Löpning Träning 19 inlägg 4503 visningar

Träningsplan 2011: efter mara, mot LL och öppet spår

SerialCoderL
1984 • Solna
#1
21 februari 2011 - 06:56
Gilla
Skulle vilja be om lite input på mitt träningsplan för år 2011, så lite bakgrund först då:

Har just följt Szalkais femtimmarsprogram för Asics Stockholm Marathon i förberedelse för en annan mara som går av stapeln nu i helgen (27:e feb). Räknar med en tid på 4:45. Efteråt hade jag tänkt ta och köra åtminstone två veckor med endast lätt jogg för att återhämta mig. Jag är ganska skadebenägen och kan finna mig i att tappa lite genom att vila hela mars om jag tjänar på det i det långa loppet.

Jag följde femtimmarsprogrammet, men drog ner det till ca ett kvalitetspass i veckan fram tills formtoppningsperioden. Långpassen har för det mesta snittat på strax över 20km, med längsta pass på 28km. Brukar promenera några extra km efter för att låta pulsen stabilisera sig. Underlaget har varit asfalt och endast under långpassen har jag haft tillgång till plan mark, men en del långpass har skett i backiga områden också (kanske två partier med 1-2km segt uppför i ca 15 grader lutning). Veckodistanserna har som mest nått upp till strax över 50km. Veckomängder på 40-50km har fungerat bra. Har inte tänkt öka träningsvolymen mycket mer än så under nästa period i löpta kilometrar utan lägga till simning som alternativträning.

Funderar på att genomföra en svensk klassiker, men har egentligen ingen erfarenhet av annat än löpning. Och därför hade jag tänkt sondera terrängen i år.Tänker oavsett springa lidingöloppet i höst och därefter eventuellt vasaloppet.
Men vi kan alltså begränsa diskussionen till dessa två lopp.

Har ett par idéer på hur jag ska lägga upp träningen från mars t o m lidingöloppet i slutet av september:
Båda alternativen innebär 4-5 pass per vecka.
Alternativ 1 bygger grundstyrka för skidåkning med långpassen som offer, och alternativ 2 kör vidare på ren löpning med endast simpasset som gynnar stakningarna i skidåkningen.

1.---------------------------------------------------------------------------------------
Efter återhämningsperioden efter maran: Köra samma program en gång till med lite högre fart på långpassen och lägga in backpass som huvudsakliga kvalitetspass. Under den lätta uppbyggnadsperioden i programmet (på ca 12 veckor) Köra lite fokus på lite tyngre styrketräning ca 2 pass i veckan (chins, armcurls, dips, armhävningar, situps, ryggresningar, vadhävningar, utfall, benböj) för att börja bygga en grund för vasaloppet. Därefter hålla igång styrkan med ett förenkla träningspass i veckan samt ett pass simning i veckan - för överkroppens skull.
Ungefärligt träningsschema
Uppbyggnadsfas (vecka 1-12):
Ti 5km lätt distans + Styrketräning (30-45min)
To 5km lätt distans + Styrketräning (30-45min)
Lö 5km-15km lätt distans (veckovis ökande i backig terräng)
Sö 30-60min simning

Långpassfas (vecka 12-26):
Ti 5km-10km backpass (varierat med annan kvalitet varannan vecka)
To 5km lätt distans + Styrketräning (30-45min)
Fr 5km lätt distans (backig terräng)
Lö 30-60min simning
Sö 15km-30km långdistans (veckovis ökande, senare sänka distansen och träna i backig terräng för veckovis ökande igen)


Kommentar:
-Problemet med detta är att om jag tränar enligt den här modellen så kommer jag inte komma ut på något riktigt långpass på ca 3-4 månader efter loppet.

