Löpning Skador & Rehab 44 inlägg 9118 visningar

Få bort benhinneinflamation?

William Johansson
1994 • Knivsta
#1
8 november 2009 - 00:16 (Redigerad 9 november 2009 - 17:41)
Gilla
Hej!

Jag har haft benhinneinflamation sedan mars i år. Problemet började efter att jag hade ökat träningsdosen väldigt fort och jag sprang mycket på asfalt. Jag hörde att bättre skor (med pronationsstöd i mitt fall) och formgjutna ilägg skulle lösa problemet på nolltid så jag skaffade det. De som jobbade i skoaffären sa att jag skulle kunna börja springa efter några dagar utan problem. Efter ungefär en vecka började jag springa igen, den här gången på bark i elljusspåret, men problemet kom tillbaks direkt.
Jag har vid flera tillfällen försökt springa igen, men det har slutat likadant, problemet har kommit tillbaks snabbare och snabbare för varje gång jag försöker.
Igår försökte jag igen. Jag värmde upp genom att gå raskt i ca en kvart innan jag började rundan på ca 1,5 km i elljusspåret. Under själva löpningen och den efterföljande stretchen kände jag ingenting, men när jag kom hem började det göra ont igen.

Jag tränar vadpress 2 ggr i veckan på gym och jag stretchar den inre och den yttre vadmuskeln samt framsida skenben. Idag köpte jag även en balansplatta som jag tänker stå på några minuter varannan dag, då jag har hört att det ska kunna hjälpa mot benhinneproblem.
Jag har gått upp väldigt mycket i vikt (runt 10 kg) det senaste halvåret pga att jag växer väldigt mycket just nu, kan det vara anledningen till problemet?

Väldigt tacksam för hjälp och råd om vad jag mer kan göra.

Mvh William

Edit: En annan konstig sak som jag kom att tänka på nu är att smärtan har bytt ben. I början var det enbart på vänster ben, men i somras efter en löptävling i skolan fick jag ont höger också. Efter någon månad hade smärtan i mitt vänstra ben avtagit väldigt mycket, kan det vara så att jag har "sprungit igenom" problemet på vänster ben? Är det så blir jag väldigt glad :)
< < < 1 2 3 > > >
Cathrine
1966 • Enskede
#21
9 november 2009 kl 09:08
Gilla
Jag blev också opererad tillslut efter att ha haft problem med benhinnorna i flera år. Det är nu 16 år sedan operationen genomfördes och jag har aldrig haft några mer problem. Innan operationen försökte jag med allt utan resultat. Så om inget annat hjälper så kanske operation är en lösning.
Per K
1974 • Västerås
#22
9 november 2009 kl 14:53
Gilla
William.
Det gick gradvis bättre, kan inte minnas exakt, men ganska fort gick det till en punkt då det inte blev värre i vart fall. Även i dag finns ju en viss ömhet om jag trycker, men inget som stör vid löpning (återigen peppar, peppar). Men jag glömde tillägga att jag då även kortade ned mina pass, sprang alltså fler men färre pass. Sen beror det kanske på vilka mål man har, jag har för närvarande en veckodos på ca 3 mil, vet ju inte hur benen skulle tåla större volymer eller en ordentlig satsning.

Jag har en kompis som följde detta tips i somras och som ganska så fort blev bättre. Samtidigt är det ju inget råd man vill vara ansvarig för, har läst Evas historia och man vill ju inte bli medskyldig till sådant... =)
Orsaken till benhinnebesvär skiftar nog mycket från individ till individ, därför finns det väl heller ingen universallösning.
William Johansson
1994 • Knivsta
#23
9 november 2009 kl 17:35
Gilla
Per: Jag tror jag ska försöka springa mig igenom det, hoppas det funkar! Jag planerar inte att springa överdrivet mycket, upp till 3 ggr i veckan, dock ganska långa distanser. Operation ser jag som den absolut sista utvägen. Blev din kompis helt bra?

