Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 593 visningar

Tips ang löparglasögon

Martin
1975 • Malmö
#1
17 juli 2021 - 17:35 (Redigerad 17 juli 2021 - 17:35)
Gilla 
(har tittat runt lite bland övriga glasögonfrågor men inte riktigt hittat vad jag söker)

En utrustningsfråga, tänker att fler än jag borde ha problemet. Har lite problem med mina ögon så linser går bort. Har ett par vanliga bra progressiva glasögon som funkar bra i vardagen men kass att springa med. Har börjat titta lite mot ett nytt par glasögon att använda när jag springer. Tänker då vanligt slipade och inte progressiva eftersom jag inte läser när jag springer 🙂 De behöver inte enbart vara för löpning, för jag skulle nog inte lagt så pass mycket pengar bara på det. Tänker att de skulle kunna användas när jag är aktiv rent allmänt också, cykelrundor, lite vandring, osv.

Tar gärna del av andras erfarenheter, fotokromatiska, polariserande, högkontrast osv, eller bara vanligt glas?

Bågar och märken som är bra, dvs sitter på plats även om det blir svettigt och samtidigt har en bra luftkanal så att det inte blir en massa imma.

Ja, jag är kanske kräsen och ja jag vet att det finns fysiska problem med tex värme/kyla och bildande av imma osv. Men är lite i en fas där mina ögon inte hänger med riktigt som jag vill. Innan har det funkat bra att springa utan glasögon då det inte är så stor synnedsättning jag har men samtidigt så springer jag nu efter att ha flyttat oftare i t.ex. skog eller grusstigar och jag märker snabbt att jag inte har samma känsla för marken som när jag har glasögon.

Prisbild har jag inte bestämt, men inser att det inte blir helt gratis med tanke på slipade glas osv. Har varit inne och kollat lite på ett par ställen, bland annat Synsam men vill gärna höra input från användare också och inte bara säljare.
Hit me med vad ni har, tack på förhand!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
18 juli 2021 - 14:07
Gilla 
Jag tjuvlyssnar gärna på de tips som kommer här, men har inget själv att bidra med. Jag funderar på om det för min del kommer att bli försök med linser istället för glasögon när det snart börjar bli dags. För t ex vandring med kartläsning behövs ju "läsförmågan", så det är verkligen viktigt att hitta sin lösning.

Min livs- och löparkamrat springer och cyklar med sitt första par progressiva som inte längre räcker till för vardagen med skrivbordsarbete. Det var ett par riktigt dyra från Synsam, tydligen väldigt bra optik och i en sportig båge från Nike, och det märktes ju på prislappen den gången.
Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#3
18 juli 2021 - 15:21
Gilla 
Jag använder kontaktlinser och vanliga oslipade sportglasögon för löpning men vanliga glasögon annars. Synsams prenumerationstjänst, 1 par linser och 2 par glasögon (1 vanligt par och ett par solglasögon).

Martin
1975 • Malmö
#4
18 juli 2021 - 20:02
Gilla 
Ja jag sneglar också lite på prenumerationslösningen, med tanke på vad som ingår i den kan det nog gå på ett ut om det skulle bli dyrt, får se vad det landar på och sedan göra ett överslag. Funkar det bra med progressiva för han vid löpning och cykling också Monica? Jag har ju det i vardagen men tänker att jag inte behöver det vid träning utan kan ha hela glaset till synfältet för att få med vad som händer på marken framför vid tex skogslöpning.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
18 juli 2021 - 20:59 Redigerad 18 juli 2021 - 21:00
Svar på inlägg #4
Gilla 
Ja, han springer med progressiva, det verkar absolut funka. Inte så att det *behövs* progressiva vid löpningen, precis som du tänker för din skull, men det *funkar* att använda dem istället för att kassera dem. (Smålänning också iofs.)

Men som sagt är det riktigt bra glas, och som sagt en sportig båge som följer ansiktet väl.
Vad nu det innebär, en som int'' begrip kan int'' förklara... men de kostade strax under femsiffrigt för 15 år sen innan optikermarknaden "boomade" och det kom en massa nya kedjor och utmanade "de gamla vanliga".
Tror iofs att han är duktig på att hålla blicken en bra bit framåt, själv ser jag mest mina fötter och närmaste metern för jag springer så långsamt och ansträngt, haha!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
19 juli 2021 - 07:45
1 Gilla 
Multifokala kontaktlinser klarar skärpa på långt och nära håll. Jag använder dagslinser men det finns månadslinser också. Använder aldrig glasögon när jag tränar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.