Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 24521 visningar

Ont baksidan knät

Jenny
1979 • mölndal
#1
18 juni 2010 - 09:10
Gilla
Nybärjare sprungit i 3 månader inte så långa sträckor mest intervaller. Få kilometer på asfalt det mesta på slinga i skogen. Följer ett schema för att gå från otränad till att klara halvmara på 30 veckor. Tycker det är konstigt att jag fått ont när schemat är såpass försiktigt? Väger 5 - 10 kg för mkt kan det vara det? Vad göra ? Vill inte sluta springa!
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#2
18 juni 2010 kl 17:10
Gilla
Om det varit jag skulle jag tagit reda på vad det är som gör ont. Finns en hel del som kan överansträngas av löpning. Baksidan på låret fäster in bakom knät, ytliga vadmuskeln börjar där, slemsäckar och muskel som bara går i knävecket. Och ledkapsel och ligament o.s.v. Därför:

1. Besök någon kunnig medicinare. Jag skulle själv valt en sjukgymnast eller en naprapat med inriktning på idrottsskador.
2. Initialt skulle jag lagt om träningen till cykel eller simning för att behålla flåset, vissa skador går att löpa igenom andra innan. Innan en bra diagnos skulle jag alternativträna.
3. Stretching är väldigt omdebatterat just nu upplever jag. Dock är det en väl använd del av rehab så jag skulle personligen satsa på att stretcha båda benen, även runt höften. Jag skulle användam mig av en tekning som omväxlande stretchar och omväxlande spänner muskeln. PNF eller liknande.

Hoppas du blir smärtfri snabbt och kan fortsätta med din löpning!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#3
18 juni 2010 kl 17:35
Gilla
Det kan vara en stretchingövning som behövs, som är mycket effektiv, är det höger eller vänster knä som spökar ?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
18 juni 2010 kl 18:01
Gilla
Jenny, det finns hundratals löparskador. "Ont baksida knät" är inte så välbestämt. Om du beskriver noga kanske någon känner igen sig och kan svara bättre. Det finns senor och muskelfästen som kan bli överansträngda, förutom en massa saker i själva knät.
Det finns stretchövningar på diverse ställen på nätet, mest omfattande tror jag www.exrx.net är, leta där om du kan hitta vad som egentligen gör ont.
Man ska aldrig springa när själva löpningen gör ont eller när man får ont efteråt (utom träningsvärk). Då får man köra någon annan träning, cykling/spinning, simning eller nåt som inte gör ont tills man blivit hel igen.

Det går alltid fortast att bli av med det onda om man får en riktig diagnos. Om du inte hittar en beskrivning t ex på nätet som du märker "det här stämmer precis" och där det finns något rehabiliteringsprogram du kan prova så gör som Carl skriver, besök någon som kan idrottsskador.

Det är klart att övervikt belastar kroppen mera när man går och springer, men 5-10kg är nog inte det som gör skillnaden utan att du gått från ingenting till att träna rätt ofta, om än ganska försiktigt, på kort tid. Eftersom du inte kör så hårt tror jag inte det behöver ta så lång tid att bli frisk heller, men låt det ta den tid det tar. Det är inte självklart att man klarar att gå från otränad till att klara en halvmarathon på bara ett drygt halvår, jag skulle nog räkna med ett år. Milen på ett halvår låter mer lagom i mitt huvud. Men egentligen är det väl inte bråttom, det är ju bara att fortsätta träna bara du inte förstör dig på vägen.

Det finns en bok som heter "Motions- och idrottskador och deras rehabilitering", bör finnas på biblioteket, den är bra och det finns mycket om knän men det mesta är värre skador.
Jenny
1979 • mölndal
#5
19 juni 2010 kl 20:11
Gilla
Conny : det är mitt vänstra knä som bråkar.
Carl: Går hos sjukgymnast redan pga problem med höfter mm efter grav ( min yngsta är 10 mån ) och jag fick ett träningsprogram av henne för knät. Men undrar om hon verkligen kan ställa diagnos?
Oldboy : Jag är värdelös på att beskriva smärta....men oftast känner jag ingenting under själva löpturen utan det kommer samma kväll efetåt eller dan efter. Det är som en molande smärta som ibland pulserar. Gör riktigt ont imellanåt och jag hiitar inget läge när jag sitter / ligger då det inte smärtar. Men jag haltar inte och kan stödja och belasta fullt.
Det är absolut inte bråttom för min del satsar på att springa Gbg varvet nästa år och det är ju långt kvar tills dess. Men jag vill ju inte tappa allt nu när jag kommit igång - gillar ju att springa och tycker att jag gjort framsteg koniditonsmässigt.
Hur länge måste jag cykla för att det ska motsvara ca 30 min jogging?
Tack för era svar!
Erik
1976 • Stockholm
#6
19 juni 2010 kl 23:35
Gilla
Kan det vara popliteus? Den muskeln går diagonalt över knävecket, eller i dess fästen. Ett test för det kan vara: Om du ställer dig upp med det onda benet en bit fram och böjer lite på benen och drar benet mot dig med press ned mot golvet, gör det mer ont då?

Jag hade ont i knävecket förra året. Det gjorde inte så ont när jag sprang men dagen/dagarna efteråt. Inte så mycket man kan göra är min erfarenhet med ont i popliteus. Det tog lång tid att läka. Vila med löpning (undvik nedförsbackar!), stretcha hamstrings och med lätta vikter träna upp styrka i Hamstrings. Även ett allmänt program för "knästyrka" kan nog vara bra men det där bör din sjukgymnast styra upp. Massage, akupunktur och andra stimuleringar kan hjälpa lite också.

En löpkunnig idrottsläkare skulle jag gå till om det inte blir bättre snart. Det kan vara en bakercysta exempelvis, typ slemsäcksproblem.
Jenny
1979 • mölndal
#7
21 juni 2010 kl 08:28
Gilla
Erik: Nej det testet gjorde inte ont så kanske är det inte det heller.
Hör vad ni säger att jag bör vila men fy fasen vad tråkigt! Tror ju verkligen att löpningen ska hjälpa mej att till slut gå ner det sista efter graviditeten och jag vill inte sluta! Har alltid med mej en av hundarna också detta är ju även super bra för dem. Tack för alla era svar! Ska köra på med mina knäövningar och försöka vila eller iaf springa mer sällan =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.