Imorgon ska jag som sagt till idrottsläkaren, hoppas han har någon bra lösning på problemet. Uppdaterar imorgon!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#24
9 november 2009 kl 18:10
Gilla
För mej var aldrig träningspassets längd problemet, utan att jag ville träna ofta, försökte jag springa varannan dag, gick det ofta bra 5 gånger, 6:e gången gjorde det ont, och man vilade en vecka eller två, började om med samma resultat, sen lärde jag mig att 6:e träningspasset låter jag bli, och det blev lite extra vila istället, man kunde ju cykla eller göra något annat som träning istället för att provocera benhinnorna. Senare blev det en del marathonlopp, men det blev aldrig ont under något lopp, konstigt nog. Jag försökte vid ett tillfälle att springa 1 km 10 dagar iföljd för att se hur benhinnorna reagerade, det blev ont efter 9:e dagen. 9 km sammanlagt, och jag som kunde springa ett marathonlopp utan att få ont, mycket konstigt tycker jag.
Henning Looström
1973 • Lund
#25
9 november 2009 kl 21:08
Gilla
Håller tummarna för ett bra besök hos läkaren.
Skriv upp i förväg vad du skall komma ihåg att fråga och anteckna gärna lite när du är hos läkaren så att du inte glömmer vad han/hon säger!!
Rapportera gärna efter besöket!

Hade själv mycket besvär med benhinnorna för ett år sedan när jag försökte lära mina fötter ett tydligt framfotsteg... Försvann på ett par veckor när jag återgick till mitt vanliga mittfotsteg. Vet att jag läste om benhinneproblem i Lore of running och att man bla skulle försöka se om man gjort någon stor förändring i sitt träningsupplägg. I mitt fall var det solklart. Jag är lite tveksam till Kenneths råd att kasta pronationsstöden och byta steg mitt i ditt akuta skede. Jag är också mycket tveksam till medicinering med antiinflammatorisk medicin för din del. Om man är 15 år och har så ont att man inte kan springa utan medicinering skall man kolla upp det jäkligt noga innan man börjar ordinera sig själv läkemedel. Gör som doktorn säger! Hey, du har ju inte ens vuxit färdigt än! Var rädd om benen så att vi inte måste kalla dig Crookshanks eller Krumben eller vad det nu är katten heter om några år!
Daniel A
1975 • Uppsala
#26
10 november 2009 kl 10:16 Redigerad 10 november 2009 kl 10:26
Gilla
Jag har också problem med onda smalben. Min naprapat konstaterade stelhet i djupa vadmuskeln, och ordinerade daglig soleuspressur.
http://www.hemovningar.se/hem/oevningar/underbenfot/benhinnebesvaer/3-soleus-pressur.aspx

Tryck tummarna 20 sekunder rakt ner i muskeln någon centimeter bakom skenbent och böj foten samtidigt fram och tillbaka. Jobba så hela vägen ner mot fotknölen, centimeter för centimeter. Stelhet i muskler i underbenen gör att deras dämpningsförmåga avtar och belastningen på benhinnor ökar. Kanske kan vara något för dig? Tänk på att springa avslappnat i underbenen.

Också viktigt med bra stabilitet i bål/höft. Träning av gluteus medius kanske ger något.
http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/gluteus-medius.htm
http://www.coopersguns.com/videos/core-exercises/clam-level-1/

Edit: ´.../underbenXXfot/...´ ska det vara i första länken, men byt ut ´X´ mot ´-´
Magnus M
1970 • Järfälla
#27
10 november 2009 kl 10:45
Gilla
Hett tips, som har funkat både för mig och mina vänner; Korta ner löpsteget!! Jag har haft problem med mina benhinnor, från och till i snart 20 år och har även opererat båda benhinnorna vid 2 olika tillfällen. Det gav bara en tillfällig förbättring. Satt o tittade på ett maratonlopp för något år sedan, killen som vann sprang med ett extremt kort löpsteg. Jag tänkte att det där måste jag prova och det har funkat sedan dess. Vid någon spurt har jag tyvärr ökat längden på steget och känt av lite då men det går snabbt över när jag vet vad som måste göras: KORTA NED LÖPSTEGET!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#28
10 november 2009 kl 10:58
Gilla
Anders, det där var intressant!
Måste korrigera mig från tidigare inlägg där jag skrev att jag aldrig haft egentliga problem med benhinnorna. Det har jag, när jag började springa på asfalt. Men det berodde på överansträngning av Soleusmuskeln och botades med bättre stretchning samt excentriska tåhävningar (och en omgång rejäl massage men det var nog en bonus). På den tiden sprang jag med sedvanlig hälisättning och rätt låg stegfrekvens.

