Löpning Övrigt 62 inlägg 5380 visningar

Lösa hundar i spåret

Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#1
28 september 2009 - 14:50
Gilla
Ok.
Först vill jag bara säga det att jag själv är hundägare och älskar hundar.
Men vid flera tillfällen när ja löpt min runda så blir ja påhoppad av hundar.
Och inga små saker heller utan hyfsat stora saker schäfer 1 gång och 2 ggr har det vart större hundar.
Dock har dom inte bitit mig men vart och nosat på allra heligaste för att markera.
Även om jag inte är hundrädd så blir man rätt skitnödig när dom kommer fram.
Och kan bara tänka mig hur dom som är hundrädda skulle känna sig.

Nån som har nått tips hur man skall uppföra sig när man kommer springande?

Jag vill inte alls gnälla tycker hundar skall få va lösa och är rätt liberal och tror inte så mycket på förbud av alla slag men är intresserad hur man skall uppföra sig när man kommer springande mot en hund.
Kanske detta är fel forum men vi gör ett försök alla fall.

Vet inte hur ni funkar men stanna är förödande för mig ;)
Jag har ju en tid att slå på min runda och ingen hund skall komma i vägen för mitt lopp ;)

Äntligen måndag !!!
< < < 1 2 3 4 > > >
1980 • Mölnlycke
#21
29 september 2009 kl 12:06
Gilla
Hur vet jag att hundf*n är nyfiken? Jag vet med säkerhet att jag varken gett ägare eller hund tillåtelse att nafsa eller hoppa varför jag måste få värja mig.

Jag brukar i sådana situationer bli mer paralyserad än aggresiv; jag tycker att obekanta hundar är mycket obehagliga. Jag har dock krockat häl mot nos på en av två labradorer som med säkerligen var mer nyfikna än aggresiva men vägrade vända trots husses upprepade order. För att neutralisera situationen kan nämnas att jag inte siktade nämnvärt utan hunden drog sitt strå till stacken genom att flänga fram och tillbaka med huvudet samt att jag inte träffade hårt. Denna gång gav det dock önskvärd effekt.
1973 • Täby
#22
29 september 2009 kl 13:02
Gilla
Here we go again...
Lena M
1961 • Norrtälje
#23
29 september 2009 kl 13:24
Gilla
Som hundrädd och hundovan kan jag inte avgöra om en hund är nyfiken eller aggressiv. När en hund kommer springande emot mig och nosar, nafsar, hoppar eller bara springer vid min sida blir jag skitnervös, stirrig, rädd och vet inte hur jag ska bete mig. Ibland kan instinkten då vara att slå eller sparka efter hunden för att man desperat bara vill att den ska BORT!
Betyder det då, Henrik E, att vi som är rädda eller ovana inte ska springa i motionsspår?

Nej - jag ska aldrig behöva gå i närkontakt med en hund om jag inte själv har gett klartecken till det. Aldrig. Vare sig jag är rädd eller inte, vare sig jag är kennelägare eller allergisk eller vad som helst!

Hundar är underbara. Men människan rår.
Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#24
29 september 2009 kl 14:03 Redigerad 29 september 2009 kl 14:06
Gilla
Oj vad hände med min döda tråd ?? ;)

Kul att många skriver och tycker saker.
Det fanns en tråd om detta men den var från 2008 kändes som det behövdes en ny.

Det som hände mig var att ägaren ville att jag skulle stanna men ni som springer vet ju hur jävla viktig den tiden i spåret är ..sabba det är som att kasta en sjukt god middag i soporna för att gå till lokala pizzerian.

Vad jag ville med denna post om nån hade nått knep ..men skall försöka att inte titta så mycket och bara löpa på ..
I mina fall handlar det inte om att hunden är nyfiken utan att skydda sin husse dvs markera .
Och kan ju säga att jag inte upplever det så jättefarligt men nog fan blir man spakis.
Kan ju bara tänka mig hur dom som har hundskräck känner dom lär ju lätt få kasta sina kalsonger efteråt ..

