Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 5030 visningar

Hejdå löparknä!

Margit S
1961 • Luleå
#1
16 augusti 2010 - 20:31
Gilla
Efter mer än 2,5 år med löparknä så känner jag nu att det är över. Det som gör mig glad är att jag med nästan ingen löpning alls under dessa år har persat varje gång jag försökte, även idag! Så jag vet inte om jag idag hade varit så mycket bättre om jag hade kunnat springa så ofta jag hade velat. Då jag inte har kunnat det, har jag, för att hålla mig i trimm, sysslat med allt möjligt annat..Yoga, BodyPump, Gym, Spinning , Skidor etcetc många gånger i veckan. Först var allt detta tråkigt och jag saknade löpningen jättemycket men så småningom blev även dessa träningar roliga och jag lärde mig nya saker som jag aldrig har kunnat göra tidigare tex huvudstående på Yogan och det blev lite tvättbräda på magen och synliga muskler lite varstans. Mitt senaste är att jag tränar barfotalöpning mycket försiktigt på band och när jag springer ute så är det i gamla odämpade skor där jag tvingas till ett mera framfota-löpsteg. De fina, dämpade dyra skorna, asics 2130 med pronationskilen får nog åka till återvinningen. Jag undrar om jag ska fortsätta med de gamla skorna men så småningom måste jag nog köpa nya. Jag pronerar enligt löpanalys men när jag springer med pronationsskorna så känner jag att de tvingar min fot i ett läge där det inte känns behagligt.
Jag ser fram emot att kunna börja springa mera regelbunden igen...men jag ska ta det försiktigt!
1966 • Taberg
#2
16 augusti 2010 kl 21:26
Gilla
Hej Marit,

Vad roligt att höra att ditt löparknä nu blivit bättre. Du har verkligen haft tålamod och varit duktig på att hålla igång kroppen med annan träning. Jag gjorde min operation i början på mars och kan inte hålla mig ifrån löpningen längre. Men jag får tyvärr ont när jag springer. Framför allt om jag börjar ta ut steget och försöker dra upp farten. Det är så svårt att veta vart man ska sätta gränsen. Får det göra lite ont eller ska man lägga av att springa så fort det känns lite obehagligt? Hur gjorde du? Jag ska också snart köpa nya löparskor. Idag springer jag i ett par asics nimbus och tror att det ligger alldeles för mycket dämp i dom. Jag har ett neutralt löpsteg. Jag funderar på att satsa på ett par lättare skor denna gång.

Lycka till med din löpträning!
Mia
Niklas Korshag
1974 • Falkenberg
#3
16 augusti 2010 kl 21:59
Gilla
Hej Marit och Mia.
Jag har själv opererat båda mina knä för löparknä (samt en menisk operation).
Det du beskriver Mia är exakt vad jag kände efter min första operation, det gick över och blev helt perfekt men det tog lite tid (utfördes 2005). Andra löparknä operationen utfördes i september 2009, och efter denna körde jag rehaben till 100%, hade bättre backup från sjukgymnast och då gick det snabbare.
Så håll ut, överansträng dig inte och sluta om det gör direkt ont, det är det enda jag kan råda dig till som lekman i ämnet.
Mvh
niklas
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#4
16 augusti 2010 kl 22:12
Gilla
1984 sade jag hejdå till mina problem med löparknä, dom återkom aldrig mer, (hoppas jag) men det kan behövas stretching ibland för att känna sig säker.
Carl-Johan Forsberg
1971 • höllviken
#5
16 augusti 2010 kl 22:28
Gilla
Jag har sprungit i 3 månader och börjat få "känningar" i knäna (och ena hälsenan..). I normala fall inte direkt ont men lite obehag. Får ta det mkt lugnt de första 2-3 km och sedan går det bättre. Ibland tycker jag det känns mer när man inte springer än när man springer. Stämmer detta in på "löparknän"? Trist när man tycker man kommit igång och vill öka osv. Vad ska man göra?
1978 • Malmö
#6
16 augusti 2010 kl 23:40
Gilla
Operation är inte första alternativet du bör ge dig på utan prova först t ex en foam roller och massera dig själv genom att rulla dig på den. Sök på youtube efter foamroller och runners knee. Det funkar också att fylla en PET-flaska med vatten och använda den som rulle. Lite hårdare blir den vilket gör att det kan göra lite mer ont men det blir också effektivare.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#7
17 augusti 2010 kl 00:30
Gilla
Carl-Johan_
Jag känner igen det du skriver, så var det för mej också, jag kan riktigt se framför mej en solig dag på en grusväg 4 km hemmifrån, när det onda kom, och jag fick avbryta träningen, som väl var fanns bilen i närheten, och jag åkte hem och började läsa i mina löparböcker om olika skador, och jag följde dom råd jag hittade, och det blev snart bättre. Mitt råd är, var glad för dom framsteg du redan gjort i din träning, och ta det lite lugnare en tid, öka inte träningsmängden för snabbt, kroppen hinner inte med.
1972 • Växjö
#8
17 augusti 2010 kl 21:22
Gilla
Mitt löparknä kom när jag började slarva med bålträningen. Och mycket riktigt. Sjukgymnasten ordinerade bålträning med pilatesboll och rumpa/bäcken med gummiband samt, och detta tror jag är det viktigaste, att ligga på en brödkavel. Foam roller eller petflaska spelar nog mindre roll. Det viktiga är att detta är en stretchövning, man mosar liksom ut storligamentet. Rean efter andra kvällen på brödkaveln var jag igång bättre med löpningen än jag varit på fyra månader.

