågor till utan läser allt som andra skriver i tidningar och i forum som detta. Jag hoppas att du frågar på och att fler "icke-elit" som jag själv också törs ställa frågor. (Är själv lite feg trots att det ju sägs att det inte finns några dumma frågor...)
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#5
1 september 2007 kl 19:38 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Ulrika!

Jag kan tänka mig att det är i närheten lika viktigt att fråga, prata och dividera om jogging som det är att utföra själva joggingen!

Själv har jag börjat känna som du, att jag nu bara springer på, endast min hjärna sätter stopp för hur långt jag går/joggar.

Jag har en liten historia om backar. I förrgår efter jag sprungit hade jag en ganska kraftig värk i benhinnor och vader. Dagen efter vid min morgonpromenad kändes det fortfarande rätt kraftigt och började oroa mig för att det skulle sitta i ett tag framöver. Ca 100 min in i promenaden stod jag nedanför Bananbacken - en slalombacke man åkte på när man var yngre - och tänkte att jag skulle testa ta mig upp! Jag gjorde allt i ett kör och efter ca 25 minuter var jag nere igen, jag hade överlevt den enormt branta backen(ingen störtloppsbacke dock hehe)! Vill du veta en rolig bieffekt? ALL min värk var borta och den har fortfarande inte gjort sig påminnd! Nu kanske jag bara svamlade men ska nog köra den här "medicinen" lite titt som tätt nu för det verkar göra underv(Ä)rk för mig ;]

Lelle
1968 • Löndala
#6
2 september 2007 kl 14:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack alla för era inlägg!!
Jonas: Kul att läsa om dina mål och din löphistoria:-)Lycka till på Stockholm marathon 2008. Kanske ses vi där 2009?
V.Aikio: Jag har kollat upp löparklubbarna du föreslog. Ska själv leta upp någon lite närmare.
Anne: Vad är Maffetone för något? Och Grattis!! till dina 15 km! Jag hör av mig i forumet när jag sprungit så långt...:-)
Lennart: Du är modig som utmanar smärtorna. Själv skulle jag nog inte våga göra så...

Ha det så bra
Ulrika
Marie S
1969 • Alnö
#7
2 september 2007 kl 20:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ulrika!

Ber om ursäkt om jag uttryckte jag mig fel/konstigt. Så många på forumet tränar så mycket och springer så fort och långt att jag knappt tordats yttra mig (har väl något komplex av nåt slag). Jag blev glad när någon som är mer på min nivå kom med ett inlägg d.v.s. du. Jag läser de flesta inlägg men frågor som jag kan relatera till är förstås mest givande så jag hoppas på fler inlägg från "icke-elit-löpare" som du och jag.

Angående Maffetone så finns ett inlägg som heter "Spring långsammare till högre pris!" och ett senare som heter "Maffetone uppföljning". Maffetone förespråkar att springa långt och med låg puls.
Innan jag läste dessa inlägg sprang jag alltid i det tempo jag ville kunna hålla under höstens mål: ett 10-km-lopp. Jag kan inte säga att jag nu kör enligt Maffetone men jag insåg att det kan finnas fördelar med att springa långsamt. Orkade inte mer än 8 km innan d.v.s. inte särkskilt mycket längre än dina 6 km :-) så 15 km tar du mycket snart om du vill.
1968 • Löndala
#8
3 september 2007 kl 19:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Anne!
Tack för informationen!
Jag läste på lite grand om Maffetone här på jogg.se och jag tycker det låter som något för mig!
Visserligen har jag nog tänkt i de banorna ibland ändå då jag bara springer långsam jogg bara för att jag tycker det är skönt helt enkelt.
Men, hur vet jag att jag blivit snabbare? Måste man märka det med pulsklocka? Eller bara genom att jag märker att det faktiskt går lite snabbare utan att jag blir tröttare? Är det så "enkelt"?
Hade du satt upp ett tidsmål först för ditt 10- km lopp innan du började träna? Jag gör nog tvärtom. Distans först innan jag stressar mig själv med att blanda in en klocka.

