Löpning Övrigt 62 inlägg 5398 visningar

Lösa hundar i spåret

Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#1
28 september 2009 - 14:50
Gilla
Ok.
Först vill jag bara säga det att jag själv är hundägare och älskar hundar.
Men vid flera tillfällen när ja löpt min runda så blir ja påhoppad av hundar.
Och inga små saker heller utan hyfsat stora saker schäfer 1 gång och 2 ggr har det vart större hundar.
Dock har dom inte bitit mig men vart och nosat på allra heligaste för att markera.
Även om jag inte är hundrädd så blir man rätt skitnödig när dom kommer fram.
Och kan bara tänka mig hur dom som är hundrädda skulle känna sig.

Nån som har nått tips hur man skall uppföra sig när man kommer springande?

Jag vill inte alls gnälla tycker hundar skall få va lösa och är rätt liberal och tror inte så mycket på förbud av alla slag men är intresserad hur man skall uppföra sig när man kommer springande mot en hund.
Kanske detta är fel forum men vi gör ett försök alla fall.

Vet inte hur ni funkar men stanna är förödande för mig ;)
Jag har ju en tid att slå på min runda och ingen hund skall komma i vägen för mitt lopp ;)

Äntligen måndag !!!
< < < 1 2 3 4 > > >
Sven Andersson
1966 • Kista
#41
29 september 2009 kl 16:39
Gilla
Nej, Henrik E, jag sa att man får helt utan påföljd freda sig mot hundar. Lägg inte ord i mun min.

Det är lite lustigt att hundägarna här som uttalar sig verkar vara rätt skötsamma men lik förbannat är var och varannan hund okopplad både i spår och på allmän plats. Det är väl alltid "nån annan". Jag tycker att de skötsamma hundägarna har ett litet ansvar också att resonera med de som inte riktigt klarar av sitt hundägarskap, och det ansvar som medföljer.
1978 • Malmö
#42
29 september 2009 kl 17:00
Gilla
Sven: Läs vad du själv skriver och förklara sedan hur du menar att Mattias skulle hamna i fängelse som en påföljd av att du fritt får värna dig mot djur. Det finns ju ingen logik alls i det resonemanget.

Sen får du ju tycka vad du vill angående att hundägare har ett kollektivt ansvar för alla hundars uppförande. Gäller det alla bilister, cyklister, gångtrafikanter, personer med barnvagnar, barnföräldrar m fl också eller? Jag tycker ALLA har ett ansvar för att ta en dialog med den som uppför sig illa eller inte visar respekt för sina medmänniskor.
1978 • Malmö
#43
29 september 2009 kl 17:09
Gilla
Lena M: Jag tycker verkligen att det är tråkigt att din fobi gör att du inte kan ta dig ut i motionsspåret och jag uppskattar att du har förståelse för att samhället i sig inte ska behöva anpassa sig efter just dig. Samtidigt gör det även mig en aningens förbannad att det finns hundägare som släpper sina hundar lösa utan kontroll på sådana platser där hundar ska hållas kontrollerade med påföljden att personer som du inte ska kunna nyttja löpspåren.
Sven Andersson
1966 • Kista
#44
29 september 2009 kl 20:07
Gilla
Henrik E: Nej, det finns ingen logik i det, så jag begriper inte varför du blandar in nåt sånt påstående. Ditt sätt att argumentera är riktigt fult när du lägger ord i andras mun. Bye.
1978 • Malmö
#45
29 september 2009 kl 20:48
Gilla
Sven: Mattias säger att han skulle försvara sin hund varpå du skriver att han skulle få "syna fängelsecell inifrån" som följd av sitt agerande då det ger fängelse/böter om man slår en person annat än i självförsvar. Kan du inte snälla förklara hur det ska tolkas. Mattias säger aldrig att han ska slå någon, utan att han ska försvara sin hund. Du säger att han därav kommer att åka i fängelse eftersom det är följden av misshandel. Om du inte kan stå för det du skriver kanske du inte ska skriva det till att börja med. Och visst hej då på dig!
1968 • Eskilstuna
#46
29 september 2009 kl 21:14
Gilla
Efter ett på hopp av hund under löpning så införskaffade jag en
Blast 950 stun gun liten o nett att ha med .. har nytjat det både på galen hund samt tykig husse. http://www.defendingwomen.com/forum/item/70
Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#47
29 september 2009 kl 23:36
Gilla
Jisses haha

