Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 2609 visningar

Diffus värk i foten

1975 • Luleå
#1
15 september 2022 - 14:10 (Redigerad 15 september 2022 - 14:20)
Gilla
Jag har en märklig värk i höger fot som smugit sig på under sommaren.

Osäker på om allt hänger ihop, men tar det kronologiskt..

Någon gång i våras köpte jag nya, minimala, skor med tunn sula, som jag verkligen trivdes med. Tyckte dom var supersköna. Dock fick jag problem med att det var för tunna snören som tryckte på ovansidan av foten. Bytte snören, men har ändå valt att springa med mina "gamla" skor sedan dess. Värken på ovansidan av fötterna försvann rätt snabbt efter det.

Men i sommar har jag märkt att jag känt mig lite stel i höger fot när jag stiger upp på morgonen eller då jag suttit ett tag. Det har gått över efter några steg, så jag har inte tänkt så fasligt mycket på det.

För ca 2 månader sedan var jag och sprang 6 km med några vänner. Använde för första gången på länge de nya skorna. Det kändes väldigt bra tills jag råkade trampa på en rot eller spetsig sten, mitt under höger fot. Det gjorde ont just då, och hade även lite värk efter det men kunde ändå springa den sista kilometern i lugnt tempo.

Torsdan samma vecka var jag och sprang en kort runda på egen hand, men kände fortfarande av värken litegrann. Bestämde mig efter det för att ta paus från löpningen.

Sedan dess har jag kunnat känna av foten vissa dagar då jag kanske promenerat mer än vanligt. Men jag är van att promenera uppemot en mil om dagen, så det blir ändå några steg (har svårt att hålla mig under 10 000 steg om dan).

I lördags var jag på stan med en vän, och promenerade rätt mycket på asfalt. När jag kom hem blev det även en långpromenad med hunden och insåg då att jag börjat ha känningar i foten. Det blev över 18 000 steg den dagen. Men efter det har jag känt av foten varje dag, så jag försöker verkligen gå så lite som möjligt just nu..

Värken / ömheten är på utsidan av höger fot. Dvs kring femte metastarsalbenet. Har funderat på om det skulle kunna vara stressfraktur. Men det kunde också vara Peroneus Longus / Peroneus Brevis. Eller "cuboid syndrome"...

Det känns som värken flyttar runt litegrann. Oftast känner jag det på sidan av foten i mjukdelarna mitt mellan ankel och lilltå. Om jag börjar trycka runt i området kan det kännas ömt från ankel och på olika punkter mot lilltån. Men det är lite diffust. Svårt att säga exakt var värken sitter. Ibland när jag promenerar känns det mer på undersidan av foten. Kanske att det strålar ut till olika ställen...

Hade innan i lördags bestämt mig för att enbart promenera tills jag inte alls känner av det. Men nu känns det som att även långa promenader kan reta skadan. I och för sig var det på hårt underlag. Jag går oftast i skogen annars.

När man läser om stressfraktur så verkar det ofta ske om man plötsligt börjat springa mer än vanligt. Men jag har sprungit mycket mindre per vecka än vad jag gjorde för ett år sedan (har i vinter sakta trappat upp efter problem med löparknä). Har i sommar sprungit 3-4 km tre gånger i veckan. De tunna skorna skulle i och för sig kunna vara en orsak, men jag har egentligen inte sprungit i dem mer än kanske max en månad..

Jag har i flera år använt enbart 0-dropskor både när jag promenerar och springer, så det enda som ändrades var att sulan var tunnare. Jag är inte heller säker på om allt jag skrivit om hänger ihop. Kanske har den nuvarande värken inget att göra med att jag trampade olyckligt på en sten.. Men det är lite svårt att veta när det inte var ett plötsligt trauma som satte igång alltihop. Jag vet bara att jag inte hade någon sån här värk förra året eller i vintras, utan det har dykt upp sedan dess.

Sitter och funderar ifall jag ska boka tid hos naprapat. Eller borde jag gå till läkare istället? Känna som dom har för mycket att göra på vårdcentralerna, och det här känns ju inte så allvarligt.. Det är ju inte så att jag inte kan promenera, eller att jag har ont hela tiden.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
15 september 2022 - 14:21
Gilla
Gör det ont om du "klämmer" eller trycker på mellanfoten och utsidan av foten?
1975 • Luleå
#3
15 september 2022 - 20:02
Gilla
Det kan jag inte säga. Det finns ju ömma punkter (triggerpunkter), men har svårt att hitta nånstans det gör direkt ont. Kan inte heller märka någon skillnad om jag försöker trycka likadant på båda fötterna.
Stockholm
#4
15 september 2022 - 20:11
Gilla
Lät först som plantar fasciit men senare inte. Men använd inte de tunna skorna någon mer, om du vill använda barfotaskor eller minimalistiska skor så köp ett par nya av annan modell.
1975 • Luleå
#5
15 september 2022 - 20:15 Redigerad 15 september 2022 - 20:17
Gilla
Bild uppladdad av Stefan
Har nu tryckt och klämt lite överallt och hittar egentligen bara en punkt som är lite mer öm. Se bilden.

