Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 10175 visningar

Ont på ovansidan foten som vägrar ge med sig

Rickard Warfvinge
1973 • Tyresö
#1
18 oktober 2010 - 09:00
Gilla
Hej!

Trampade snett för cirka 2,5 veckor sedan när jag sprang. Jag har gjort det många gånger förut och det brukar hugga till och man får ont men efter ett par minuter brukar det gå över.

Jag har nu haft ont på utsidan av min vänsterfot bredvid knölen i nästan 3 veckor. Jag kan springa utan problem, det känns inget alls men exemplevis om jag viker foten inåt så gör det rätt ont. Det gör outhärdligt ont om jag skulle försöka stretcha framsida lär då man tar tag i foten och viker den bakåt.

Det hindrar inte min löpning alls men det känns konstigt att det inte går över. Jag vågar dock inte ens tänka på hur det skulle kännas att trampa snett på den igen nu när det känns som det gör.

Ingen direkt svullnad.

Vad kan det vara?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
18 oktober 2010 kl 12:32
Gilla
Något slags stukning tror jag. Det betyder något skadat ligament och det är ju en vanlig skada när man trampar snett. Om det är ett ligament som du inte påfrestar vid löpning utan bara vid vissa ovanliga rörelser så har du haft tur eftersom det förmodligen inte far illa av att du löptränar som vanligt - men låt bli att trampa snett.
Styrketräning t ex på balansplatta rekommenderas, det är ju nyttigt även om man inte är skadad så varför inte? En stukning kan ta lång tid att läka ut helt, åtminstone 12 veckor bör du räkna med.
Möjligen kan du ju ha brutit eller fått en spricka i något av fotens många småben så du kanske borde röntga foten men det vet jag inte. Prova att ringa Sjukvårdsupplysningen så kanske du får besked på den punkten.
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#3
18 oktober 2010 kl 22:39
Gilla
Fibulo-talare-anterior-ligamentet (FTA) är det vanligaste ligamentet att stuka och det låter som om det är vad du gjort. Kan man belasta foten utan smärta är det med 99% säkerhet ingen skada i skelettet.
En del idrottare tejpar foten för att kunna träna trots stukat ligament, men en vanlig tubigrip brukar duga rätt bra också.
Om ostadigheten kvarstår efter ytterligare en tid kan balans och koordination behöva tränas på ex en balansplatta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.