Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 1339 visningar

ang Vibram Fivefingers

beng vest
1990 • stenungsund
#1
2 september 2010 - 15:34
Gilla 
Jag köpte ett par VFF bikila för ett tag sedan men jag får problem med belastningsskador på ovansida fot när jag springer i dom. Jag har tidigare sprungit på framfoten i skor utan speciellt mycket dämpning så vader och häl är inga problem alls. Jag tycker själv inte att jag springer speciellt långt i VFF ca 1,5 km första och andra gången. Dock så fick jag skadan efter två pass på denna distans. Finns det något schema för hur man ska träna upp fötterna och fördela träningen i början?
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#2
2 september 2010 - 15:46
Gilla 
20 min vibrams innan ett pass tex :) därefter vanlig träning, kanske.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#3
2 september 2010 - 16:25
Gilla 
Jag skaffade ett par VFF speed i början på sommaren. Började med raska 30 minuters promenader. Sen efter någon vecka när träningsvärken släppt så sprang jag 500 m förutom promenaden. La sen på ca 500 meter per pass och är nu uppe i ca 1,5 mil.

Man ska verkligen ta det nästan löjligt lugnt i början. Jag har fått alla möjliga konstiga träningsvärkar men nu tänker jag inte längre på att jag springer i VFF.

Om man inte vill minska förmycket på träningsmängden kan man som Senad skriver köra en del VFF under sina normala pass. Skorna väger ju i princip ingenting så man kan lätt ta dom i en väska eller hålla dom i händerna. Jag brukar göra detta när jag tränar ren barfotaträning.

En annan sak jag gjorde när jag började med VFF var att springa rent på framfoten vilket kanske inte var det smartaste. Detta gav massor träningsvärk i vaderna men nu springer jag mer så jag landar på mitten av foten och sen blir det en mycket lätt hälisättning innan man trycker ifrån med framfoten igen. Brukar dock lägga in back eller vanliga intervaller med högre hastighet och då blir steget mer på framfoten. Testa lite olika isättningar och se vilket som känns bäst.

Hur som så är det bäst att ta det jättelugnt i början och glöm inte att gå i dom.
Robin
2008 • Götet
#4
2 september 2010 - 20:22
Gilla 
Pröva gör lite balansövningar och hopp typ såhär: http://www.youtube.com/watch?v=h4nmu6mZd4s

Är övertygad av att den typen av övninga är väldigt skadeförbyggande, dels får man bättre hållning, dels bättre balans och framförallt blir man mer medveten om hur ens fötter arbetar...
1965 • Västra Frölunda
#5
2 september 2010 - 23:29
Gilla 
Verkar lite underligt att FFV skulle ge skador på ovansida av foten. Kanske du hade en överansträngning på gång redan innan pga av du jobbat med att ändra ditt löpsteg ?? Det är ganska lätt i början att man överdriver framfotalöpning och får stora problem med fötter, vader och hälsena då musklerna alldrig får vila.
Själv höll jagh på i drygt ett år med att ställa om mitt löpsteg som gav mej en hel del problem med vader, hälsenor och trötta fötter innan det började funka. Efter det har jag använt FFV till och från på distanser 7-10 km utan att det ger några problem.
Martin Syk
1983 • Göteborg
#6
3 september 2010 - 07:48
Gilla 
Varför skulle man inte kunna få detta med VFF? Det tycker jag låter mycket konstigare. Se t.ex:

Stressfraktur. Marschfraktur. Utmattningsfraktur.
ICD-10: M84.3 Uppdaterad: 2010-06-24

Definition: Utmattningsfraktur i skelett.

Orsak: Återkommande överbelastning hos framför allt idrottsmän (långdistanslöpare), marscherande militärer. Även måttlig belastning hos äldre med osteoporos kan förorsaka stressfraktur.

Symtom: Utan föregående trauma lokal svullnad och smärta vid belastning (ibl-and vilosmärta). Oftast mellanfot (ff.a. andra metatarsalbenet) men även, häl, underben och lårben.

