Löpning Träning 11 inlägg 5206 visningar

En fråga om Szalkais träningsprogram inför Tjejmilen

Annica N
1975 • Uppsala
#1
5 augusti 2010 - 21:04
Gilla
Hej,

Ska springa Tjejmilen i september och mitt stora mål är att ta mig runt utan att behöva gå något (började från noll i februari då jag bara orkade knappt 100 m i sträck).

Har sprungit en del enligt Szalkais träningsprogram på marathon.se, och har då följt programmet att klara milen på en timme (har dock inga sådana förhoppningar, utan har mest följt de km-angivelserna).

Nu till min fråga (ursäkta den långa inledningen):
Vet ni varför man inte springer en hel mil någon gång innan själva Tjejmilen? Har flera gånger varit ute ca 9,5 km men då har det varit någon kortare gångpaus. Mentalt skulle det kännas väldigt bra att åtminstone ha provat springa en hel mil innan Tjejmilen, så det tänker jag nog testa snart ändå. Eller finns det någon tanke bakom det tror ni?

Tack på förhand!
Johnson, Mia
1954 • Sibbhult
#2
5 augusti 2010 kl 21:19
Gilla
Det kommer inte att bli några problem för dig att springa Tjejmilen med de förutsättningar du har. Det är stämning runt hela banan, vätskekontroller, musik och fullt med människor. Jag hade samma tanke som du när jag började springa Tjejmilen för 15 år sedan. Kan jag springa en hel mil tänkte jag för det hade jag inte gjort innan jag gjorde den första Tjejmilen. Men det var absolut inga problem. Lycka till.
1974 • Lund
#3
5 augusti 2010 kl 21:50
Gilla
Följer det också, hyfsat.
I söndags (1/8) skulle det ha varit 10 km. Och det kommer någon söndag till med 10 km såg jag även någon med 80 minuter då de räknar med att man skall ta sig runt 10,5 km

Lycka till på Tjejmilen. Själv tränar jag till Midnattsloppet i Köpenhamn veckan innan.
Tomas Nilsson
1969 • Lund
#4
5 augusti 2010 kl 21:51
Gilla
Jag gillar att ha sprungit distansen jag skall tävla på innan tävlingsdagen. Det är inget du behöver egentligen men rent mentalt tycker jag det är bra.
Annica N
1975 • Uppsala
#5
5 augusti 2010 kl 21:55
Gilla
Tack för era svar!
@Linda: Ja det stämmer, men det är fortfarande med gånginslag, Jag kan inte se att det finns något pass som är att springa hela sträckan utan att gå alls.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#6
5 augusti 2010 kl 23:11 Redigerad 5 augusti 2010 kl 23:12
Gilla
Hej Annica! Du kommer att klara milen lätt som en plätt. Det kryllar av publik och det är många som springer, så då får man extra krafter. Ett problem kan dock vara att man springer för fort för att det är så kul och för att man vill stila för de andra, och därför blir tröttare än man har tänkt sig...

Jag tycker att du ska testa tävlingsdistansen, eller snarare 11 km, redan nu. Nog för att Anders Szalkai är jättebra, men han kommer knappast att skälla ut dig för att du ändrar programmet lite... Gör som du känner för! Men tillåt dig själv att gå en snutt om du känner för det. Det är inte hela världen.

Lycka till. Jag ska också springa!
Annica N
1975 • Uppsala
#7
5 augusti 2010 kl 23:23
Gilla
Tack för era gulliga svar!
Ja jag ska nog prova springa en mil redan nu i helgen, kommer vara en otrolig känsla när jag väl lyckas!
Lycka till med diverse lopp ni med! :-)
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#8
6 augusti 2010 kl 09:33
Gilla
Hej!

Jag skulle gissa på att anledningen till att du inte springer 1 mil innan tävligen är att du skall få hela lyckokänslan på själva tävlingen och inte äta upp halva kakan innan tävlingen...

Du kommer ju att ha tränat inför ett mål i flera månader och då målet är kombinationen tjejmilen/klara en mil utan att gå kommer det bli najs för dig när du klarat ditt mål.

Så, träningsmässigt är det inga problem att göra en mil innan loppet men känslomässigt hade jag nog väntat med att "knäcka" milen tills på tävlingsdagen!
Sofie Sandhagen
1987 • Halmstad
#9
6 augusti 2010 kl 10:16
Gilla
För mig är det mycket enklare att springa en ny distans första gången än andra. Om det beror på att jag inte fattat hur långt det är förran jag sprungit eller något annat vet jag inte :)
Annica N
1975 • Uppsala
#10
7 augusti 2010 kl 19:16
Gilla
Klarade en mil i sträck!! Är otroligt glad och stolt över mig själv!

Och nu känner jag mig lugnare inför Tjejmilen, nu gör det inte ens något om jag skulle behöva gå några minuter, för nu vet jag att jag har klarat det, och det var det som var målet, inte att det behövde ske just på Tjejmilen.

Och nu är det dags för nästa målsättning! Kanske att klara milen under en timme, och så småningom klara en halvmara.. :-)
Anette Szomor
1962 • Sollentuna
#11
7 augusti 2010 kl 23:27
Gilla

Jag läste häromveckan att rent psykologiskt är det bra att ha sprungit mer än en mil innan loppet just pga att man under slutet på loppet kommer känna att "va är det inte längre?". Själv tyckte jag att det lät som en bra idé så förra helgen gav jag mig ut och joggade 1,3 mil i lugnt tempo. Det gick väldigt bra enda tills de sista 2-3 km då jag fick ont i ljumsken och i knät. Tog tre dagars vila efteråt och sen var det bra igen. Kändes ändå lyckat. Tror det är bra att utmana sig och ändra på träningen ganska ofta - distansträning, fartlek, långpass, backträning och styrketräning.
Jag ska springa en mil i Iformloppet nästa vecka och sen Hässelbyloppet i oktober.

Lycka till på Tjejmilen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.