Jag springer inte mina hundar just för jag vill inte avbryta min löpning för att man har lösa hundar i spåret och min har jag kopplad.
1978 • Malmö
#25
29 september 2009 kl 14:04
Gilla
Lena M: Om du smäller till en hund för att du är rädd så märker man det som hundägare. Om du gör det för att du är dum i huvudet och tycker att det är fritt fram att misshandla djur så märker man det också. Tro mig, jag har sett båda delar. För övrigt Lena, var någonstans har jag skrivit att det är OK att låta sin hund springa och jaga joggare? Jag kan ställa frågan till dig Lena om du tycker att det är OK att alla som är rädda för hundar ska få gå fram och slå och sparka på vilken hund de vill, men eftersom du inte har påstått det tänker jag inte göra dig ansvarig för något sådant heller.

MEN jag kan samtidigt tycka att folk får ta ansvar för sina egna fobier. Att råka ut för en hund som de facto är aggressiv och ute efter att skada dig som människa är försvinnande liten. Aggressiva människor däremot det träffar man titt som tätt. Dock blir halva befolkningen helt plötsligt hundrädd så fort diskussionen om lösa hundar dyker upp. Om det beror på att hundfobiker dras till dylika debatter eller om det är ett billigt retoriskt trick vet jag inte, förmodligen en blandning.

Men som Henrik P antyder så är diskussionen gammal och vill man sitta och reta upp sig framför datorn så kan man bara söka på ämnet här i forumet.

Jag kan bara säga att hundar ska hållas under uppsyn och precis som Lena säger ska ingen tvingas in i ett möte som de inte önskar. MEN ibland inträffar situationer som man helt enkelt inte kan ha kontroll på (kan t ex vara en joggare som kommer springande som man inte ser och som kommer inom koppels längd) och den som OPROVOCERAT sparkar på min hund bör vara beredd på att byta till sprint omgående.
1980 • Mölnlycke
#26
29 september 2009 kl 14:13
Gilla
... och vem talar om att OPROVOCERAT sparka eller slå?
1978 • Malmö
#27
29 september 2009 kl 14:33 Redigerad 29 september 2009 kl 14:39
Gilla
Henrik H: Ingen här och det är därför jag inte pekar på någon. Dock vet jag att det sker och det kommer upp i många trådar här på forumet att folk verkar tycka det är OK. Sedan finns det folk som tycker det är en provokation i sig att det över huvud taget finns en hund på motionsspåret.
1960 • Kungsholmen
#28
29 september 2009 kl 14:38
Gilla
Faan vad ni svär !
Vad är farligast ?
1, lösa hundar
2, svininfluensa
3, cyklister
Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#29
29 september 2009 kl 14:40
Gilla
Lösa hundar som vill tugga på mig ;)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#30
29 september 2009 kl 14:40
Gilla
Jag tror det är farligast att med en aktiv svininfluensa i kroppen vara ute och springandes jaga lösa hunder mitt i en snabb cykelklunga!
1978 • Malmö
#31
29 september 2009 kl 14:44
Gilla
Rolf: 4. Barnvagnar i bredd.

Eller egentligen:

1. Hål i asfalten
2. Trädrötter
3. Fritt springande barn

Svininfluensa kan man ju vaccinera sig emot :D Och cyklister kan man ta rygg på (de ser alltid lika besvärade/förvånade ut).

