Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 4150 visningar

GPS eller Fotpod i terrängen?

1967 • Gunnilse
#1
23 mars 2010 - 09:12 (Redigerad 23 mars 2010 - 09:55)
Gilla
Hej, ska investera i en klocka med distansmätning och undrar vilket är bäst fot pod eller GPS. Gillar att springa i terräng. (stigar, småvägar eller bara rätt ut i skogen) På asfaltsrundorna spelar det väl inte så stor roll för mej vilket, men jag undrar hur det blir i skogen och det är ju där jag helst vill ha bra mätning. Har frågat i butiken och enligt dom tappar GPS lätt kontakten med satelliten i skogen.
Vad har ni för erfarenheter? Vilket funkar bäst?

Tacksam för hjälp.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#2
23 mars 2010 kl 10:36
Gilla
GPS (Garmin XT310) har funkat bra i skidspåren i skogen den här vintern iaf.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#3
23 mars 2010 kl 10:46
Gilla
GPS kan ev tappa kontakten tillfälligt i skogen men det är knappt märkbart om man t.ex. springer en mil.
Fördelen är att då den hittar position igen så korrigerar den läge, medan för en fotpod som visar x% fel (och vem springer exakt lika långa steg hela tiden?) ackumuleras felet så att den felaktiga marginalen "växer" efter hand.

Enligt min erfarenhet funkar GPS dåligt inomhus (såklart) och i tunnlar, i övrigt utan problem.
1963 • Bromma
#4
23 mars 2010 kl 10:52
Gilla
Både och är mitt svar!
Jag har blivit beroende av GPS så det kan jag inte vara utan, det är så kul att se var man sprungit, framför allt när man är på "bortaplan" och springer. Nu har min mobil GPS så jag valde fotpodd till pulsklockan. En fördel med den är ju att den fungerar överallt (förutom på leriga stigar) men en annan är ju att den mäter stegfekvensen noggrannare, och det vill jag ha koll på när jag kör intervallträning.
1981 • Linköping
#5
23 mars 2010 kl 11:19
Gilla
Bra fråga!! Jag vill själv veta!

Jag kör med pod, den är dock till viss del beroende av steg och i olika terräng (och - har jag märkt - i olika skor) har man olika steg vilket gör att poden visar olika.
GPS har ju även lite problem med att visa hastighetsförändring i realtid, hur kör man intervaller då? Så svårt detta, tycker inte att det verkar finnas någon riktigt bra klocka, alla har stora (men olika) brister. Hur svårt kan det vara? Vi kan ju åka till månen, ge mig en bra klocka ;-)
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#6
23 mars 2010 kl 14:06
Gilla
Det är ett himla tjat i olika trådar om att GPS inte visar tillräckligt bra momentan hastighet och/eller distans ;)
Hur noggranna värden behöver men egentligen?
Man skall ju springa, inte stirra på klockan hela tiden om den visar 5:00 eller 5:01 min/km. Och vad är korrekt hastighet? Enligt vem?

Jag springer intervaller med min Garmin FR305, det fungerar utmärkt.
Spela roll om man sprungit 395 eller 405 meter då man kör 400-ingar, det är träningen som räknas och det jämnar ut sig i längden.

1) Ställ in klockan så att den uppdaterar GPS-position så ofta som möjligt (varje sekund är möjligt med 305:an, men jag tycker inte det behövs så ofta, funkar bra ändå)
2) Ställ in HUR hastighet skall beräknas.
För FR305: Gå in under Running - Speed units (min klocka har engelsk meny, vet inte vad det heter i den svenska). Ställ in Smoothing på den nivå (av 4 val) du föredrar. Antingen får man ett ganska exakt momentant värde men som hoppar väldigt beroende på hastighetsförändring, svårighet med satellitmottagning etc.
Eller så låter man hastigheten visas som ett medelvärde för t.ex. de senaste 10 sekunderna, vilket ger mindre variation. Jag föredrar det senare.
3) Vid intervallträning kan man ange hur exakta värden man känner för.
Om jag t.ex. skall springa i farten 4:25min/km så kan jag ställa 4:30-4:20 så tillåter jag viss variation. Klockan larmar sedan om jag hamnar utanför. Funkar utmärkt.

Efter olika lopp klagas det på att "distansen är fel, min klocka mätte upp halvmaran till 22 000 meter". Alla banor i större lopp är kontrollmätta med mäthjul/cykel etc. Väldigt exakt metod. Men ingen springer precis den linjen så det är klart det varierar. Särskilt för löparna bak i klungan som inte tar kortaste vägen hela loppet. Dessutom är alla kontrollmätta banor någon promille längre för att ha marginal. Sedan har Garmin en tolerans på någon procent, sett över 10km så är det ändå bara något hundratal meter och det kan i alla fall jag leva med.