Nu har jag ett kortare steg. De händer att jag känner av benhinnorna i början av ett pass men det försvinner snart. Soleus har jag aldrig problem med. Men jag stretchar efter varje pass, både inre och yttre vadmuskeln 1 minut vardera, dessutom quadriceps. Sedan inte mer, utom kanske gluteus maximus eller vad den heter som gör ont mitt i skinkan när jag kört mångsteg mm i löpskolning.
William Johansson
1994 • Knivsta
#29
10 november 2009 kl 17:21
Gilla
Man tackar för kommentarerna! Jag ska prova att korta ner mitt löpsteg och massera vaden. *håller tummarna för att det fungerar*

Jag var hos idrottsläkaren idag. Han sa att jag inte skulle springa i kuperat och inte i elljusspåret, då det är sågspån där och alldeles för mjukt så foten sjunker ner. Han jämförde det lite med att springa barfota på en sandstrand. Han tyckte att jag skulle börja springa på platta, ganska hårda, skogsstigar och grusvägar, men absolut inte asfalt.

Mitt baksida lår var ganska stelt och det behövde stretchas mycket. Jag skulle också stretcha de andra musklerna i benen. Han sa att jag skulle gå till en sjukgymnast här på orten som ska visa mig lite olika stretchövningar. Han skickade oxå en remiss till akademiska sjukhuset för en röntgen på mitt ben, mest för att utesluta stressfraktur. Dock var det inte så troligt att jag hade någon stressfraktur, men man vet ju aldrig.

Jag skulle ägna mig åt alternativa träningsmetoder såsom styrketräning på gym, cykling och simning. Balansplattan skulle jag ta det lungt med i början tyckte han, så jag inte överbelastar musklerna i underbenet. Vulcanskydd hade funkat för många enligt han, så jag ska nog köpa ett par såna. Någon som vet om man kan köpa såna på någon stor sportkedja t.ex. stadium eller intersport?

Hoppas jag får bort det här eländet nu :)
1982 • Gnesta
#30
10 november 2009 kl 20:54
Gilla
http://sport.rehband.com/Products.aspx?m=4544&a=24264

Köpte mitt på intersport för 200 om jag inte minns fel.
1971 • Malmö
#31
10 november 2009 kl 21:12
Gilla
Håller med om att kortare löpsteg gör under, både mina vadproblem och benhinneproblem blev mycket bättre när jag drog ner på steglängden.

Oldboy
1952 • Danderyd
#32
10 november 2009 kl 21:59
Gilla
William, stressfrakturen syns inte på röntgen! När läkningen kommit igång kan man däremot se den nya vävnaden som en tunn linje, minns inte hur lång tid det tar innan det blir synligt men du har ju haft problem i flera månader. Men innan du ev. går på röntgen ska du nog undvika allt som gör ont ett par veckor.
William Johansson
1994 • Knivsta
#33
11 november 2009 kl 18:34
Gilla
Så, nu kom jag precis in från en liten, liten löprunda. Tog jättekorta steg, och jag känner ingenting i benen än :) sprang dock extremt sakta, men det kommer jag göra nu i början tills jag känner att smärtan är helt borta.
1971 • Malmö
#34
11 november 2009 kl 19:16
Gilla
Lysande!! Lycka till!
Augusta
1982 • Stockholm
#35
11 november 2009 kl 20:39
Gilla
William, du skriver i första inlägget att du stretchar den inre och den yttre vadmuskeln samt framsida skenben. När jag hade problem med benhinnorna (gått över nu, thank god!) fick jag också rådet att stretcha dessa områden, men jag har fortfarande inte riktigt fått kläm på hur jag skall stretcha. Så - hur?
William Johansson
1994 • Knivsta
#36
11 november 2009 kl 21:02 Redigerad 11 november 2009 kl 21:19
Gilla
Inre vadmuskeln: http://www1.idrottonline.se/templates/PageWide.aspx?id=304245

Yttre vadmuskeln gör man ( iaf jag ) precis likadant som i länken, fast med rakt knä.

