Löpning Kom igång 12 inlägg 7215 visningar

2 mil på 1:40 möjligt för en otränad gubbe inom rimlig tid?

jesper svensson
1967 • staffanstorp
#1
5 augusti 2010 - 14:47
Gilla
Hej alla

Har hängt här ett tag och hittar mycket trevligt att läsa...
Jag är 43 år och ganska otränad... jag tränade en hel del tidigare fram tills jag fick ett diskbråck i ryggen som varade i nästan 1.5 år och sedan har det gått ytterligare en tid...

Min fråga ( frågor ) är:

jag har satt upp som mål att inom 3 månader klara milen på 55 minuter
sedan är nästa mål ( inte tidsatt ännu) att klara 2 mil för att sedan klara 2 mil på 1:40
Är det rimligt att tro att jag kan klara det med den träning jag gör och har tänkt göra?

jag springer just nu 3 ggr i veckan är är uppe i 33 minuter jag ökar med 10% i veckan.

min plan är att när jag är uppe i 40 minuter ska jag ha ett intervall/fartleks pass på ca 40 minuter och "snabb pass" också ca 40 minuter och sedan ett långpass där jag ökar med ca 5 minuter i veckan upp till 80 minuter.

Dessutom kommer jag att börja simma 2 ggr i veckan under vintern. tänkte börja med 30 minuter och sedan öka med 5 minuter i veckan upp till en timme.

mina löpdagar är Mån, ons och fred och simningen tors och lör? bör jag lägga passen i någon special ordning inte intervaller efter simingen tex?

lite rörigt och ostrukturerat men hoppas ni förstår vad jag menar.

Mvh

Jesper
1965 • Västra Frölunda
#2
5 augusti 2010 kl 15:02
Gilla
Skulle kanske satsa på lite längre pass 33 minuter är lite kort tid egentligen. Bra att försöka vara ute 45 minuter för att få bra effekt på träning. Dela upp 45 i delar om 15 minuter där du springer 15 minuter går i 2 minuter osv.
I takt med att du blir starkare så drar du ner på gå vilan tills den helt försvinner.

När du nått 45 minuters löpning så bör du välja om du vill bli snabbare eller springa längre, dvs undvik att både öka distans och tempo vilket brukar leda till skador.
Personligen så skulle jag satsa på distans först, dvs kunna springa långpass på 15 km/80 minuter innan jag börjar jaga tempo. Din löpekonomi kommer utvecklas och du kommer bli betydligt snabbare under första året utan att du behöver någon särskild fartträning.
1974 • Lund
#3
5 augusti 2010 kl 18:05
Gilla
Glöm inte att det är en ganska långsiktig träning, träna inte mer än du tycker är kul, speciellt om du som du säger är ganska otränad, låt det inte bli ett tvång utan ha det roligt. Sen hur man lägger upp träningen för att det ska bli roligt är ganska inviduellt, jag är mer som Martin, jag gillar långa löpninger i ett mer komfort tempo och skulle kört på hans ide och satsat på längd för det har passat mig, men å andra sidan har tiden sällan varit viktig för mig utan mer att klara av olika distanser.

Jag skulle också föreslå längre pass ibland med ett lägre tempo. Dock tycker jag gott att du försöker att inte gå alls utan springer toklångsamt om det behövs, håll löpsteget länge. Jag tycker tiden ute är viktig i början inte distansen och farten, men den kommer snabbt att förbättras endå. För mig har en tokig tanke på om jag skulle kunna springa "dit" eller "dit" eller "så långt" sporrat mig och hjälp mig med att ha mål under resan.

Hade tänkt skriva att jag själv ennu inte klarat 2 mil på 1:40 men det har jag ju faktiskt precis gjort men det var på broloppet med stark medvind . För mig har det tagit många år men så har jag nästan aldrig fokuserat på fart så gör man det går det nog mycket snabbare att komma dit. Muskelmassa/kropsform, löpsteg och vikt spelar också säkert in på hur bra/snabbt det går.
1962 • Torslanda
#4
5 augusti 2010 kl 18:14
Gilla
Jag skulle tyvärr säga ja, det är inte möjligt...
Att springa 5 min tempo i 2 mil är ganska tufft för en otränad "gubbe"
jag försökte förra året att göra det på Gbg varvet. hade jag varit 30 så hade jag nog grejat det, men åldern tar ut sin rätt.
En rimlig målsättning för dig är att klaa det till nästa Gbgvarv om du tränar målmedvetet...
Det du behöver köra är 2 h pass varje vecka Långa passen är nyckeln för att klara långa distanser... Börja långsamt och öka...
Du bör klara milen runt 47 min för att klara 2 mil på 1:40.
Enl http://www.mcmillanrunning.com/cgi-bin/calc.pl
1956 • Lund
#5
5 augusti 2010 kl 20:18
Gilla
Jesper.

