Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 9494 visningar

Kramp/ värk i mellan foten

Isa Svanberg
1986 • Kiruna
#1
17 juli 2010 - 14:54
Gilla
Hej alla löpare!

Är ganska ny i joggingvärlden så jag tänkte höra med er om det är någon som kan hjälpa mig. Det är så att jag får kramp/ värk i mellanfoten, speciellt under vänster fot, efter en stunds springning. Man kan säga att det krampar från "trampdynan" precis efter lilltån och ner mot sidan av foten. Inte så långt ner som till hälen dock. Känns som att jag har sprungit flera mil med foten när jag precis har börjat.

Var och skulle köpa nya skor och upptäckte att jag har väldigt hög hålfot, till och med expediten reagerade. Det slutade med att hon rekommenderade ett par adidas salvation till mig.

Är det någon annan som känner igen detta problem och vad är det? Vad gör ni åt det?

Vad tror ni om adidasskorna?

Tack! Isa

Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
17 juli 2010 kl 15:27
Gilla
Hej Isa. Själv har jag ett lågt fotvalv så jag kan inte hjälpa dig med ditt specifika problem. Däremot har jag också haft problem med fötterna särskilt i början. Om du har varit hos en bra löparskobutik (det verkar ju så eftersom expediten kollade fotvalvet) så har du antagligen fått skor som någorlunda passar dina fötter. Pröva med skorna ett tag. Generellt tror jag dina problem är nybörjarproblem som man inte kommer undan. Fötterna (och andra delar av kroppen) är inte vana vid den belastning som sker vid löpning. Det tar ganska lång tid för leder, ligament och muskler att anpassa sig. Fortsätt att träna men respektera kroppens signaler och sluta spring om det gör ont. Om du vill kan du gå i rask fart emellan och springa lite till om foten tillåter. Efter hand kommer du att kunna springa allt längre men om du pressar foten över vad den tål kommer du sannolikt få en allvarligare skada. Betrakta din löpträning långsiktigt. Även du känner att du springer olidligt lite (när motivationen är på topp) under de första månaderna vinner du på det i längden. Om problemet inte blir bättre eller rent av sämre fast du tar det försiktigt kan skorna vara olämpliga eller löpstilen vara skadebenägen.
Lizen
1966 • Göteborg
#3
17 juli 2010 kl 15:41
Gilla
Jag hade precis samma problem som du innan. Har också extremt höga fotvalv. Nya väl uppbyggda skor hjälpte mig. Har aldrig ont numera. Jag valde mellan "dina" Adidas och ett par Saucony ProGrid Triumph 7. Valde det senare paret.
1978 • Malmö
#4
18 juli 2010 kl 11:56
Gilla
Du kan även prova att träna upp fotens muskler, låter kanske fånigt men har hjälp en hel del personer, genom t ex tågång. Ställ dig på en matta (man får lite bättre grepp då) och greppa med tårna och dra dig fram. Upprepa tills du har förflyttat dig en meter eller två, eller att du känner att du är trött under fötterna. Vila och kör sedan samma sak nästa dag igen. Du kommer att kunna ta dig många meter utan att bli trött efter bara några veckor. Egentligen är inte tårna så starka att de kan dra dig framåt, man "fuskar" alltid genom att förflytta kroppsvikten lite men det är ok så länge det slutar med att du är trött under fötterna. I värsta fall, det vill säga om ditt problem inte är relaterat till svaga fötter, får du starkare fötter av övningen och det är något alla löpare behöver.
Själv har jag blivit av med mina kramper under foten med hjälp av bland annat den här övningen, men min kramp satt mer mitt på foten och jag har inga höga fotvalv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.