2.---------------------------------------------------------------------------------------
Efter återhämtningsperioden efter maran: köra vidare på en programnivå högre och anpassa den efter lidingöloppet. Skippa en del av uppbyggnadsdelen i programmet och köra igång långpassen som vanligt, kanske något kortare pass de första två veckorna på under 20km. Efter en tid med långpass på över 20km igen, lägga om långpassen till backigare terräng och korta ner på avståndet något
Endast den förenklade styrketräningen från alternativ 1, en gång i veckan i samband med ett distanspass och simning en gång i veckan.
Ungefärligt träningsschema
Ti 5km-10km backpass (varierat med annan kvalitet varannan vecka)
To 5km lätt distans + Styrketräning (allmänstyrka, ca 15-30min)
Fr 5km lätt distans
Lö 30-60min simning
Sö 15km-30km långdistans (veckovis ökande, senare sänka distansen och träna i backig terräng för veckovis ökande igen)

Kommentar:
Skillnaden mot alternativ 1) skulle då vara främst styrkan nedprioriteras och långpassen blir långa långt tidigare.
---------------------------------------------------------------------------------------

Efter båda alternativen:
-Kör en uppbyggnadsperiod direkt efter lidingöloppet, med styrketräning och stavgång, backpass med stavar, i oktober-november, tillbaka till konditionsfokus i december med riktig skidåkning i jan-feb.

Har inte slipat programmen ännu, men ungefär sådär har jag tänkt mig, Har inte heller bestämt mig för någon mål-tid på lidingöloppet, men eftersom det är första gången kanske 3:30 känns rimligt.
Öppet spår ska jag bara överleva.

Vad tycks? Förlorar jag mer på att offra långpassen med alternativ ett än vad styrkan ger? Men riskerar jag inte överbelastning och för ensidig belastning med alternativ 2, som inte blir riktigt lika periodiserad?

Tack på förhand!
1962 • Torslanda
#2
21 februari 2011 kl 08:40
Gilla
Nu har ju inte jag någon erfarenhet från Klassikern men gjort LL.
Min reflektion av dina upplägg är att dina pass är för korta. Att springa 5 km är knappt så det ger någon träning för ett LL eller mara.
Kör långa cykelpass i veckan istället för ett löppass om då är orolig för skaderisken men passen behöver komma upp över 1 h för att du skall vänja kroppen vid de påfrestningar som Klassikern innebär...
Har du kikat på Maffetone upplägg? Tror att det passar för en skadebenägen kropp...
Lycka till
SerialCoderL
1984 • Solna
#3
21 februari 2011 kl 10:04
Gilla
Tack för input. Hmm... ja, det är sant. Kanske var lite i underkant med 5km, det är återhämtningspassen. I szalkais träningsprogram så varierar passen i veckorna i längd mellan 6 och 10km ungefär... programmet för 5-timmar har fungerat bra, men för de snabbare tiderna innehåller de ganska mycket intensiva pass, så ska nog inte påbörja nästa program för tidigt tänkte jag.

Angående MAF, så provade jag faktiskt på det ett tag, men har inte kört någon MAF-bas den här säsongen. Fast mängden intensiva pass jag kör är ändå rätt låga tänker jag.
Det jag främst tycker är problemet med MAF är att med pulsformeln som Maffetone föreslår, hamnar jag ändå inom pulsområdet för min snabbdistans... så vet inte om det håller mig skadefri.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#4
21 februari 2011 kl 16:36
Gilla
Sen skulle jag sikta än mer på periodisering samt lite fokus-veckor.
1962 • Torslanda
#5
21 februari 2011 kl 21:37
Gilla
Nej den pulsen kan inte stämma... Vad har du för puls när du kör lätt jogg på plan mark?
Snabbdistans för mig ligger på 85% i puls eller mer. Ett MAF pass skall väl ligga runt 65-70% om jag kommer ihåg rätt. Sök på Maffetone här på JOGG så hittar du mycket bra info...
SerialCoderL
1984 • Solna
#6
21 februari 2011 kl 23:03
Gilla
Linda, tack för kommentar, när du säger mer periodisering hur hade du tänkt dig då? Är lite på den här fronten som jag känner mig vilsen, träningsprogrammen jag har sett slutar oftast vid loppet och vad som händer sedan är höljt i dunkel.

Robert, Jag kanske minns fel, ska kontrollräkna min MAF-puls, för jag tror den hamnar vid ca 70% som du säger. Noterar att vi har olika uppfattning av snabbdistansintervall. Jag använder Jonas Gustrins "Pulsträna" som guide, och där hävdar han 70-80% av max som snabbdistans, och över 85% stämplas som tempo.
1962 • Torslanda
#7
22 februari 2011 kl 07:23
Gilla
Men säg så här.
Du skall kunna andas genom näsan hela passet.
Att köra ett långt MAF pass skall lära kroppen att hinna transportera bort mjölksyra så du kan på sikt springa fortare med samma puls...
SerialCoderL
1984 • Solna
#8
22 februari 2011 kl 07:50
Gilla
Jag förstår. Men det gör man ju på långpassen och återhämtningspassen. Eller menar du att man ständigt pushar för att hålla sig precis vid MAF-pulsen alltid, och att det är det som gör skillnaden från vanlig distansträning? För isf lägger jag kanske pulsen lite lågt.