Det beror på vad du var kapabel till tidigare och vad du har för träningsbakgrund. Hade du en hygglig kapacitet tidigare, så är det inte för svårt.

Svaren du fått innan är nog bra. Låt det komma och stressa inte på, för att undvika skador. Tids nog så ser du vad som är möjligt när det gäller tider. Den första tiden är för en del förföriskt rolig, för då persar man jämt. ;)
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
6 augusti 2010 kl 01:00
Gilla
Kontinuitet är viktigt, att inte ha för bråttom är lika viktigt. Jag tycker du har för bråttom. 10% i veckan kan man inte öka alltför många veckor i rad, dessutom bör man ta kanske var fjärde vecka som vilovecka med färre/lugnare/kortare pass.
Det är bra att ha mål både på kortare sikt och på lång sikt, men sätt inga tuffa tidskrav på när du ska nå dit. Bättre att kunna pricka av sina mål efterhand än att bli skadad eller bara inte hinna nå dem på önskad tid.
Håller med om att ett pass i veckan bör du välja att vara ute en viss, småningom rätt lång, tid. Spring lugnt då. När du sprungit klart ska du längta efter nästa pass!
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#7
6 augusti 2010 kl 10:57
Gilla
Tack för alla tips...

imorse sänkte jag tempot till 6,40/km gick inte att jogga långsamare... och körde i 45 minuter. Det funkade bra hade kunnat köra ett bra tag till.

Men menar ni att alla 3 passen ska/bör vara likadana i princip tills jag är uppe i 80 minuter och sedan börjar jag variera dem?

vilken ökning kan jag lägga på i vecka om nu 10% är för mycket? 5%

Men är kanske rätt att skynda långsamt bättre att komma i mål än att gå sönder på vägen.
1965 • Västra Frölunda
#8
6 augusti 2010 kl 13:20
Gilla
Tycker du kan köra ett pass snabbare men då som jag föreslagit ta en eller två minuters vila i passet.

Du ska också tänka i längre cykler en vecka för vecka. Föreslår att du ökar konternuerligt under 3 veckor och därefter tar en lugn vecka med halva träningsmängden. Du kan ju även snegla på träningsprogram som finns för halvmara när du kommit upp i att springa 1 mil på 55-60 minuter som var en av dina målsättningar: http://beta.marathon.se/grundprogram/132




1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#9
6 augusti 2010 kl 16:03
Gilla
Jesper: Om du får vara skadefri kan du säkert klara dina mål. Hoppas du hittar motionsformer och träningsmängd som passar just dig. Tyvärr är det ganska meningslöst att lyssna på andra, ingen annan än du vet vad som passar dig bäst samt vad du haft för träningsbakgrund.
Alexander
1984 • Uppsala
#10
7 augusti 2010 kl 14:55
Gilla
Kan bara instämma med Johan. Totalt meningslöst att lyssna på andra. Kör på som du själv känner blir bäst!
http://alexanderabrahamsson.blogspot.com/
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
7 augusti 2010 kl 23:29
Gilla
Johan och Alexander: varför göra om andras gamla misstag? Det finns så många nya och intressantare misstag att göra!
Vad som blir bäst kan ingen säga, men vad som inte fungerar finns det mycket erfarenhet av, ta del av den. De två vanligate resultaten av att träna fel är 1) man blir inte bättre och 2) man blir skadad. Tvåan är bra att undvika, ettan kan man oftast lätt korrigera för.
1961 • Göteborg
#12
8 augusti 2010 kl 00:10
Gilla
Jesper. Ta det lungt, låt det få ta tid. Jag har tränat mer eller mindre hela mitt vuxna liv till och från. Sprang ett antal halvmaror under 80 och 90-talet. I juli 2009 började jag att ladda för en ny halvmara, efter att inte kunnat jogga under 18 månader pga. en envis hälsporre. Det gick fantastiskt bra att komma igång men efter 7 veckor fick jag ont i ljumsken och kunde inte springa alls. Blev cykel istället och sjukgymnastik under några månader. Vid nyår var jag relativt besvärsfri. Sedan dess har jag tränat ganska så flitigt och hela tiden gjort framsteg men det tar tid.

Tycker mig också känna att åldern tar ut sin rätt och håller nere hastigheten men håller uppe envisheten och träningsdisciplinen. Jag är något äldre än vad du är men kika i min dagbok så ser du mina framsteg. Den är ju personlig, och inte översättningsbar till dig och dina framsteg, men kan ju ändå vara intressant. Håller du dig hel så kanske du kan kapa 2-3 månader.

Mitt tips är: Skynda långsamt och lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.