Nej har ju en teleskopbatong men tänkte den får nog ligga hemma :P
2006 • Alingsås
#48
1 oktober 2009 kl 10:41
Gilla
den här debatten börjar gå över styr tycker jag. vi hundägare får ta ansvar helt enkelt.............sven andersson jag tänker inte sitta i fängelse men om du oprovocerat skulle slå min hund eller på ngt annat sätt skada min hund så e det ju du som är brottlsing..det var så jag menade...

Sven Andersson
1966 • Kista
#49
1 oktober 2009 kl 10:57
Gilla
mattias lindh: Och jag skrev inte något om oprovocerat våld mot din hund.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#50
1 oktober 2009 kl 11:05
Gilla
Läste denna tråd för första gången.
Och för första gången här på JOGG blir jag mållös:-)
vet inte om jag kan kalla tråden direkt underhållande men mer som en stand up comedy.
Allvarligt talat. Själv får jag vara oändligt tacksam att jag aldrig någonsin blivit påhoppad av en enda hund fast det är en armada med lösa hundar (trodde det alltid var koppeltvång på alla motionsspår) i Enstaspåret bitvis.
Hunden stannar tvärt och blickstilla och vänder på huvudet så fort den får syn på mig runt hörnet så jag är nog lyckligt nog totalt ointressant för alla hundar. Av alla sorter.
Kanske för att man ser så bonkad och mosig ut när man fått upp farten i spåret...som Gollum;-)
1973 • Oskarström
#51
2 oktober 2009 kl 01:15
Gilla
Om jycken jagar mig så brukar jag vända och springa rakt på husse/matte..........dom fattar, jag lovar, har testat flera gånger.
Visa hundar blir tydligen lite aggresiva av detta (skratt), men jag har inte träffat någon sådan hund än.
LÖPARSPÅR TILL LÖPARE, HUNDRASTGÅRDAR TILL HUNDAR!!!
1981 • Jönköping
#52
2 oktober 2009 kl 21:18
Gilla
Det största problemet med hundar är att när saker och ting händer så sker det på kollisionskurs, det sker så plötsligt när en hund hoppar på en löpare att man inte är beredd. Chocken av att plötsligt bli påhoppad gör att man försvarar sig, det är en naturlig urinstinkt som finns inmatad i hjärnbalken, skulle en hund hoppa på för att vad den tror leka försvarar man sig på grund av rädslan av att blivit överfallen.

Diskussionen här handlar väldigt mycket om två separata sidor av samma mynt, den ena sidan som känner sina hundar och vet med sig att den aldrig skulle göra något dumt och bara vill leka mot den sidan där man som löpare känna till det när man i ögonblicket blir överfallen.

Ett vanligt fenomen att "jag gör aldrig fel, det är alla andra ..." eller som i trafiken, "det är alla andra som bryter mot lagen, inte jag...". Visst 9 fall 10, 99 fall 100 är hunden bara på lekhumör, men hur ska man veta det när man i sin egna värld filosoferar över gruset fras, lövens skiftning, veta att hunden bara vill leka och inte är aggressiv. För den som får hunden på sig så är det ett överfall.