Oj, det blev långt detta med.

Ulrika
LenaSkimmer
1965 • stockholm
#9
4 september 2007 kl 06:54 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
hej Alla,
jag är en väldigt icke elitlöpare!
långsam men mycket för att jag oxå föredrar distans före klockan. här på siten vill man ju lägga in sina rundor så då ser man ju hur snabbt man springer. det är tufft men okej.

jag vill helst springa långt, länge, sen kanske jag kan springa snabbare,
testar att springa i backe nån gång i ånaden för att folk här säger att det äör bra för kondis o snabbhet..
Monkan
1970 • Skövde
#10
4 september 2007 kl 14:26 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hejsan!
Har löptränat en hel del och gjort en del framsteg. MEN just nu så känns allt bara tungt. Vet inte vad jag ska hitta på för att förbättra mig. Det här med lågpulstäning låter sååå långsamt, har en tendens till att vilja springa fort. Någon som har några tips?
Marie S
1969 • Alnö
#11
5 september 2007 kl 21:12 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej!

I hela mitt vuxna liv har jag gillat att springa under sommarhalvåret. Lufsat på 5-7 km någon gång i veckan när jag haft lust. För tre år som jag anmälde mig till ett lopp för första gången, Tjejmilen i Stockholm. Då var målet att orka springa hela vägen och jag hittade ett träningsprogram på Marathon.se som utlovade det om man följde programmet. Året innan hade jag fått en pulsklocka i födelsedagspresent och den började jag nu använda. Tränade tre pass i veckan och körde intervallträning för första gången i mitt liv. Började föra träningsdagbok. När jag märkte att jag blev bättre (bättre tid trots mindre ansträning, längre löppass) fick jag blodad tand.
I år följde jag samma löpprogram (fast sprang lite längre eller fortare) fram till ett 10-km-lopp i augusti där jag satte personligt rekord därefter hoppade jag på träningsprogrammet för "springa Tjejmilen lite snabbare" och började träna fyra pass i veckan. Det höll i två veckor. Nu är jag dunderförkyld och kan inte träna. Om jag försökt träna över min förmåga och fått nedsatt motståndskraft eller om dagisbacillerna är särskilt ilska i år vet jag inte.

Ulrika: Det låter jättebra att satsa på distans och inte så mycket på tid. Som du sjäv skriver märker du att du blir bättre genom att det går fortare och lättare.

Monkan: Wow, 15 mil löpning i augusti. Du ligger verkligen i! I din träningsdagbok står det "fartlek" och "lätt distans" så man kan tro att du redan tittar på något träningsprogram. Har du provat att följa något träningsprogram såsom det jag följde inför Tjejmilen? Det passar förstås inte alla att springa enligt ett schema, men för mig gav det verkligen resultat: Träningen blev också mycket roligare i och med variationen i tempo.

Eftersom jag just nu är dunderförkyld och inte kan träna kan man i och för sig undra om jag ska ge någon några råd. Kan någon tala om hur man gör för att hålla sig frisk? Janne W som tränar enligt Maffetone håller sig frisk det vet jag. Men har någon annan något tips?
1968 • Löndala
#12
8 september 2007 kl 12:57 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej igen!

Jaha, joggprat igen.
Idag sprang jag 6 km på 38.30. Jag kunde inte motstå frestelsen att ta tid fast jag bestämt mig för att inte göra det. Det var jobbigt hela tiden idag. Det regnade, blåste och var bara 11 grader varmt. Det konstiga är att när jag väl blivit varm kan jag öka och de sista 3 km sprang jag riktigt fort för att vara mig. 5km gick på 27 min, den sista km har långa och tuffa backar så jag blev duktigt trött, fick verkligen anstränga mig för att hålla tempot. Dagens träning var för mig lika mycket menatl träning som fysisk träning, att inte ge upp, att inte ge efter på farten fast men är dödstrött. Trots att det var segt är jag väldigt nöjd ialla fall.:-)

Slut på blåbärsprat!

Ulrika
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.