Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 4529 visningar

Alternativ träning (vid skada)

Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#1
12 maj 2010 - 08:51 (Redigerad 12 maj 2010 - 09:33)
Gilla
Jag har alltid varit dålig på att köra alternativ träning när jag är skadad, men har tänkt att jag måste bli bättre på det. Det jag undrar är bara vad jag ska satsa på för att tappa så lite i löpning som möjligt. Alternativen är cykel, rullskidor eller inlines.
(Antar att våtväst-löpning i vatten kanske är bäst egentligen. Men det skulle ta alldeles för lång tid då jag inte har något ställe i närheten att göra det på. Så det måste vara något där man kan utgå hemifrån...)

- Är lite tveksam till om cykling egentligen ger så mycket för löpningen. Tycker också det är rätt tråkigt att cykla och att det tar lång tid...
- Rullskidor verkar intressant, fast verkar ju också rätt farligt (inte så lätt att bromsa :)) Känns också som att man mer tränar överkroppen än benen, eller?
- Inlines kanske också är lite farligt. Undrar också om det är bäst att köra med eller utan stavar om man kör inlines?

Så, vad bör man satsa på? Vilket är bäst träning för att inte tappa så mycket i löpningen?
Ronnie Nilsson
1972 • Göteborg
#2
12 maj 2010 kl 09:18
Gilla
Jag upplever att cykling - och då menar jag inomhus på en träningscykel - ger gott resultat. Bara man håller pulsen uppe och kör hårt så är det ett klart gott alternativ till löpningen. Dessutom garanterat fritt från risk att utveckla skador. Sen att det inte är så kul är nog sant och ont i häcken får man, men sätt på din favvomusik så går det lättare.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#3
12 maj 2010 kl 09:47
Gilla
Inomhuscykling är egentligen inget alternativ, då jag har inte har plats för detta. Utan det får vara utomhuscykling i så fall.

Som konditionsträning är cykel säkert jättebra. Men det känns som att man använder andra muskler när man cyklar än när man springer. Så därför tror jag rullskidor och inlines kan vara bättre alternativ. Har jag fel?
1974 • Stockholm
#4
12 maj 2010 kl 10:32
Gilla
Mattias, jag har gått i ungefär samma funderingar som du då jag haft skador till och från och tidigare bara ägnat mig åt löpning.

Nu har jag dock kommit igång med lite alternativträning. Jag har testat och kört vattenlöpning och det är riktigt bra träning men samtidigt grymt långtråkigt. Har du dessutom långt till något bassäng är det ju kanske inte så aktuellt.

Cykel tycker jag själv är riktigt kul. Men dyrt. Om man inte redan har en bra cykel vill säga. Hur mycket det ger för löpningen vågar jag inte säga men jag blir oerhört trött i benen i alla fall...

Inlines har jag åkt en del tidigare så där har jag redan balansen. Nu har jag även provat mitt första pass med stavar och det var kul men det känns som det tar några gånger innan jag fått in tekniken så pass bra att jag blir riktigt trött av det. http://blog.noll.se/2010/05/vad-haller-jag-pa-med.html

Personligen rangordnar min alternativträning så här, där jag både väger in träningseffekt och nöje:
-Landsvägscykling
-Inlines
-Inlines med stavar
-Vattenlöpning
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#5
12 maj 2010 kl 11:19
Gilla
Rullskidor tränar som du säger mest överkropp, och även när du diagonalar så är det inte samma rörelse som vid löpning och alltså inte grennära träning även om det är delvis samma muskler (rullskidor tar med i mage och höftböjare). Däremot är det en kul träningsform och har du vasaloppet i tankarna nån gång framöver så är det inte fel att börja redan nu och få hjäp med löpningen på köpet när du inte kan springa.

Kort genomgång:
De vanliga modellerna med träningshjul är i allmänhet 2or (där siffran står för trögheten på hjulen och lägre är lättare). Med de kan du staka allting är det är platt eller lätt uppför. Man måste såklart inte staka men det blir det naturliga i den farten.

Alternativet är att köpa ett par med 3or eller ett par Everest (klart billigare än de riktiga märkerna) då kommer du att diagonala eller köra stakning med ifrånskjut, och därför använda benen, betydligt mer. Största invändningen folk har mot det är att det bli tråkigt (går långsammare) och att kör du med någon annan så är du chanslös att hänga på. Men om du gör det enbart i syfte att hålla benen igång vid skada så kan det vara ett alternativ.

Om det är farligt så ja, det kan det vara men det gäller att hitta ställen där det inte är det (läs platta cykelbanor, t ex galma banvallar, eller otrafikerade vägar) tills du känner dg mer säker.
1966 • Grums
#6
12 maj 2010 kl 12:31
Gilla
Jag körde alternativ träning med crosstrainer i ca 3 veckor när jag hade benhinnebesvär.
Jag tror inte jag tappade nån löpträning under den tiden eller åtminstone mycket mindre än jag trodde jag skulle tappa.
Det kändes som riktigt bra träning med crosstrainern så den kommer nog att bli en del i den ordinarie träningen som komplement till löpband vintertid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.