Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 1880 visningar

Ännu en tråd om pulsklockor

1988 • Ronneby
#1
3 maj 2010 - 20:48
Gilla
Ja som rubriken säger, ännu en tråd om pulsklockor..
Funderar på att införskaffa mig en, en bra, hyffsat billig och enkel att använda. Har kikat lite på BEURER PM25 , tycker den verkar bra och inte så dyr heller. Såg också att Beurer hade en hel del olika modeller. Men läste sen om att de ska vara kodade för att inte bli störd av ex andra pulsklockor. Tror jag inte denna är.. Hur nära måste man vara en annan pulsklocka i så fall?
Eller ni kanske kan tipsa om en bra? :)
Kan ju säga att jag är ute och springer ca 3 gånger i veckan med mål att klara en mil (snart där). Hade varit intressant att veta vilken puls jag har ock kanske träna utefter den. Vill ju även kunna ta tiden mer exakt än vad jag gör nu.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
3 maj 2010 kl 21:05
Gilla
Ja det är ju kul med prylar och statistiknördarna har helt klart glädje av sina pulsklockor. Men det är inget man behöver, jag har använt pulsklockor och ibland tar jag på mig pulsbältet till min GPS-klocka nu också (det är kul med prylar som sagt och en GPS har nästan alla användning för, bara frågan om man tycker den är värd pengarna).
Men jag tycker det är enklare och lika pålitligt att träna efter "upplevd ansträngningsnivå", man lär sig känna efter hur jobbigt det känns. Klockor med bra tidtagning och mellantider finns det många, från 199kr eller kanske billigare.

Om du ändå bestämmer dig för att köpa en pulsklocka - ja, det blir färre störningar av kraftledningar och springkompisens klocka osv om klockan arbetar med kodade signaler. Springer man mest själv är det inte så viktigt (men på tävling får den säkert fnatt). Ska du träna efter pulsen så använd för allt i världen inte någon formel för maxpuls, det är bara statistik och ljug, du MÅSTE göra ett maxpulstest. Kan man göra själv, det finns beskrivningar på nätet. Den individuella variationen är stor.

Sen kan man ju diskutera om olika pulszoner har någon betydelse, jag anser att man ska springa i alla farter och att "prattempo" är ett utmärkt mått på vad som är lagom fart på ens längsta pass, alltså att man kanprata med en springkompis utan att bli andfådd.
Helena
1982 • Göteborg
#3
3 maj 2010 kl 21:20
Gilla
Hej!
Jag tycker att det är super kul att springa med pulsklocka :)

En bra bok om olika pass och tips är "pulsträna"av Jonas Gustrin. Där finns intruktioner för maxpulstest och massor av olika roliga pulsträningsprogram -nej man behöver inte vara marathonlöpare för att följa dem!

Jag själv har en Suunto klocka som jag tycker är helt fantastisk, det kan vara värt att lägga några extra kronor på att få en klocka som håller i ur och skur. Jag kan inte springa utan min pulsklocka längre, alltid lika kul och alltid bra att kunna se hur man ligger till, om dagsformen är lite sämre märks det direkt på pulsen. Ett bra sätt att kunna "mäta" så att man klarar hela rundan och inte startar på alldeles för hög puls -och kanske inte kommer i mål...

Köp en pulsklocka -det gör defnitivt löpningen roligare!
:)
1988 • Ronneby
#4
4 maj 2010 kl 06:23
Gilla
Två väldig olika svar :) Har tänkt lite som ni båda säger. att det möjligtvis skulle bli roligare med en pulsklocka för att man ha lite bättre koll på sig sjäv under träningen. Men å andra sidan kanske det bara blir jobbigt, att man känner ett tvång att prestera på en viss nivå. Men då kan man ju bara låta bli att ta den på sig :)

Ska kolla upp det märket och boken Helena :)
Tack för svaren.
1960 • Skåne
#5
4 maj 2010 kl 09:57
Gilla
Å andra sidan, köper du en pulsklocka för 199:- så märker du ganska snart om det är något som passar dig. Och 199:- är inte nån större summa för de flesta, och är det så att man inte trivs eller har nån nytta av den, så kan ge bort den till nån annan som blir glad.

Och upptäcker man att man gillar och har användning av pulsklockan, ja då kan man investera i en mer avancerad - under tiden har man kommit på vilken typ av information man vill och vet därför vilka pulsklockan ska för funktioner. Den gamla kan man ge bort eller sälja.

De mer avancerade kostar bra mycket mer, och vill man ha fotpod eller gps så landar man oftast på ett par tusen eller mer.

Å andra sidan, har du en mer avancerad mobil så kan du få gps och kartor över den, och så finns det de som använder gpspuck som de kopplar till datorn för att få ut sträckan.

Det var en annan tråd om billiga pulsklockor rätt så nyligen, där var det en som tyckte mycket om sin Breuer. Själv har jag haft tre olika Polarmodeller, men använder mig sedan förra sommaren av en Garmin GF305 - en riktig ful klocka, men fantastisk rolig ihop med programvara som Sport Tracks.

1988 • Ronneby
#6
4 maj 2010 kl 19:03
Gilla
Badgear - är väl lite så jag också ha tänkt. onödigt att lägga en massa pengar på något som kanske inte alls är min grej. Tror nog att jag köper mig en för några hundralappar å se vad jag tycker om det :)
1984 • Linköping
#7
5 maj 2010 kl 09:05
Gilla
Jag hade en billig pulsklocka förr, jag använde den kanske 5-10 gånger. Problemet var att jag inte kunde föra över infon till datorn på något vettigt sätt. Det blev rätt tråkigt efter ett tag.

Sen köpte jag en dyr fin garmin 305 vilken jag nu knappt kan vara utan. Just att kunna anaysera passet i efterhand, jämföra pass och se sin utveckling tycker jag är det som bäst med en pulsklocka. Framföallt är det väldigt smidigt med distansmätning så jag nu slipper klicka runt i kartan på jogg.se varje gång jag har sprungit en ny runda.
Karin
1983 • Stockholm
#8
5 maj 2010 kl 12:37
Gilla
När jag började springa skaffade jag mig en enkel pulsklocka som kom som premie tillsammans med en tidningsprenumeration. Även om den inte ens kunde mäta mellantider så hjälpte den mig enormt i början. Jag sprang Tjurruset efter ca 2-3 månaders regelbunden löpträning och som taktik hade jag att hålla pulsen hyfsat konstant inom ett lämpligt intervall. Det gick kanon! När pulsen började dala ökade jag tempot något och när pulsen gick för högt saktade jag ner. Jag gick i mål på en tid strax under timmen och hade 3/4 av startfältet bakom mig.

Efter lite mer än ett års regelbunden löpträning skaffade jag mig så en värstingklocka. Det var jätteintressant med all information jag kunde få ut ur den nya klockan, men samtidigt blev träningen så mycket mer på allvar och det kändes inte bra. Så under vintern slutade jag helt att logga mina träningspass och lämnade klockan hemma när jag sprang. Nu tränar jag för att springa lopp igen och då är klockan ett suveränt verktyg, men om jag bara vill springa för att det är kul så gör jag det helst utan klocka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.