Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3999 visningar

Knäppa knän

1965 • Kungsholmen
#1
15 september 2009 - 16:17
Gilla
Jag har hela livet haft knäppande knän då jag sätter mig på huk etc och aldrig oroat mig för detta. Knäna har aldrig knäppt vid gång eller under löpning.

Men nu har jag sen 1-2 veckor tillbaka fått kraftigare o kraftigare knäppningar i höger ben under löpning.
Jag inga besvär i form av smärta eller liknande men knäppningarna är riktigt obehagliga. Det låter ungefär som om en kvist knäcks och personer omkring mig hör dessa ljud väldigt tydligt. Ljudet är obehaglit och gör det svårt att löpa obehindrat. Under en 5 km runda inträffar detta minst 7-8 ggr i stort sett bara i nerförslöpor. Frågan är om jag borde vila bort detta eller om det går bort av sig själv. Eftersom jag inte har ont är det frestande att fortsätta löpa men ljudet är så pass markant av det instinktivt känns fel att fortsätta.
Är det någon som känner igen problemet och kan ge mig råd?

Historiken är att jag normalt löper ca 10-15 km i veckan och under de sista 5-6 veckorna ökat på dosen till ca 25 km. Efter ca 4 v med ökad dos kände jag två små lätta knäppningar under ett pass. Jag tod det då lugnare 1 vecka och nästa pass knäppte det än mer, vilade 4-5 dar och idag knäpper den än värre.

Jag hade liksom lite tanken att springa Lidingöloppet nästa helg och efter dagens knäppa pass känns det helt fel, men om jag kan känna mig hyfsat säker på att det bara är ofarliga ljud så kanske man skulel våga?

Min egen teori är att jag fått en lätt förslitning i brosket i knäleden och att jag i nerförslöpor får en rörelse i knäleden som pressar kulan in/ut i leden så att ledvätskan orsakar detta ljud.

Jag har löpt kontinuerligt året runt i över 12 år men aldrig känt av något liknande.
1965 • Kungsholmen
#2
16 september 2009 kl 08:10
Gilla
Nu har jag iallafall bestämmt mig för att kurera mig med vila. Ingen löpning på 2 veckor till att börja med, sen får jag testa lite lätt lunk. Idag känns knäet riktigt sladdrigt även då jag går i trappor.
Frågan är om jag borde avstå mina dagliga 3-4km promenader också? Eller är det bara bra med lätt belastning för återuppbygga brosk etc?
1956 • Lund
#3
16 september 2009 kl 09:10
Gilla
Som fotbollsspelare i övre tonåren så hade jag liknande problem med "klickande knän" och var hos ortoped. Jag vill minnas att han pratade om ledmus. Ingen annan behandling gjordes och jag har av och till känt av samma sak genom åren. Senast i förra veckan när jag gick i trappan så kom klickljuden. Har då ansträngt knäna mer under en period.

När jag läser om ledmus på nätet, så låter det mer "allvarligt" än vad jag kan minnas att mina besvär har varit. http://www.netdoktor.se/traning-kost/?_PageId=363


Ett förslag är att du låter en ortped titta på dina knän. Kan vara bra som du säger, att prova med mindre belastning under en period men inte total avhållssamhet.

Lycka till.
1965 • Kungsholmen
#4
16 september 2009 kl 09:27
Gilla
Känns inte som ledmus passar riktigt på mig då jag hittils inte haft någon smärta alls.
Men du har nog rätt i att jag borde uppsöka någon slags expert (ortoped, sjukgymnast) för en bedömning.

Hur fungerar det med idrottsskador, måste man slösa bort en fm på vårdcentralens lättakut för att sen få en remiss vidare eller man man ringa direkt till en specialist?
Jenny
1975 • Bjärred
#5
16 september 2009 kl 09:44
Gilla
Har haft en del problem med mina knän och har även en del knäppande i knäna. Det underliga är att trots att jag har haft ganska ont i knäna i perioder pga Patellofemoralt smärtsyndrom, så gör i princip aldrig knäppningarna ont. Igår gjorde jag lite styrkeövningar bla bäckenlyft och hjälp vad det knäppte högt i knäna då! Men jag har lagt märke till att det knäpper alltid mer när jag sätter igång att träna eller trappar upp träningen.
Skriv gärna och berätta om du får något svar på vad knäppningarna beror på.
1956 • Lund
#6
16 september 2009 kl 09:46
Gilla
Jag vill minnas att det finns förslag på specialister på idrottsskador i Stockholmsområdet i några gamla trådar. Du kan leta i arkivet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.