Nu har jag inte hund själv, men skulle jag ha det skulle jag aldrig springa med den löst i områden där jag vet folk rör sig. För hur ska jag kunna veta vem som är totalt livrädd för hundar och inte.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#53
2 oktober 2009 kl 21:30
Gilla
Håller med Robin!
Kunde inte sagt det bättre själv.
Jag har haft ju haft hund själv, en jättefin schäfer men även om han var väluppfostrad så vet man aldrig vem hunden möter. Sedan brukar ju många vara exceptionellt rädda för lite större hundar så jag hade alltid Gormis kopplad där det överhuvudtaget fanns folk.
Åkte långa vägar rakt in i skogen och även till brukshunds platser och då var det tvärtom. Inte en tanke på kopplad hund. Allt beror på sammanhanget;-)
Bob Johansson
1968 • Hindås
#54
3 oktober 2009 kl 02:57
Gilla
Jag håller med Daniel Ståhl.
Det är din upplevelse vid "attacken" som räknas. Inte hundägarens upplevelse.
Känner man sig hotad försvarar man sig.
Fast hoppar en hund på mig vågar jag inte göra nått, då jag ej är psykolog över hundar och tror helt enkelt jag skulle förvärra situationen med eventuell attack.
När jag själv springer och ska springa om en annan löpare framför mig försöker jag ej skrämma framförvarande löpare.
Men det är svårt, än värre när man springer om löpare med hörlurar i örat.
Innan jag börja springa, för dryga 3 år sedan var jag lite rädd för hundar, nja snarare stor respekt då de är lösa och långt från ägaren.
Så jag har blivit påhoppad massor av ggr i början och en gång blev jag skiträdd, sprang för livet.
En stor jäkla schäffer hoppa upp bakom mig och efter 100 meter idiotrusch och panik skriker ägaren att det bara är en valp som leker...
...Det var antagligen världens största valp.
Jäklar vad arg jag var den gången och skrek saker som ej ska nämnas här.
Den upplevelsen ska INGEN behöva uppleva.
Men ju mer jag springer möter jag mer å mer hundar, och faktiskt numera är jag inte rädd längre.
Jag tänkte jag har rätt att vara här jag med.
Och tror dessutom i och med att jag ej är rädd utan bara springer på utan att bry mig om hunden, slutar hunden att bry sig om mig.
Och jag tror jag besvarat "JOHNNY HOLMQVIST" på hans fråga som faktiskt var anledningen till att han starta denna tråd?!.
Och jag tackar alltid en hundägare som tar till sig hunden när jag passerar.
Det om det å ut å spring. Varje pass behöver ju inte vara mot klockan?
Fast jag vet, just den dag man satar på rekord och det gått ruskigt bra å en hund som sabbar rytmen kan ju knäcka än.
Se det då positivt, att den jäkla hunden kosta på dig rekordet, men jag ska minssan komma tillbaka imorn igen å då jäklar...;-)
Mvh Bob Johansson.

1943 • Täby
#55
3 oktober 2009 kl 14:21
Gilla
@Charlotta
Du skrev
"Själv får jag vara oändligt tacksam att jag aldrig någonsin blivit påhoppad av en enda hund fast det är en armada med lösa hundar (trodde det alltid var koppeltvång på alla motionsspår) i Enstaspåret bitvis."

Ordet "bitvis" passar bra för dessa hundar.
1955 • Sandviken
#56
3 oktober 2009 kl 18:39
Gilla
Har sprungit i princip dagligen sedan 1965 och endast en gång råkat ut för otrevliga hundar, det var i Spanien 1975. Men då genade jag över en gård eftersom vägen inte kunda användas just där.

Är jag unik eller har jag bara haft tur?
Fast jag måste erkänna att det var lite otrevligt.
Sessan.E
1967 • täby
#57
3 oktober 2009 kl 18:53
Gilla
Johnny : Ignorera hundar du möter, titta rakt fram, spring på, skulle hunden komma fram mot dig så gör som någon föreslog - Spring mot ägaren och vråla som en tok att hunden ska vara kopplad i motionsspår !!!

