Löpning Träning 6 inlägg 8819 visningar

Förberedelse inför mitt första lopp, 10km.

Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#1
30 juni 2010 - 12:42
Gilla 
Hej go vänner.

Ska springa min första löptävling på lördag, 10km grus.

Har ni erfarna några tips på förberedelser som kan göras för att bidra till några placeringar längre fram samt ge ett övertag över min bror som jag utmanat?

När bör jag träna/vila sista dagarna före?
När är det lämpligt att förtära den sista måltiden och vad bör den bestå av.
Gamla eller nya skor?

Banprofilen innebär två km uppför direkt efter start, hur angriper man detta på bäst sätt?

Tacksam för tips.
1967 • Södertälje
#2
30 juni 2010 - 17:26
Gilla 
Du bör vila några dagar före loppet.
Jag hade valt gamla skor. Man bör ha sprungit någon gång i nya skor innan man använder dem i lopp, risken finns annars att man får skavsår.

Jag hade ätit mitt sista mål kanske max 3 timmar före start, men detta är väldigt individuellt vad som passar. Om du har lätt för att få håll eller är orolig för magproblem bör du ha fler timmar mellan måltid och start. 10 km är så pass kort att det knappast är någon idé att ladda upp med en massa pasta och liknande. Jag hade valt vanlig mat och absolut inget som man kan bli dålig i magen av. Du har ju sprungit milen på träning så du bör väl kunna ha ungefär samma rutiner som du har inför dessa träningspass. Tävlingsdagar är fel dag att experimentera med kost och liknande.

Beträffande starten på loppet så vinner du förmodligen på att hålla igen och inte gå för fullt upp för de första backarna. Det blir svårt att få en bra tid om man springer sig stum i backarna i början.

Lycka till!
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#3
30 juni 2010 - 17:32 Redigerad 30 juni 2010 - 17:33
Gilla 
Jag vet inte om jag kan bidraga så mycket - jag är inte erfaren, men jag var i samma situation för ett par månader sedan. Det kommer att få bra detdär!
Att man ska ta det lugnt och endast träna lätt dagarna innan ett lopp vet du säkert redan. Jag har använt ett par skor som jag känner mig komfortabel i och som jag vet inte ger mig skav. Alltså ett par rejält insprungna skor.

Jag hade väl helt enkelt tagit det lite lugnt de första kilometrarna för att säkert inte gå i väggen. Det är även utan uppförslut lätt att springa för fort i början pga att man vill hänga med andra. Bestäm dig för vilket tempo du vill hålla och håll fast vid det i början! Efterhand kan du känna hur det känns och modifiera tempot efter det.
Lycka till!

Edit: Jag skrev parallellt med Mikael, annars hade jag helt enkelt kunnat skriva att jag håller med honom!
1975 • Hässelby
#4
30 juni 2010 - 18:13
Gilla 
Nu är jag ingen erfaren löpare, men jag gillar att ta det lite lugnare samma vecka. Det sista passet brukar bestå av att springa en kort runda i lite överfart med paus för några stegringslopp om 80-200 m ett par dagar innan för att väcka benen och bli lite taggad.

Inför ett lopp som startar med två km uppför så skulle jag se till att värma upp lite mer innan än om loppet startat flackt. Nu är vi ju alla lite olika, men jag stumnar väldigt lätt efter uppförsbackar i högt tempo om jag inte är ordentligt uppvärmd.

1969 • Sala
#5
30 juni 2010 - 23:07
Gilla 
Ja, gärna ett lite hårdare pass samma vecka, men inte långt, och inte max. Faktiskt kan man även värma upp med ca 500 meter i tävlingsfart, efter ett par km i lugnt tempo, men se till att ha 15 minuters vila före startskottet. Det är väldigt skönt att starta med fartvana och mjukhet. Men det är en smaksak. Vissa tycker nog att man ska undvika fart före startskottet.
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#6
3 juli 2010 - 19:35
Gilla 
Tackar för tipsen. Jag sprang sista rundan två dagar före åt lite lätt 1,5h före start samt värmde upp med en knapp km 20 min före start. Jag tog det ganska lugnt i de första backarna sen flöt det på in i mål, lyckades tom slå min bror. Det var väldigt varmt, ca 26deg i skuggan med steksol så det var lite jobbigt, men jag kom i mål iaf.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.