Har också testat med stämgaffel mot benen i foten utan någon reaktion. Läste nånstans att om man har stressfraktur så ska det vara obehagligt eller göra ont om man sätter en stämgaffel mot.. :-)
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#6
16 september 2022 - 10:33
Gilla
På bilden ser det ut som du har väldigt höga fotvalv - kan ju vara perspektivet som lurar ögat. Höga fotvalv kan ge problem i framfoten.

Du skriver att du använt 0-drop-skor i flera år och enda skillnaden var tunn sula. Kanske var det just den tunna sulan som fick bägaren att rinna över.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#7
16 september 2022 - 11:54 Redigerad 16 september 2022 - 11:56
2 Gilla
Stefan,
Jag har haft stressfraktur en gång i ena foten och benmärgsödem i den andra foten (och i knä och nu i bäcken). Jag hann bromsa innan det hann bli stressfraktur.

Mina har inte kommit supertydligt efter en överansträngning eller byte av tex underlag eller skor, men det kanske beror på att mina besvär troligen kommer från för lågt energiintag i förhållande till träningsmängd. För min del har punktsmärta mot skelett varit väldigt tydligt. Jag har haft i metatarsale 2 på ena foten och 3 på den andra foten. Nu i bäckenet är det samma sak, tydlig smärta vid tryck mot skelett. Då har vi inte kunnat utesluta andra strukturer och jag har fått MR. MR har varit guld värt!
Om det är stressfraktur ska du inte fortsätta belasta som du gör och inte ta antiinflammatorisk smärtlindring (hämmar läkningen av skelett).
Jag har fått benmärgsödem i bäckenet trots att jag ökat löpningen enormt långsamt efter benmärgsödem i foten! Det var verkligen inte någon överdriven träning som låg bakom den skadan...

Jag skulle rekommendera kontakt med läkare och/eller fysioterapeut, beroende på hur vården är upplagd där du bor.

Hoppas att du snart mår bättre i foten!

Kram,
Jenny
1955 • Trelleborg
#8
18 september 2022 - 15:21
1 Gilla
Hej Jenny!
Känner igen mig när jag läser om dina fotproblem. Hade i stort sett samma symtom. Gick efter ett tag, detta var i våras, till min sjukgymnast. Hon sa (med reservation för mitt minne och okunskap om de medicinska termerna): Nedsjunket främre fotvalv som gjort att skelettdelar mm hamnat i nytt läge vilket irriterar.
Boten: Inläggssulor (använde jag redan pga mina höga fotvalv mm) , övningar med excentriska tåhävningar och "plocka pennor med tårna". Fick dessutom laserbehandling under ett antal veckor.
Börjar nu efter c:a ett halvår känna mig så bra att jag kan återuppta vanlig träningen istället för korta lugna lunkapass på gräsunderlag några gånger i veckan.
Den symptom som kom sist och fortfarande sitter i är känslan av att sakna trampdynor i framfoten - man går inte barfota!
Sök hjälp och lycka till med rehab!
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#9
19 september 2022 - 09:20
Gilla
Per,
Om du syftar till mig att söka hjälp så är det fixat och klart och MR-verifierat att det är skelettet. Har fantastisk hjälp av fysioterapeut (fast just nu är det benmärgsödem i bäckenet som rehabtränas).

Om det är till Stefan du skriver att han ska söka hjälp så håller jag med om det! 😊

Kram,
Jenny
1970 • Uppsala
#10
19 september 2022 - 12:23
1 Gilla
Ett enklare, men sannolikt mindre säkert, sätt att diagnosticera stressfraktur kan vara med ultraljud. Jag kommer precis från ett sånt besök där sjukgymnasten som gjorde det var mycket säker på sin sak.

Mina besvär kom efter en (försiktig tyckte jag) upptrappning av löpningen, Först smygande (då sjukgymnast 1 konstaterat metatarsalgi) och sedan plötsligt vid ett tillfälle då det knäppte till i foten, ungefär som när man bryter en tändsticka. Vanlig röntgen dagen efter "tändstickan" viasde inget. Naprapat nån vecka senare var säker på Mortons neurom.

Det verkar alltså inte helt enkelt att ställa säkra diagnoser och kan du få en MR så är det bästa.

Lycka till
/Johan1975 • Luleå
#11
20 september 2022 - 08:28
1 Gilla
Jag har nu bokat tid hos naprapat på fredag. Får se vad hon säger. Bara för att få veta om jag ska fortsätta vila eller inte. Men kan ju bli att man måste kontakta läkare för MR.
1975 • Luleå
#12
27 september 2022 - 08:04
5 Gilla
Hon trodde inte det var stressfraktur. När hon kände runt på foten så hittade hon ett ställe som var väldigt ömt, och det var inte alls där jag trodde. Det var vid fästet för hälsenan.

Det var inga tveksamheter där. Det var rejält ömt. Där jag tidigare trodde jag hittat en öm punkt var väldigt, väldigt, milt i jämförelse.

Jag har fått ett tränings/stretch-program som jag nu har följt några dagar, och det känns redan bättre. Kommer att fortsätta med det tills det känns helt bra.

Rådet jag fick var att all träning är bra, så länge det inte blir värre av träningen. När jag senare återupptar löpningen ska jag väldigt långsamt trappa upp. Kanske börja med 1 km-rundor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.