Sedan så är jag lite kluven inför det att i maffetones bok utesluter han ju all anaerob träning i uppbyggnadsfasen på tre månader för att bygga upp en aerob bas, men jag menar att det kanske är bra att köra ett och annat intensivt pass och lite allmänstyrka i skadeförebyggande syfte.

1962 • Torslanda
#9
22 februari 2011 kl 08:40
Gilla
Om jag förstått det rätt måste du vara disciplinerad och BARA köra Maffe pass under den perioden. Sedan skall man nå en tröskel och då köra inensivpass, men inte innan, då skall man fördärva den uppbyggnaden.
Gå in på "Janne W" ´s sida här på JOGG och läs hans beskrivning så kan du se hur han förbättrade sig. Otrolig utveckling tycker jag men han var väldigt disciplinerad...
Självklart skall du köra tåhävningar och annan löpstyrka, men bygg långsamt även där...
Som sagt så är jag ingen expert på Maffetone upplägg så kolla gärna med någon mer instt, men det låter som ett ba alternativ för dig...
Linda Eriksson
1978 • Skara
#10
22 februari 2011 kl 10:40
Gilla
Det är det som är felet med färdiga träningsprogram som INTE är personligt utformade och anpassade... Hur gör man när loppet är genomfört? Var det kanske bara ett delmål? Hur går du vidare mot nya utmaningar?
Man kan göra otroliga framsteg bara man tål smärta och hög puls. Många har svårt att ta i så mkt som krävs för att utvecklas. Att nå upp till en högre nivå och sedan ligga där ganska konstant är relativ lätt, men ska man sedan höja sig ytterligre krävs det massor. vad är det för MAFF puls ni pratar om? jag har håll på med elitidrott i över 15 år och vet inte vad det är =/
Finns det något annat motsvarande?
Lycka till!
1962 • Torslanda
#11
22 februari 2011 kl 11:05
Gilla
Linda,

Du känner ju säkert till Phil Maffetone då... Hans metoder brukar kallas MAF eller maffe pass o.d.
I pincip så går det ut på att man ej får överstiga sin träningspuls under ett pass. Är det en uppförsbacke så skall man gå istället för att överstiga pulsgränsen. Gör man detta under en längre tid och inte kör några tuffa pass under perioden får väldit många mycket bra resultat. Passar bra på olika personer tror jag. Finns mycket skrivet om detta och likt dieter så har dessa olika förespråkare resp belackare...
Linda Eriksson
1978 • Skara
#12
22 februari 2011 kl 13:47
Gilla
Känner inte till honom (löpare?) och det låter inte som något för mig. Hård träning med hög puls ger resultat om du frågar mig. Varför inte låta pulsen stiga, vad är syftet? Minska skaderisken är det enda jag kan komma på...
M Extreme
1971 • Vallentuna
#13
22 februari 2011 kl 14:19
Gilla
Linda. Du är ju Triatelet. Jonas Colting förespråkar MAF träning om jag fattat rätt, du kan läsa mer i hans bok “Jag vill ju bara se bra ut naken!”.
Tanken är att kroppen kan använda syre vid större ansträgning. Detta innebär i praktiken att man kan hålla högre fart utan att dra på sig mjölksyra. Finns nog många som kan förklara bättre.
SerialCoderL
1984 • Solna
#14
23 februari 2011 kl 02:39
Gilla
Jag vill minnas att han coachade Lance Armstrong med den metoden också, Maffetone alltså.

Men tror ändå att det är högst personligt hur man reagerar på den sortens lågintensiva träning. När jag körde efter den metoden kändes det väldigt tungt att återgå till kvalitetspass senare, hade liksom blivit lite lat av så ensidig långsam träning. Tror inte att det är en metod som fungerar för alla, rent psykologiskt, även om det finns argument fysiologiskt. Dessutom undrar jag om det verkligen är skadeförebyggande att ha så lite variation i sitt träningsupplägg - ständigt nöta på samma puls och försöka avstå från träning av löpstyrka.