Jag har också fotpod till min 305 och jag använder den till att mäta kadens (stegfrekvens). Jag skulle även kunna använda den för distans/fartberäkning (även utomhus) men det finns ingen anledning. Jag tycker GPS är tillräckligt bra och tror inte det skulle bli bättre med fotpod.

Amen :)
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#7
23 mars 2010 kl 15:31
Gilla
Till Eva - trådskaparen;

Precis som Gustaf säger så är det i slutändan inte/knappt märkbart om GPS tappar kontakten med sateliterna. Har själv löpt en hel del i skogen och aldrig upplevt problem med detta i slutändan.

Till Karin;

Jag har själv löpt med pod, RS200sd, och var mycket nöjd med den då och där.
"Bytte sida" och gick över till GPS för snart 2 år sedan och skulle, i dagsläget, inte gå tillbaka. Möjligtvis komplettera min GPS med en pod vilket är möjligt men inte byta igen.
Tycket Gustaf säger det bra och upplever själv att intervallträningen är hur bra som helst med min GF310XT.
Bara ställa in distans och i vilken önskad fart jag vill ha km/h eller min/km.........sedan ut och köra!! Skillnaden är inte SÅ stor som det talas/skrivs om när det gäller den momentana hastigheten utan att det fungerar mycket bra!!

Eller som det sägs;

"Våga skjuta - tufft att göra mål" mao Köp det ni är sugna på och vill ha!!!
Erik
1976 • Stockholm
#8
23 mars 2010 kl 20:36
Gilla
Är du beroende av stegfrekvens, springer i kilometerlånga tunnlar eller springer bara inomhus så köp foot pod. Om du dock springer/cyklar/åker skidor/vandrar utomhus och anser att det räcker med att räkna antal steg under t.ex. 30 sekunder då och då under passet, eller inte bryr dig om antal steg alls, så köp en klocka med GPS.
1967 • Gunnilse
#9
24 mars 2010 kl 19:35
Gilla
Tack för tipsen! Vill ha en klocka som visar hur långt och hur fort utan trassel. Var lite fundersam över GPS om den skulle krångla men ni verkar inte ha problem med det så det lutar åt en Garmin för min del. Tror det kommer att fungera mycket bra, så igen, tack för hjälpen allihop!
1969 • Sala
#10
24 mars 2010 kl 20:41
Gilla
Bra, Eva! Pod är det mer trassel med, eftersom man måste ställa om den varje gång man byter hastighet, underlag och skor. Det blir jobbigt i längden, även om det är kul att poden funkar så bra på intervaller. Man vet precis när man uppnått exempelvis 3.25-tempo.
csaba
1973 • Malmö
#11
24 mars 2010 kl 22:46 Redigerad 24 mars 2010 kl 22:47
Gilla
Jag har haft både footpod och Gps.
Hadde en Polar Rs400Sd med fotpood innan och har nu en Garmin 310XT.

Bägge har sina för och nackdelar.
Footpoden =
- behöver kalibreras, sägs det (jag har aldrig behövt. sprang 2000km med det).
- den behöver byta batteri ibland.(jag bytte ca. vart 400-500km)
- käns klumpig på skon
+ kontenta farten (dvs. nuvarande farten), när man springer visas snabbare och lättare att hålla koll på farten.
+ intervall sträckan blir exaktare, då Gps-en kan försvinna ibland.

Gps =
Motsattsen till footpoden.

Men främsta motsattsen till att jag skaffade Gps, är att footpoden kändes klumpig när man hadde lättviktarskor !
Dessutom så är 310XT modernare och så har ju jogg.se en underbar fuktion till GPS- då du kan lägga upp kartor.
(gå in och se när jag exempelvis. sprang Budapest marathon och Berlin marathon -09. det var underbart att se hur man har sprungit).

Edit: däremot så funderar jag på att skaffa footpod till i efterhand, då inte Gps-en fungerar innomhus.
1987 • Mora
#12
19 juli 2010 kl 21:28
Gilla
Kanske en dum fråga, men så måste det få vara:

Går det att stänga av GPS-funktionen och istället använda fotpodden om man tränar inomhus eller är fotpodden till 305 bara ett verktyg för att mäta kadens?
2006 • Alingsås
#13
19 juli 2010 kl 21:35
Gilla
Ja man kan stänga av GPS-funktionen
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.