Löpning Tävlingar & Motionslopp 9 inlägg 6128 visningar

Hur klä sig på maraton då det regnar?

Eva
1979 • Uppsala
#1
28 augusti 2010 - 08:10
Gilla
Hej,
jag ska springa ett maraton i oktober (Amsterdam) och risken för regn där är ju inte direkt obefintlig. Tänkte höra om någon har tips hur jag ska klä mig om det regnar (så att blöta kläder inte blir ett alltför stort störningsmoment plus att jag inte blir för kall)? Någon kanske t o m har tips på produkter?
1975 • Hässelby
#2
28 augusti 2010 kl 10:27
Gilla
Temperaturen brukar väl ligga kring 10-15 grader där i oktober, så jag skulle nog ha kört på korta tights och linne i funktionsmaterial. Brukar du bli väldigt kall om axlarna så skulle jag välja en kortärmad funktionströja. Jag tror inte att du kommer att känna dig kall när du springer. En keps kan dock vara skönt att ha som skydd om det regnar.

Det är vid starten som du kan behöva någon tröja och något mot ev. regn. Det brukar tipsas om att ha med sig någon tröja som man kan kosta på sig att bara slänga vid start och sedan ha en sopsäck med hål för armarna om det regnar (den kastar du också givetvis vid start ;-)).
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#3
28 augusti 2010 kl 11:32
Gilla
Hej aaa bbb!?

Jag brukar ha varma shorts som går ner över knäna när det är kallt och speciellt om det regnar kallt (annars blir det tungt med smörjnigen i knäna). Sen tycker jag inte om att bli blöt ända in på kroppen om det är kallt. Jag skulle nog ha med en luftig regnväst som håller axlarna och bröstet så torrt som möjligt. Du har ju någon månad på dej att testa lämpliga kläder i regn?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
28 augusti 2010 kl 11:48
Gilla
Blir det hällregn kan du behöva tejpa fötterna om du har lätt att få skoskav, genomvåta skor skaver mera - eller om huden blir svagare. Annars håller jag med Ingemar, testa före! Vi har fått liknande temperatur här nu, ut och spring när det regnar, helst långpass, man kan bli kall efter en längre tid, jag är sällan frusen men skulle nog ta en långärmad funktionströja om det var 10-12 grader och regn. Något justerbart som en tunn jacka+linne eller en buff eller vantar(!) kan också vara bra.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#5
28 augusti 2010 kl 12:26
Gilla
Jag har själv aldrig springit någon helmara, bara halvmaror, men har i alla fall viss erfarenhet av att springa långt. Jag tror att man skall vara lite försiktig med att klä sig för tunt om det är låga temperaturer..och speciellt om det regnar, framför allt om man inte har någon mara-erfarenhet. Om man kör slut på sina energireserver (glykogenet) så kan man börja frysa ordentligt. Har i och för sig inte upplevt det själv, men hört från bekanta som fryst fruktansvärt mycket på slutet av långlopp. Det hänger säkert på hur tränad och erfaren man är, men jag skulle inte riskera att börja frysa om det regnar (eller bara är kallt för den delen). Jag hade kört med långa tajts och långärmad funktionströja, gärna något som skyddar mot väta enl vad som sagts ovan Det är stor skillnad att köra på max 10km i regn och kyls, och att hålla igång flera timmar under de förhållandena.
Bengt Engdahl
1969 • Trollhättan
#6
29 augusti 2010 kl 19:19
Gilla
Testa gärna att köpa en tröja med komressionsmaterial. Adidas har några "Light compressio"n som är jättesköna, sitter som ett skinn på kroppen. IOFS får man vara trygg i sin egen kropp för att bära dom...
1969 • Sala
#7
30 augusti 2010 kl 07:00
Gilla
Huvudsaken är att du inte har regnkläder eller annan plast på dig under själva loppet.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#8
30 augusti 2010 kl 19:15
Gilla
En regnkappa i en liten midjeväska har fungerat bra för mej många gånger, skyddar både mot blåst, kyla och regn vid behov.
1986 • Amsterdam
#9
9 oktober 2011 kl 16:21
Gilla
Tack för tipsen allihopa! Jag såg en hel del folk som övade inför maran här i Amsterdam nästa Söndag eftersom jag cyklade större delen av sträckan. Såg inte en enda som hade regnkläder, en del hade till och med korta shorts! Chock för mig, men samtidigt skönt att få bekräftat här att det är okej. Tror jag kommer satsa på långa tajts och långärmad funktionströja. Regnar det kraftigt finns det regncape eller som någon föreslog sopsäck. Hoppas på bättre väder än idag och mindre blåst! Lycka till alla som är med på Söndag!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.