Linda, tror att jag fortfarande kan nå mer utveckling enligt det enkla program som jag har följt hittills, eftersom jag ligger på en låg nivå. Fast den positiva utvecklingen jag har haft de senaste månaderna vill jag gärna behålla hellre än äventyra allt med en skada.

Så öka mängd för vidare utveckling eftersom min nivå ändå är så pass låg och eftersom det fungerat bra hittils, eller bibehålla mängd en tid för att sedan öka för att få lite vävnadstålighet, eller minska mängd en kortare tid och börja öka för att få lite mer dynamiskt upplägg? Vem sa att löpning bara handlar om att snöra på sig ett par skor och ge sig ut?
Susanne Johansson
1962 • Helsingborg
#15
23 februari 2011 kl 08:02
Gilla
Har egentligen aldrig tränat efter ett så strikt upplägg som du. Men jag har gjort fyra maror, tre LL, två Öppet spår och en klassiker. Och för mig är långpass nyckeln. Ska du åka Vasaloppet, oavsett hur duktig åkare du är rent tekniskt (som skåning är jag inte speciellt lysande...), så tar det TID. Det måste du vara förberedd på, både mentalt och träningsmässigt. Jag skulle föreslå rullskidor under senhösten, efter LL. Gärna i kombination med styrketräning, speciellt för överkroppen. Mycket stakning blir det! Men utan ordentligt flås blir det långa nio mil. Kör långa löppass! Efter Öppet spår måste du komma igång ordentligt med cykling så snart det är möjligt. För Vättern är också LÅNG. Simningen är det lättaste, oavsett bakgrund, eftersom den tar kortast tid och är relativt skonsam för kroppen. Rena rehab-träningen. Klart du ska göra en Klassiker! Det är fantastiskt att kunna hålla medaljen i sin hand!
SerialCoderL
1984 • Solna
#16
23 februari 2011 kl 08:21
Gilla
Susanne, tack för inspirationen! Det jag är mest tveksam inför är tanken på rullskidor.,, men om det är vad som krävs för öppet spår så får det väl gå på något sätt.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#17
23 februari 2011 kl 19:45
Gilla
Colting känner jag absolut till men hade ingen aning om att han förespråkar det ni nu diskuterar. Jag har läst hans böcker men även i dem har det undgått mig hur han tränar...
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
23 februari 2011 kl 22:02 Redigerad 23 februari 2011 kl 22:06
Gilla
Jag läste lite om Maffetone på hans hemsida och i tidigare diskussion här på forumet. Han har snöat in på att många tränar hårdare än vad som är optimalt, på gränsen till överträning, och skulle vinna på att minska intensiteten.
Den metod han använt för att ta fram sin formel "180 minus ålder" är helt ovetenskaplig och i verkligheten använder han en del rätt godtyckliga korrigeringar för att träningspulsen ska hamna "rätt", dvs på ett vettigt värde. Att "många" nått bra förbättringar med hans metod ifrågasätter jag.
Han har på entreprenörsvis hittat ett sätt att tjäna pengar på ett sätt att lägga upp träningen som varit lyckat i vissa fall.

Kommentar till ursprungsinlägget: Håller med RobertRoman om att det är för mycket 5km-pass i programmet. Egentligen behöver du inget pass under en mil förutom någon snabbdistans om du så vill och även det kan ligga på 10 km.
Återhämtningen efter maran kan du ta på känsla, börja jogga lite efter 4-7 dagar men använd lugnt tempo ett par veckor. Inget hindrar att du springer 15-20 km två veckor efter. Sen passar olika upplägg olika personer men kontinuitet i träningen med kortare perioder av lättare träning är bra för utvecklingen. Helvila behöver man väldigt lite av och en lång period med bara lite träning gör ju bara att man tappar på alla fronter.
SerialCoderL
1984 • Solna
#19
23 februari 2011 kl 23:19
Gilla
Oldboy, Tack för kommentar! Ok, check. Ska bevaka min vilopuls efter maran och ta lugn jogg ett par veckor. Helvila nej. Undvika att ha en lång period med för lite träning och gradvis öka veckopassen till minst över en timme eller ca 10km (utom kanske ett pass som förblir kortare som en sorts vilodag, kanske i samband med styrka). Skönt att du säger att man kan fortsätta med långpass så snart efter. Känner mig taggad nu!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.