Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 21650 visningar

Trochanterit

Oscar M
1990 • Nässjö
#1
14 augusti 2010 - 11:54
Gilla
Jag har nyligen fått upp ögonen för löpning och tycker nu att det är hur kul som helst. Dessvärre så fick jag för tre-fyra dagar sedan ont i min vänstra höft. Smärtan känns på själva "höftknölen" och när jag de senaste dagarna har sökt runt på nätet så verkar symptomen stämma med Trochanterit/slemsäcksinflammation.

Vad jag är osäker på är vilka sorts åtgärder jag bör ta under läkningsprocessen. En del påstår att stretching av höften + vila är det enda som fungerar. Andra rekommenderar kortisoninjektion.
Jag funderar också på hur pass stor risk det är att inflammationen förvärras om jag ger mig ut på lite korta, lugna joggingpass.
Bör jag vila helt eller hålla mig lite aktiv? En del personer verkar inte ha blivit av med sina smärtor trots att de har vilat i veckor, så jag är lite förvirrad.

Det skulle vara trevligt om någon som själv råkat ut för Trochanterit eller som har handskats med det kunde ge sin syn på hur jag bör agera.
Tack på förhand!
/Oscar
Eva Lindskog
1973 • Basel
#2
14 augusti 2010 kl 13:26
Gilla
Jo, jag. Tyvärr är min historia inte så upplyftande... Jag sprang en mara för 10 år sedan med kramp i båda låren från 15 km (och kramp i båda vaderna också lite senare) och stötarna från underlaget under loppet var troligen den utlösande faktorn för mig. Efter det hade jag ont i höften i drygt ett år, gick till en idrottsläkare och fick diagnosen trochanterit + ett rehabprogram innehållande t.ex. enbensknäböj vid dörrpost. Fick också behandling under tiden (massage + ström) men blev trots detta inte helt bra. Mitt problem löste dock sig av sig självt eftersom jag blev gravid och då lade jag ner all löpträning öht. Efter det har jag inte haft några problem med trochanterit (men istället en massa annat...).

Jag rekommenderar att du vilar helt från löpning om du har ont när du springer, vill du konditionsträna så välj någon alternativ träningsform. Wetwest är skonsamt och bra. Om du inte blivit bättre om några veckor så är det nog bra att kontakta en (idrotts)läkare.

Lycka till!
MVH
Eva
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#3
14 augusti 2010 kl 13:43
Gilla
Långa töjningar ( 30 sek) av höftens utåtroterare och sätes musklerna. Core träna för bättre stabilitet av bäcken under löpning- bra på sikt. Voltaren el dyl ngr dagar kan lindra smärtan. Fortsätt löp. Det är ju ingen farlig smärta, kan " bara göra ont " inget skadas !

Ger det inte med sig kan en kortisoninj vara smärtlndrande, läker gör det ju av sig själv förr eller senare. Inte sällan är det en benlängdsskillnad som orsakar trokanterit, i ditt fall skull det onda vä sidan vara längre i så fall, det kan du ju kolla !

En sjukgymnast har flera smärtlindrande metoder dessutom och kan visa dej korrekt töjning. Tvära friktioner, ultraljud, akupunktur etc
Lycka till !
1963 • Västerås
#4
14 augusti 2010 kl 16:33
Gilla
Hade själv samma problem förra året under 4 - 5 v kunde inte löpträna. Efter blev det problem med andra höften, vänster knä, höger knä o därefter började jag tänka på löpteknik o har nu gått över helt till POSE tekniken. Haft några överbelastade hälsenor men inga höft- eller knäskador. Kanske något att lura på för dig också.

Det sista du vill göra är att ta en kortisoninjektion, se det som en absolut sista utväg. Du är 19-20 år (om det stämmer) o din kropp läker betydligt snabbare än för oss som har några år mer på nacken.

Vila tills dess att du kan löpträna utan att det gör ont o att du kan ta ett naturligt steg (ej kompensera för smärtan). Inga smärtstillande heller o ut o löpa. Ibland får man bara acceptera - ting tar tid... Går det inte över på 4 - 5 v, ta kontakt med din läkare.

Lycka till
Oscar M
1990 • Nässjö
#5
15 augusti 2010 kl 15:15
Gilla
Tack så jättemycket för era svar!

Jag valde att köra ett kort cykelpass igår och ett lugn löppass idag och än så länge så känner jag inte av någon större smärta.
Tänkte börja köra lite lätt styrketräning för benen också, då jag aldrig har tränat dem innan. Antagligen så kan väl också det vara en av orsakerna till skadan.

Tack än en gång för era snabba svar. Perfekt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.