Hundar ska vara kopplade i motionsspår och när jag springer med mina två rottweilers så är de kopplade MEN allt som oftast så blir vi påhoppade av div hundar som bara vill leka ( enl husse eller matte ) Jag brukar då svara att om husse eller matte vill kan jag släppa lös mina aggressiva hundar så alla kan leka och ha det kul. ( Här kan nämnas att än har ingen nappat på det erbjudandet *ler*)

När jag som ensam tjej springer i motionsspår ( ibland utan elbelysning på kvällarna ) så är mina hundar en källa till trygghet för mig och därför kommer de att följa med under mina löprundor MEN de är alltid kopplade eller när jag springer i skogen så går de under kommando och springer på var sin sida om stigen jag springer på. När jag möter någon så lägger jag ner mina hundar med kommando, kopplar och kan numera göra allt utan att tappa märkbart i tempo ( kanske säger mer om mitt tempo än om min skicklighet i ämnet *garv*)

När det gäller debatten "sparka eller slå hundar " så tänker jag inte lägga mig i den. Jag tänker som så att om någon skulle sparka eller slå mot mina hundar så skulle jag tänka att här var det någon som blev rädd och att jag då har misslyckats att vara en god ledare för mina hundar genom att alltid se till att de vistas i en säker miljö.

Ha det skönt i löpspåren och träna lugnt

/ Sessan
1972 • Partille
#58
3 oktober 2009 kl 22:41
Gilla
HG du är inte unik. Hundar känner av om folk är rädda. Vissa hundar skall då fram och trösta/skydda. Det går tyvärrr inte.
1955 • Sandviken
#59
4 oktober 2009 kl 02:07 Redigerad 4 oktober 2009 kl 02:08
Gilla
svar på min fråga högre upp.... nej jag är inte unik som inte råkar ut för aggresiva hundar. har vuxit upp med hundar och sedan haft hundar till för ett par år sedan så min hundvana gör att det inte är några problem vid hundmöten.

Men att många upplever ett hundmöte som hotfullt och kanska alla möten som hotfulla är i sej själv ett svårt problem. Har bekanta som alltid känner sej hotande av mötande hundar. Då jag ibland mötte dem med mina två var det inga problem, frågade ibland.... att du vågar springa för bi mej nu...
fick ofta svaret det är ju Laura och Ruupie..... ja detta visar att det okända skrämmer och de man känner inte hotar.

Vi får acceptera att detta med hundmöten alltid är en stor skräck för många som vi hundägare och hundälskare inte kan göra något åt. I ett område jag tränar i finns det tidvis massor av huggorm och då vet jag personer som inte sätter sin fot där. Den största fobin i sammhället är faktiskt duvskräck, att gå över ett torg med duvor är då inte möjligt.

Så allt man kan göra som hundägare är att vara försiktig och även försöka på håll läsa ut hur de mötande kan tänkas uppleva hundmötet. Springer man sedan om någon med hund är det inte fel att ropa till i förväg så både ägaren och hunden är berädda på detta. likaså om man skall passera någon som går mitt i spåret då man kommer bakifrån med sin hund.

Så visar man hänsyn från båda håll behövs inte en sådan här lång tråd.
Hundarna lever i samhället med oss och de kommer alltid att finnas här,
aggresiva hundar finns men dem möter man sällan i ett motionsspår. Hundar är lekfulla och nyfikna, det skapar problem för många hundrädda.

Själv saknar jag mina två löparkompisar.
Sebastian Lundqvist
1988 • Hägersten
#60
23 oktober 2009 kl 20:00
Gilla
i motionsspåren skall hundarna vara kopplade!!. punkt slut..
hundägare som är ute och går/springer i Ågesta är vääldigt dåliga på det där. man får stanna upp tills man passerat dem.. och Då är man mest irriterad och sur. spec när man vill spetsa PB tex.

det är svårt att helt ignorera när man är hundrädd.
spec större hundar.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.