Jag hade försökt vila helt, träna försiktigt och sretcha järnet efteråt, inget hjälpte. Nu bålatränar jag två-tre gånger i veckan och ligger/rullar på kaveln så gott som varje dag och känner inget längre, varken efter 35 långsamma km eller 3 raketsnabba. Inte heller av löpträning tre dagar sträck.

Kaveln är grejen!

Börja med att ligga på den. Ligg på sidan med kaveln under utsidan på låret strax över knäet. Det gör ont men "tryck" så mycket du kan genom att ha det andra benet i luften. Flytta efter tio-tjugo sekunder kaveln uppåt en liten bit. Upprepa tills du är ett par knytnävar från höftbenet. Efter fem-sex dagar bör du kunna börja rulla på kaveln, reglera tyngden på kaveln genom att ha det andra benets fot i golvet framför knäet som ligger på kaveln. Kör på båda sidorna även om det bara är ena som bråkar.

Lycka till!
Emil Westin
1991 • Linköping
#9
17 augusti 2010 kl 21:46
Gilla
Grattis!

Jag blev också av med mitt löparknä nyligen. Visserligen var jag bara drabbad i några månader, men det kändes som en evighet.

Jag löste mitt knä-problem genom att träna benen extra mycket, speciellt utsida lår, hamstrings och höften. Sen blev det alternativ träning till det: cykling och simning. Det hjälpte mycket, iaf för mig. :)
Carl-Johan Forsberg
1971 • höllviken
#10
19 augusti 2010 kl 17:05
Gilla
Tack för tipsen! Jag har köpt nya skor. Vet att detta inte är ngn garanti men det var ändå dags eftersom de var 3 år gamla. Köpte även ett stöd för knät. Vi får se.. Tack än en gång! Jag ska prova brödkaveln. Frugan idiotförklarar en väl men det har hon gjort förr.. :)
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#11
19 augusti 2010 kl 18:02
Gilla
Hej, vill bara dela med mig av mina erfarenheter gällande löparknä. Har haft ont i knäna under flera år, iblnad har det gått bort när jag vilat, för att sedan komma tillbaka igen.

Det som ändrade allt för mig var när jag köpte mina Fivefingers skor och insåg att det fanns ett annat sätt att löpa på, dvs framfota (eller mittfots) isättning. När jag gick över till att springa på detta sätt försvann mina problem. Även min kraftiga pronation visade sig försvinna när jag fick öva in ett nytt löpsteg i "barfota skor". Jag springer i dag i ett par neutrala Asics med lite dämpning och varvar dessa med mina VFF. Trillar fortfarande dit och sätter i hälen först ibland när jag blir trött, men jag har nu ett mycket bättre och mjukare löpsteg som jag är säker på är mer skonsamt för mina knän. Tiden får utvisa om jag kommer att dra på mig några andra problem men just nu är allt toppen

Mvh
Mats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.