2006 • Alingsås
#32
29 september 2009 kl 15:12
Gilla
skulle ngn slå eller på något sätt skada på min hund så kommer jag att försvara den med mitt liv.den tillhör min familj så......

däremot måste vi hundägare ta ett lite större ansvar för hunden genom tex koppla den i närheten av andra människor ellr genom att hålla i hunden på annat sätt
Leif A
1946 • Sigtuna
#33
29 september 2009 kl 15:15
Gilla
Henrik E m fl..
Nej jag menar inte att man ska sparka en hund. Det är misshandel och inget man ska syssla med medvetet. Däremot att knäa en hund som hoppar mot ansiktet är en helt annan sak. Mer att jämföra med en hård knuff för att markera för hunden att den gjort något dumt. De två tillfällen jag gjort det har ägaren stått 15-20 m bort och tittat på!
Och nej jag är inte hundrädd. Tvärtom, jag är uppvuxen med hund modell större och har dessutom haft anledning att jobba ihop med försvarsmaktens bevakningshundar. Om någon av dem hoppat upp på obekanta hade både hund och förare tagits ur tjänst på stubinen. Uppfostran gäller båda!
Och nog är cyklister en större fara för oss löpare än hundar men den är lättare att hantera
1980 • Mölnlycke
#34
29 september 2009 kl 15:22
Gilla
Till cyklisternas försvar så brukar de sällan ta sikte på en löpare och väja i sista sekund bara för att de är lekfulla eller nyfikna.
1980 • Mölnlycke
#35
29 september 2009 kl 15:25
Gilla
Mattias: du lägger nog energin bättre på att se till att den håller sig i schack. Att någon oprovocerat skulle skada hunden är då givetvis oförsvarbart. I övrigt är det väl inte svårare än att hålla sig till rådande lagar och förordningar.

Som nybliven far ryser jag dock vid tanken på Lars historia.
Sven Andersson
1966 • Kista
#36
29 september 2009 kl 15:35 Redigerad 29 september 2009 kl 15:49
Gilla
Mattias, vill du syna fängelsecell inifrån så vassegod. Att slå en människa, som inte är självförsvar => fängelse/böter. Att freda sig mot hund som springer mot en/efter en => ingenting.

EDIT: Och just detta tycker man ju borde verka som en morot för hundägare att verkligen se till att inte hunden hamnar i en sådan situation. Ett enda utfall från "älsklingen" efter kanske 5-6 års exemplariskt lugn kan medföra i värsta fall skadestånd och åtal, eller kanske "bara" dom om munkorg, eller kanske avlivning av hunden, och stämpel som inkompetent hundägare. Kanske grannosämja.
Ava
1958 • Lindome
#37
29 september 2009 kl 15:41 Redigerad 29 september 2009 kl 15:40
Gilla
Henrik E: "Och cyklister kan man ta rygg på..." - *asg*
1978 • Malmö
#38
29 september 2009 kl 16:02
Gilla
Sven: Jag kan redan nu påstå att jag "svårligen kunde besinna mig" eller vad det heter i lagtexten. Sedan får man nog säga att det säger mer om dig än Mattias att du läser in misshandel när Mattias säger att han skulle försvara den med sitt liv. Personligen skulle jag kvarhålla personen tills polisen anlände. För du tror väl ändå inte att lagen säger att man utan påföljd får plåga och misshandla djur?

Det är lustigt att det är ingen hundägare här som anser något annat än att hundar ska hållas kontrollerade men det finns en massa väldigt arga personer som verkar tro att vi inget hellre vill än att våra husdjur ska få förgripa sig på vem som helst, när som helst.
1980 • Mölnlycke
#39
29 september 2009 kl 16:05
Gilla
Henrik: vi pratar fortfarande om att värja sig för "nyfikna" hundar, inte spontan hundmisshandel. Apropå retorik, alltså.

Kärnfrågan är huruvida man med *våld* kan/bör/får värja sig mot hundar som *oinbjudet* tränger sig på löpare.
Lena M
1961 • Norrtälje
#40
29 september 2009 kl 16:28
Gilla
Som fobiker TAR man ansvar för sin fobi.
Jag sprang aldrig någonsin ensam i motionsspår, det vågade jag inte, pga av alla lösa hundar. Och eftersom det finns fler människor som har sina hundar lösa än det finns hundfobiker så tillhör motiosslingorna de förstnämnda och de sistnämnda tar sitt ansvar och stannar inne.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.