Framsida skenben: http://www.teachpe.com/images/jenny/shin_stretch.jpg

Så gör iaf jag, hoppas det kan hjälpa :)

Förresten! Hur fick du bort problemen?
1980 • Västerås
#37
12 november 2009 kl 19:14
Gilla
En upptäckt jag nyligen gjorde, var att benhinnorna mår mycket bra av att ta ett långt varmt bad efter löppasset. Många gånger har jag haft känningar/ont i benen efter en runda, men efter att bad känns dom som nya igen.
Antar att viktlösheten i vatnnet samt värmen, gör blodcirkulationen gott.

Tilläggas bör, att jag tidigare har testat detta med att skölja med kallt kontra varmt vatten, dock helt utan någon positiv effekt.

Testa vettja!
1983 • Tumba
#38
13 november 2009 kl 07:42 Redigerad 13 november 2009 kl 07:44
Gilla
Andreas Rosengren - Man - 1982 - Älmhult
8:e November 2009 - 19:13

Värmen och kylan verkar som smärtdämpare.

Däremot så låter hela benhinneinflammationgrejen som det som Eva nämner:

Eva Larsson - Kvinna - 1962 - Falun
8:e November 2009 - 21:18

"William, det var faktiskt inte det. Det var benhinneinflammation, medialt tibiasyndrom eller medial tibiaperiostit ..."

Det är m. Tibialis anterior & posterior främst som är de stora bovarna i dramat, jag skulle säga att det är de musklerna uteslutande som ger benhinneinflammationssymtom, men då får jag säkerligen pisk av vetenskapen. Men sanningen är att antingen så är det muskeln som gör ont eller så är det de musklerna som med sina spänningar som de får rycker i periostet på vadbenet Tibia som är det stora främre benet av underbenets två ben.

Massage och excentrisk träning, dvs tålyft i trappa, från sänkt häl till höjd häl. Gå sedan tillbaks till sänkt häl utan att anstränga underbensmusklerna.

Lycka till! //Jimmy
www.tumbafriskvard.se
Urban Axelsson
1965 • Ängelholm
#39
13 november 2009 kl 11:46
Gilla
Jimmy, tålyft är väl inte excentrisk träning vad jag vet utan koncentrisk träning, eller missförstår jag dig?

Jimmy, kan du utveckla "Det är m. Tibialis anterior & posterior främst som är de stora bovarna i dramat". Har svårt att tolka det du skriver fullt ut men det låter som du menar att vad och skenbensmuskeln tillsammans som orsakar benhinneinflammation. Men hur?

Tack för dina input från verkligheten :-)

//Urban
1983 • Tumba
#40
14 november 2009 kl 09:01
Gilla
Jag var trött, jag menade tvärtom. :)

Båda tibialismusklerna har stor infästningsyta på "os Tibia" eller skenbenet.
När dessa båda tibialismuskler blir spända, vilket de blir ganska ofta för att man inte vet/orkar stretcha dessa, speciellt efter löpning då det är mycket tåvickningar inblandat där. Spänningar rycker i fästen för en spänning gör muskeln oelastisk och "kortare". Därmed så rycker dessa muskler i periostet eller benhinnan på Tibia som är ett av fästena för musklerna. Benhinnan blir då irriterad och inflammerad. Spänningar sitter sedan kvar oavsett hur mycket man vilar för de är ett signalfel i nervsystemet som måste rättas till för att de ska försvinna. Inflammationen tar dock kroppen hand om. Så när man vilat i X dagar och går ut och joggar igen så kommer smärtan tillbaks på en gång och inflammationen också.
Sedan sitter det fler muskler runt detta ben som också kan göra samma sak, men dessa är de värsta.

// Jimmy
www.tumbafriskvard.se
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.