Status: Typisk anamnes. Tilltagande belastningssmärtor, distinkt palpationssmärta och ev. svullnad över aktuella skelettstrukturen.

Differentialdiagnos: Skelettumör (allmänpåverkan, vilosmärta). Mortons neurinom. Malignitet.

Utredning: Röntgen. Kan dock ta upp till 2 månader från symtomdebut innan en stressfraktur ses på slätröntgen. Vid MRT eller skelettscintigrafi i regel inom 1-2 veckor. SR.
1983 • Västervik
#7
3 september 2010 - 08:27
Gilla 
Man kan inte tänka sig att det är en så löjlig sak som att du spänt spännet för hårt och att det trycker mot skelett/muskel/nerv. Får du samma problem om du springer "hardcore" dvs utan skodon?
1965 • Västra Frölunda
#8
3 september 2010 - 08:51
Gilla 
@Martin Syk : Tror vi säjer samma sak en stressfaktur får man inte av 2x1.5 km träning det måste ha byggts upp under en längre tid eller distans för att uppstå, och har knappast något med skon att göra.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#9
3 september 2010 - 11:19
Gilla 
Detta är en väldigt vanlig skada vid barfotalöpning och därmed också vanlig med VFF och tunna löparskor. Det handlar om att man har för aktivt frånskjut istället för att bara "lyfta" den bakre foten.

Fick själv problem med detta efter barfotalöpning på thailändska stränder i vintras. Tåhävningar och andra styrkeövningar fixar detta på sikt.
1965 • Eksjö
#10
3 september 2010 - 15:09
Gilla 
Har man dessutom "Morton´s Toe" så löper man ytterligare ökad risk för stressfraktur i framfoten vid ökad mängd aktivt frånskjut såsom JB smidigt beskriver det ovan. Det har jag lärt mig den hårda vägen för övrigt.

Morton´s Toe betyder alltså att tån intill stortån är längre än stortån och det är ganska vanligt, se länk nedan. Stortån skall ju vara den starkaste tån och den man sist rullar av vid aktivt frånskjut, men det blir naturligtvis förhållandevis mer belastning på sidotån för den med Mortons än för den utan.
http://walking.about.com/od/heelpain/a/mortonstoe.htm

Om det finns någon här med Mortons som framgångsrikt gått över till VFF så vore det intressant att få höra lite detaljer...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#11
3 september 2010 - 16:16
Gilla 
Jag har också "Morton´s toe"...

Visste inte att detta kunde orsak ytterligare problem/belastning.
Johan Renström
1965 • Härnösand
#12
3 september 2010 - 17:31
Gilla 
VFF är suveräna skor men de borde säljas med varningtexten TA DET LUGNT!

Jag tog det lugnt och ökade gradvis med 1 km i veckan i tre veckor och sedan en lugn vecka för återhämtning och konsolidering, dvs tre steg framåt och ett tillbaka och nu springer jag över 20 km utan problem. Jag tränade lite barfota på en gräsplan också innan jag började med VFF. Mitt VFF-schema:

vecka 1: 1km
vecka 2: 2 km
vecka 3: 3 km
vecka 4: 1 km
vecka 5: 4 km
vecka 6: 5 km
vecka 7: 6 km
vecka 8: 4 km
vecka 9: 7 km
osv ...

Men fötter är olika så det är inte säkert att detta passar alla. Men lyssna på fötterna som meddelar sig via hjärnan hur det känns så borde det gå och springa bra.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#13
3 september 2010 - 21:10
Gilla 
Hej
jag har mortons toe, är glad att det är så vackert. speciellt i VFF.. ;-)
Har inte haft bekymmer med smärta i framfoten, förutom vid tuffa intervaller.
Misstänker att förklaringen är så enkel som JB säjer.
Försöker köra allround med VFF. helst i obanad terräng för att stärka fot och ben.
VFF åt folket!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.