Löpning Kom igång 4 inlägg 3493 visningar

Träna efter skada

1943 • Staffanstorp
#1
29 april 2010 - 19:29
Gilla
Har varit skadad i knäet sedan augusti började träna i april fick ont bakom knäet
sprang fastän hade ont har nu vilat 14 dagar brukar springa normalt 2-3 mil i veckan hur mycket skall jag börja med utan att bli skadad igen även om detta
året är "kört" så vill jag komma igång igen.Hur skall jag göra.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#2
30 april 2010 kl 02:30
Gilla
Det hjälper inte med vila. Du måste börja med att stärka upp musklerna runt knäet, stretcha strama muskler och träna balans innan du kan börja springa!
Uppehåll kondition på annat sätt under rehabiliteringstiden. Cykling kan fungera bra utan smärta
http://www.hemovningar.se/ hittar du lämpliga övningar om du känner igen symptomen.
Mitt råd är dock att uppsöka en bra sjukgymnast som kan diagnosticera just ditt knäproblem. Då får du också en uppskattning av hur lång rehabtid du kan förvänta dig samt när och hur du kan trappa upp träningen med lugnare jogg.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#3
30 april 2010 kl 16:23
Gilla
Jag är just tillbaka från ett skadat knä (överansträngning av knäets insida).

Många skador finns, titta gärna på http://idrottsskadeguiden.se/skador/kna för att få lite insyn. Vissa skador måste opereras bort, medan andra går att rehabilitera själv. Undersök gärna om du har en skada som kräver operation.

Vila hjälper oftast inte, utan musklerna omkring måste tränas och stretchas. Cykling var väldigt bra för mig (tänk på att köra med lätta växlar och hög frekvens, att kämpa med stenhårda växlar kan belasta knäet) och en extra fördel med cykling är att det sliter mindre på kroppen än löpning, så jag kunde få mycket högre träningsdos än när jag sprang. Likaså är benstyrka viktigt för att stabilisera knät, gymmaskiner är bra och är omöjliga att använda fel teknik i, (så man slipper skadas av ex felaktigt utförda benböj). Jag har lyckats ta mig igenom tre månaders skada med bara sporadisk löpning och ändå haft så gott som bibehållen löphastighet efteråt, tack vare cykel+styrka.
1943 • Staffanstorp
#4
30 april 2010 kl 16:29
Gilla
Jag har varit hos sjukgymnasten i 6 månader men det var för jag hade ont trodde det var menisken har gjort alla de övningarna som du beskrev.Men nu har jag ont bakom knäet det var en inflammation i en slämsäck bak knä sa sjukgymnasten att det var men jag tror att det är en inflammation i popliteussenan
den som går under knäet så nu har jag ätit inflamationshämnande i 10 dagar
skall försöka att springa några varv på bana på måndag att jag började för snabbt
sprang 7 km nästan med en gång det blev nog för mycket på en gång därför skall jag börja lugnt denna gång.Har fått tid till röntgen ( magnet) slutet av juni sedan får vi se vill komma igång så fort som möjligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.